Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zatlers: Jauna bibliotēka ir nepieciešama

Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien apmeklējot grīdas iegruvumā cietušo Nacionālo bibliotēku, uzsvēra, ka «jauna bibliotēkas ēka ir nepieciešama», vēsta LNB pārstāve I.Egle.

I.Egle arī pastāstīja, ka prezidents «apskatot telpas, uzrunājot talciniekus un bibliotēkas darbiniekus», novēlējis izturību un atzinis, ka jauna bibliotēkas ēka ir nepieciešama.

LNB kopā V.Zatleru apmeklēja arī kultūras ministrs Ints Dālderis. Apzinoties, ka kaudzēs sakrautās grāmatas LNB lasītājiem nevar piedāvāt, bibliotēkas speciālisti tūlīt pēc svētkiem, atsākot darbu, plānos kādā veidā sakārtot šo krātuves daļu.

Grāmatas glābtas

"Tik tikko kā pabeidzām, ar talciniekiem vēl nodziedājām Jāņu dziesmas," otrdienas pēcpusdienā ap pustrijiem Diena.lv atviegloti teic Ilze Egle, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) sabiedrisko attiecību vadītāja. Uz LNB aicinājumu palīdzēt daļējas bibliotēkas galvenās grāmatu krātuves glābšanas darbos pirmdien bija atsaukušies vairāk nekā 200 brīvprātīgo, bet otrdien palīdzēja jau 300 cilvēku, no tiem ap 30 bija karavīri. Palīgi pārnesa grāmatas no avārijā cietušās krātuves daļas uz drošākām telpām turpat K.Barona ielā 14. Otrdien LNB darbinieki gaidīja ierodamies Valsts prezidentu Valdi Zatleru.

"Viņš vēlās apskatīties katastrofas vietu," saka I.Egle. Kā jau iepriekš ziņots, LNB galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, K.Barona ielā 14, piektdien, 18.jūnijā ap plkst.15 mitruma dēļ ielūza grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju pieprasītākās grāmatas iekrita pagraba stāvā. Bīstamā situācijā nonāca vēl 77 000 krātuves grāmatu, kas atradās iegruvuma tuvumā.

Pārnesot grāmatas, kas atrodas netālu no nelaimes vietas, lielākā darba daļa tika paveikta pirmdien, stāsta I.Egle. Tiesa, arī otrdien cilvēku atsaucība bija necerēti liela. "Strādājām trīs ķēdēs, vakar domājām, ka šodien strādāsim tikai divās. Taču cilvēki, kas ieradās no rīta, te arī palika. Nāca arī brīvprātīgie, kas vakar nākuši," viņa stāsta. Palīgos nākuši arī vairāku partiju pārstāvji - par viņu politisko piederību liecināja apdrukātie krekliņi -, visdažādāko profesiju pārstāvji, to skaitā arī banku darbinieki, kuri bija ieskrējuši palīdzēt pusdienu pārtraukumā.

Restauratori darbā ar ūdenī un dubļos iekritušajām grāmatām pirmoreiz Latvijā izmanto metodi, kuru apguvuši no Čehijas Nacionālās bibliotēkas speciālistiem – grāmatu žāvēšanu aukstumā. Tas nozīmē, ka grāmatas tiek ievietotas mīnus 20 grādu temperatūrā uz vairākām nedēļām. Tā kā ir vasara, pēc saldēšanas grāmatas tiks izņemtas un izliktas žāvēšanai saulē.

LNB Atbalsta biedrība aicināja ziedot dzērienus un uzkodas brīvprātīgajiem, kuri 21. un 22. jūnijā visas dienas garumā palīdzēja evakuēt grāmatas no LNB iegruvušās krātuves. Aicinājumam atsaucās vairāki uzņēmumi un pārtikas ražotāji.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ZATLERS LNB

 

VIDEO skatieties šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas