Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vita Matīsa: īstos krīzes apjomus nezinām

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
pad.laika students
p
Nu,re-vai tad sociālisms bija slikts? Mums jau bija tā,ka stiprajiem nebija atļauts būt pārāk stipriem,un vājie arī nebija pārāk vāji!.Tā,Matīsas k-dze! Patreiz valstī,kas spiesta ņemt miljardiem kredītu,miljonāru skaits ir neadekvāts iedz.skaitam un ekonomikas "sasniegumiem".
Lāpītāja.
L
Protams,ka globālās krīzes pamatā ir dziļākas problēmas, eiropeiskā civilizācija intelektuāli attīstoties ir iegājusi tādā fāzē,ka ir vesela buķēte iemeslu kas to ved uz krīzi-gan centrēšanās uz individuālismu,personības brīvību attīstību,kas pati par sevi laba, bet tomēr aizgājusi tik tālu,ka noved šo civilizāciju uz krīzesun kiznīcības ceļa(sievietes vairs negrib dzemdēt un audzināt-tikai personību attīstīt,atturība,garīgums tiek vērtēts kā nespēja sevi pasniegt=pārdot,jau no mazam dienām tiek kultivēts nežēlīgs sacensības gars,kur vājākajam nav vietas,tas ir autsaiders, savas demokrātijas izpratnes un dzīves modeļa uzspiešana citām civilizācijām(praktizē kā boļševiki tā amīši) arvien pieaugošā tendence dzīvot uz virtuālu resursu pamata-reālo preču-naudas apriti aizstājot ar virtuālu vērtību(akcijas,biržu spekulācijas,vērtspapīri )kas aizgājis tik tālu,ka aizspēlējušies tik tālu,ka cits citam parādā neesošu naudu utt.Un šajā globālajā krīzē,mēs 50 gadus dozētajā ekonomikā dzīvojušie ar saviem brežņevlaiku tukšajiem vēja ziediem pie stūres esam pašā krīzes atvarā bet turpinām gaidīt kad atkal kāds glābējs baltā zirgā nāks un visu sakārtos.Nenāks.Laiks izbeigt lepoties ar to,ka neinteresējamies par politiku un saspiesties kopā lai patriektu no politikas un valsts aparātašķērdēājus un no pašu vidus meklētu nevis solītājus bet darītājus,bez skaistām frizūrām un skanīgiem grabuļiem.
cony
c
jaa,Latvija ir tik daudz gudru,lietishkju cilveeku gandriiz visaas pasaules tautsaimnieciibas nozarees,bet kaa var iekrist un nolaist savu tautsaimnieciibu uz 0.Ja mees bagaatiigos naudas resursus muusu bankaas buutu neemushi dazhaadu makskjeru un eesmu iegaadei ar valsts atbalstu un motivaaciju varbuut tad rezultaats buutu labaaks.Arii valsts atkalatjaunoshanas saakums nebija taalredziigi gudrs,bet gan stipri zagliigs paraugs.UN kursh valsts viirs buutu visvainiigaakais?Te liels darbs zinaatniekiem un varbuut arii prokuroriem
jautājums
j
Mēs nedzīvojam vairs noslēgtā kastē ,lai nezinātu kā dzīvo ziemeļvalstīs,jāmācās un jāstrādā ,lai dzīvotu kā viņi,līdz viņiem vēl tāls ceļš ejams,ja gribam 'pastāvēt.
Jānis Ozoliņš
J
Cien.Vitai Matīsai taisnība- īstos krīzes apjomus nezinām. Varbūt arī tāpēc nezinām, ka joprojām ir spēkā senā patiesība: "es zinu tikai to, ka neko nezinu". Kā lai dzīvojam, būdami nezinīši?Kur lai meklē patiesās atbildes uz neskaitāmajiem "kāpēc"?Vai un ar ko šī krīze atšķiras ar vēsturē aizgājušajām? Vai tad tikai ekonomiskā krīze ir visu nelaimju cēlonis, nevis sekas, kādai citai, daudz dziļākai un nopietnākai krīzei? Nevilšus rodas priekštats, ka cilvēku uzmanība (ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē) apzināti tiek novirzīta tikai uz ekonomisko jautājumu risināšanas "sliedēm", tādējādi radot aplamu priekšstatu par patiesajiem cēloņiem un to radītajām sekām. Varbūt ir vērts palūkoties uz notiekošo no cita skatupunkta. Piemēram, kas mēs -cilvēki esam attiecībā pret konkrēto vidi un planētu kopumā. Neatkarīgi , cik augstu vai zemu attīstīta mūsu ekonomika, šobrīd mēs esam tikai patērētāji, piedevām tādi, kuri pēc savas būtības ir visīstākie parazīti.Ko labu cilvēces pastāvēšanas vēsturē mēs esam devuši planētas ekosistēmai, būdami tās neatņemama sastāvdaļa? Šodien, lai izdzīvotu rīt, būtu jāiet vismaz daži soļi pa priekšu notiekošajam, nevis ar noželu jākonstatē acīmredzamais. Neuztveriet to kā pārmetumu vai apvainojumu, bet mēs joprojām turpinām dalīties savā muļķībā, pat nenojaušot, no kuras puses un kādēļ "vējš pūš". Nav globāla skatījuma uz notiekošo. Līdzīgi, kā izpletņlēcējs, kurš brīvā kritiena laikā sūdzas par sāpošo pirkstiņu tiktāl, ka aizmirsis atvērt savu izpletni. Budisti saka: 'Runājošie nezina, zinošie nerunā". Varbūt tāpēc nerunā, ka neviens jau tik un tā neieklausās, vai izprot dzirdēto, kā pašam ērtāk. Vienā no komentāriem citētā Einšteina doma par problēmām un mūsu neatbilstošo domāšanas līmeni to risināšanai, īsti neatbilst patiesībai. Tāpēc arī esam strupceļā, ka cilvēce attīstās tikai uz prāta rēķina, atstājot novārtā sirdi.Ja prāts mums būtu bijis žēlsirdīgs, bet sirds- prātīga, nekas tamlīdzīgs šī brīža situācijai nebūtu noticis. Izrādās- viss nepieciešamais ir līdzās un ,ja vien gribam, varam uzzināt pietiekoši gan par krīzi, gan par dzīvi kā tādu, lai saprastu, ka esam līdzatbildīgi.
dusts
d
tāds ekonomists Strazds arī liekas ka gudri runā , bet viņos jau neklausās, jo mūsu Slakters ir par visiem gudraks
XXX
X
Nevaru rimties. jautājums 30.12.2008 14:08 : "...kāpēc tad mēs nevarējām iet Zviedrijas un citu ziemeļvalstu ceļu,arī tagad viņi jūtas daudz labāk??" Godmanis uzskata , ka viņš valsti ved turp, kur jūsuprāt tā būtu jāved!!! "Premjeram jābūt gatavam atbildēt uz jautājumu „Kurp mēs ejam?“ Es teikšu tā. Mēs ejam Ziemeļvalstu attīstības virzienā. Mēs esam piederīgi šim reģionam, šim sabiedrības modelim un šai demokrātijai. Mēs ejam turp, kur jaunie, stiprie un bagātie pelna un maksā nodokļus. Bet vecie, vājie un maznodrošinātie jūtas pasargāti un droši par rītdienu", sacīja Ivars Godmanis 2007.gada 31.decembrī uzrunā tautai. Citāts ņemts no Ludmilas bloga.
jautājums
j
Ak tad revolūciju taisīsiet. Un pēc kāda parauga franču jeb krievu?
K
var nesaprast ka trūkst darba un līdz ar to iztikas. Partijnieki valsts ražošanas līdzekļus izputinājuši - atdevuši "investoriem". Darba spēks aizbraucis uz ārzemēm vai iekārtojies budžeta iestādēs. Tagad valsts kase tukša un jātlaiž budžetnieki. Bet darba vietu nav. Kā smejies - augšas vairs nevar pa vecam, bet apakšas vairs negrib - revolucionārs stāvoklis.
jautājums
j
1. Mēs atlaižam Saeimu reizi 4gados un ievēlam jaunu. Kas mainīsies, ja mēs Saeimu vēlēsim ik pēc 2 gadiem? Valstī neviens vispār vairs nestrādās, jo būs nepārtraukta priekšvēlēšanas kampaņa? 2. kāpēc Diena uzskata, ka man par ekspertu jāuzskata cilvēks tikai par to,ka viņš pasaka, ka poliķiem jābūt godīgiem? Es pats to zinu.Es tikai nezinu kur tādus ņemt.Bet to jau nepasaka arī Matīsa...Varbūt mazāk morāli lasīt, bet vairāk par lietu runāt? 3. Varbūt vispirms vajag pateikt uz kurieni ejam? Kuras būs eksporta nozares? Kā tiksim arā no pēdējās vietas veselības aizsardzībā Eiropā? Kā sakārtosim izglītības sistēmu? Pārliecini, ka zini uz kurieni Latviju taisies vest. Tad arī iesim... cik te nav Ivanu Susāņinu bijis...
Doma
D
A.Einšteins - ‘’ Lielākā daļa problēmu, kas ir mūsu priekšā, nevar tikt atrisinātas tajā domāšanas līmenī, kurā tās radīja ''
Domā
D
'' Tāpēc 13.janvārī ļoti gaidu,...'' - pēc 17-it gadiem brīvā Latvijā vēl joprojām gribas gaidīt nevis mācīties '' peldēt '' ? Tā var nākties vēl ilgi '' gaidīt ''.....
AJ
A
90.gadā mēs no sasmakušā PSRS dīķa tikām iemesti krāčainā upē. Tiem , kas bija iemācījušies peldēt dīķī, vieglāk gāja arī upē. Es šeit domāju kādreizējos kompartijas biedrus, komjauniešus, čekistus un viņiem visiem pietuvinātas personas. Laiki mainījās, kažoki tika apmesti, un s..i kā peldēja pa virsu tā peld vēl joprojām. Diemžēl mēs pārējie, tie peldēt nepratēji, tā arī kūļājamies pa straumi. Latviešu lēnīgums tiešām ir "apbrīnojams". Bija izdevība, bet mēs ņēmām un izgāzām referendumu par Satversmes grozījumiem /par tiesībām tautai atlaist Saeimu/. Tas valdošajai "elitei" deva jaunu sparu un jaunas iespējas turpināt savus melnos darbus. Jo par valsti jau šie politikāņi nedomā, kur nu vēl par Latvijas attīstību ILGTERMIŅĀ... To spilgti pierādīja spēlītes ap budžetu. Ka tik nekaitēt savējiem - tas bija galvenais vadmotīvs. Bet tantīte-pensionāre lai maksā to paaugstināto PVN gan par maizi un pienu, gan par zālēm. Pietrūkst? Laipni lūgtum - uz kapiņiem. Un vēl tā rīdīšana, kas tiek stimulēta visiem līdzekļiem - kaut vai mediķi un policisti, skolotāji un pensionāri utt. Cilvēki apzināti tiek dalīti grupās - ka tik šie nedomā apvienoties. Spilgts piemērs - abus referendumus rīkoja atsevišķi. Tāpēc 13.janvārī ļoti gaidu, ka tauta beidzot sapratīs - JĀIET VISIEM! JĀIET KOPĀ, jāiet tik ilgi, lai tomēr būtu rezultāts!
par 4.Atmodu
p
Man patikās interija ar šo cilvēku raidījumā "Krustpunktā" ļoti saprātīgs gudrs civēks, iesaku viņai publiski savu viedokli paust biežāk, šādi kompetenti civēki būtu nepieciešami valdībā, nevis noziedzīgi partejiski nelieši.
jautājums
j
Tie ir zelta vārdi. Tikai finanšu krīze un ekonomiskā recesija ir visā pasaulē, arī attīstītajās valstīs, respektīvi ar šo principu ievērošanu ir problēmas arī valstīs, kas uzskatāmas par demokrātijas paraugu. Tie ir vispārējie morāles principi, tikai būtu jābūt arī saprātīgai tautsaimniecības vadībai. Kā attīstīt ražošanu valstī, kas ir energo atkarīga? Kā palielināt eksportu? Ko mēs varam eksportēt, neizcērtot visus Latvijas mežus? Un uz kurieni? Uz šiem jautājumiem būtu jāatbild neatkarīgiem ekspertiem. Lai sabiedrība varētu gūt ieskatu, vai valdība strādā pareizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas