Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vēstulē Zatleram iebilst pret mazo slimnīcu slēgšanu

13 pašvaldību un to īpašumā esošo mazo slimnīcu vadītāji pirmdien iesniedza atklātu vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem un Saeimas frakcijām, aicinot atcelt „Ministru kabineta neapdomīgo lēmumu par 13 mazo slimnīcu stacionāro nodaļu slēgšanu, kas savukārt novedīs pie visu šo slimnīcu slēgšanas”.

„Valsts ir novērsusies no slimajiem cilvēkiem lauku teritorijās, kā arī no trūcīgajiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem. Uzskatām, ka, bezatbildīgi likvidējot diennakts stacionāru nodaļas 13 mazajās slimnīcās un vienlaicīgi paaugstinot pacieta iemaksu lielajās slimnīcās no 5 latiem uz 12 latiem par diennakti, aizvien vairāk slimo cilvēku piekops pašārstēšanos, tādējādi kļūstot par hroniskiem slimniekiem, kuru ārstēšana valstij izmaksās daudz vairāk nekā līdz šim,” teikts vēstulē.

Vēstulē minēts, ka kopējais diennakts stacionāro nodaļu finansējums 13 mazajām slimnīcām 2008.gadā bija 1,4 miljoni latu. Šajās slimnīcās gada laikā ārstējās 9 tūkstoši pacientu. "Ja šie pacienti ārstēsies daudzprofilu un universitātes slimnīcās, kā to paredz valsts ierēdņi, no valsts budžeta tiks tērēti vismaz 2,3 miljoni latu, jo pacientu ārstēšana šajās slimnīcās valstij izmaksās gandrīz 2 reizes dārgāk nekā mazajās slimnīcās," uzskata vēstules autori. Tajā norādīts, ka 13 slimnīcās diennakts stacionāru nodaļās pašlaik ir 300 gultas, kas ir tikai 1,7% no kopējā 17 700 gultu skaita visā valstī kopā. Iegūtais gultu samazinājums ir ļoti niecīgs, taču tā rezultātā vairākiem tūkstošiem pacientu paredzamas smagas ekonomiskās un sociālās sekas, raksta vēstules autori. Turklāt par valsts apstiprināto tarifu 8,29 lati nav iespējams veikt veselības aprūpi mājās lauku apstākļos.

Vēstuli 13 pašvaldību priekšsēdētāju un 13 novadu slimnīcu vadītāju vārdā iesniedzis Novadu slimnīcu apvienības valdes priekšsēdētājs, pašvaldības SIA „Slokas slimnīca” valdes priekšsēdētājs Aivars Smagars.

Vēstulē uzskaitītas visas 13 pašvaldības un to slimnīcas: Aknīstes pilsēta ar lauku teritoriju (SIA „Aknīstes veselības un sociālās aprūpes centrs), Auces pilsēta (Auces pašvaldības SIA „Auces slimnīca”), Ādažu novads (pašvaldības SIA „Ādažu slimnīca”), Dagdas pilsēta (Dagdas pilsētas pašvaldības iestāde „Dagdas slimnīca”), Ērgļu novads (Ērgļu pašvaldības SIA „Ērgļu slimnīca”), Jūrmalas pilsēta (Jūrmalas pašvaldības SIA „Slokas slimnīca”), Kārsavas pilsēta (SIA „Kārsavas slimnīca”), Olaines pilsēta (SIA „Olaines veselības centrs”), Rēzeknes rajons (Rēzeknes rajona pašvaldības SIA „Viļānu slimnīca”), Saulkrastu novads (pašvaldības SIA „Saulkrastu slimnīca”), Varakļānu pilsēta (Varakļānu pilsētas pašvaldības SIA „Varakļānu slimnīca”), Viesītes pilsēta (SIA „Viesītes veselības un sociālās aprūpes centrs”) un Viļakas pilsēta (Viļakas pilsētas pašvaldības aģentūra „Viļakas slimnīca”). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas