Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zemnieki un dārznieki gaida lietu

Pirmdien Latvijā termometra stabiņš pakāpies līdz 25 grādu atzīmei. Šodien viskarstāk ir Jelgavā, Rīgā un Bauskā. Daudzviet pilsētās ir izkaltis zāliens, bet lauksaimnieki sausuma dēļ sāk uztraukties par labību. Kārtīga lietus nav bijis kopš pavasara, Dienai norādīja lauksaimnieki.Lielu platību no Rīgas parku teritorijas aizņem puķes, kuras nākas laistīt katru dienu, tomēr bēdīgā situācijā atrodas zāliens, jo atsevišķa laistīšana tam nav paredzēta, pavēstīja uzņēmuma direktora vietniece Marianna Erdmane.

Rīgas dārzi un parki cer, ka lietus tomēr uzlīs, kas krietni atvieglos arī darbinieku ikdienu, kā arī uzlabos parku stāvokli. Pašreiz visā Latvijā esošais sausums ietekmē labības augšanas kvalitāti, saka Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražotāju organizācijas Zemnieku saeima biroja vadītāja Rita Sīle. Ziemā labība attīstījās ļoti labi, taču sākot ar pavasari kārtīga lietus nav bijis visā Latvijā, un zemnieki nepacietīgi to gaida, stāsta R.Sīle. Šis sausums nepārsteidz zemniekus, jo pēdējos gados sausās vasaras kļuvušas par ierastu lietu. Daļa zemnieku, kas rēķinās ar sausumu ir pārgājuši uz ziemāju audzēšanu, tādejādi pielāgojoties jaunajiem apstākļiem. Arī Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības LATRAPS pārstāvis Edgars Rūža atzīst, ka zemnieki sausumu izjūt, īpaši audzējot vasarājus — vārpas pamazām sāk dzeltēt un priekšlaicīgi attīstīties. Ja turpmāko divu nedēļu laikā lietus neparādīsies, tad situācija var sarežģīties, bet pašreiz lielām problēmām nevajadzētu rasties.

Mežos saglabājas ļoti augsta ugunsbīstamība. Nedēļas nogalē uguns iznīcinājusi vairāk nekā 80 hektārus meža. Pagājušās nedēļas nogalē vien valstī reģistrēti 39 meža ugunsgrēki, un uguns skārusi 81,5 hektārus meža. Valsts meža dienesta preses sekretāre Selva Šulce aģentūru BNS informēja, ka visliekākais meža ugunsgrēks bija izcēlies Daudzevas mežniecībā, Jēkabpils rajonā, kur sestdien no atpūtnieku, visticamāk, makšķernieku, bez uzraudzības atstātā, nenodzēstā ugunskura izcēlās šogad lielākais meža ugunsgrēks. Lai novērstu nelaimi, tika iesaistīti aptuveni 40 cilvēku, kā arī trīs ugunsdzēšanas mašīnas, divi buldozeri. Taču uguns dzēšanu apgrūtinājis lielais vējš un jaunaudzes degšana ar vainaguguni, kad tai vietai neesot iespējams tuvoties. Taču Nacionālo bruņoto spēku helihopters palīdzējis noturēt ugunsgrēka vienu flangu, un tādā veidā ugunsgrēka teritoriju izdevies ierobežot. Patlaban turpinās ugunsgrēka vietas apsargāšana un uguns likvidēšana.

Maija pēdējās desmit dienas Latvijā bijušas krietni sausākas nekā parasti, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra. Dekādes laikā tikai Gulbenes un Alūksnes rajonā nedaudz lija un nokrišņu daudzums sasniedza piecus līdz 25 procentus no normas, citviet Latvijā nenolija ne lietus lāse.

Meteorologi brīdina, ka sausums saglabāsies vēl visu šo nedēļu, turklāt kļūs arvien karstāks. Nedēļas vidū ugunsbīstamība Latvijas mežos sasniegs visaugstāko - piekto līmeni.

Pirmās lielākās lietus gāzes tiek prognozētas šajā nedēļas nogalē.

Arī Jāņos tiek solīts īslaicīgs lietus ar nelielu pērkona negaisu, temperatūra naktī vidēji svārstīsies no 7 līdz 12 grādiem, bet dienā no 20 līdz 25 grādiem pēc Celsija. Latvijā gaisa temperatūra kļūst arvien siltāka un turpmākajos gados tā tikai paaugstināsies.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas