Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zemi stāvlaukumiem Terehovā atsavinās caur tiesu

Valstij nav izdevies ar privātīpašniekiem vienoties par zemju atpirkšanu pierobežā, lai izveidotu stāvlaukumus kravas automašīnām, tādēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) gatavo dokumentus iesniegšanai tiesā par zemju atsavināšanu.


VID komunikāciju daļā Diena uzzināja, ka zemju īpašniekiem līdz 4.jūlijam bija jāsniedz pamatojums piedāvātajai cenai, par kādu viņi vēlas īpašumus pārdot. Līdz šai dienai VID šādus dokumentus nav saņēmis.

Apritējis jau gads, kopš sākts strādāt pie stāvlaukumu izbūves. Pērn pavasarī Latvijas Valsts ceļi (LVC) izsludināja konkursu par zemju nomāšanu no privātīpašniekiem stāvlaukumu izbūvei. No trim pretendentiem pārrunas LVC tupināja ar uzņēmumu Austrumu kravu terminālis (AKT), kura īpašnieki ir cieši saistīti ar Parex banku. Šāds valsts pasūtījums bija visai kārdinošs, jo nomniekam plānoja maksāt ap miljons latu gadā. Tomēr Saeima neatbalstīja nepieciešamos likuma grozījumus, kas noteiktu obligātu autotransporta iebraukšanu šajos stāvlaukumos. Pēc neveiksmes SM piedāvāja jaunu risinājumu — iekasēt nodevas jeb eirovinjeti no visām smago kravu automašīnām, lai no iegūtās naudas valsts varētu nopirkt zemesgabalus stāvlaukumiem, kuros tad iebraukšana būtu bez maksas. VID izvēlējās zemes gabalus, taču ar īpašniekiem nevarēja vienoties par cenu un Saeima pieņēma likumu par trīs īpašumu atsavināšanu, tos nopērkot.

Noskatīti trīs Terehovas robežpunktam vistuvāk esošos īpašumi abās ceļa pusēs (6,15, 1,7 un 0,3 hektāru platībā), no kuriem divi lielākie gabali pieder Ziemeļu—Rietumu tranzīts īpašniekam Andrim Līpacim un AKT, liecina Uzņēmumu reģistra un Zemesgrāmatas dati. Trešā zemes gabala īpašniece ir kāda Jekaterina Zolotarjova. Piemēram, A.Līpacis valsts piedāvāto 132 tūkstošu latu vietā prasa 300 tūkstošus jeb 5 latus par kvadrātmetru. No VID izpaustās informācijas secināms, ka deviņas reizes lielāku summu (aptuveni 350 tūkstošus) prasa AKT īpašnieks un Parex brokeru sistēma akciju īpašnieks Jānis Kaverskis, bet J.Zolotarjova vēlas pārdot vai nu visu zemes gabalu vai pusi no tā, nevis tikai VID prasīto vienu piecdesmito daļu, kā arī grib par to daudz lielāku summu.

Pats VID savu piedāvāto kompensāciju 180 tūkstošus par visiem trijiem gabaliem uzskata par "taisnīgu", kā apstiprinājumu tam minot faktu, ka vērtēšanā piesaistīti vairāki neatkarīgi īpašumu vērtētāji no Latvijas vērtētāju asociācijas.

Jāatzīmē, ka Satiksmes ministrija pagaidām ved sarunas ar AKT par jau izveidota stāvlaukuma izmantošanu, taču pagaidām panākumu sarunās nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas