Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Zvērinātu advokātu padome: Prokuratūra nomelno advokātus

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) uzskata, ka t.s. digitālās televīzijas krimināllietā prokurora izteikumi par advokatūras darbībām, "ir apzināta likumā paredzēto aizstāvja tiesību un pienākumu ignorēšana". Padome uzskata, ka prokurors Edvīns Pilikses nomelno zvērinātus advokātus, kuri izpilda savus profesionālos pienākumus saskaņā uz likumu. Tādējādi prokurors cenšas izvairīties no savas atbildības tiesas procesā.

ZAP ievērojusi, ka vairākos masu medijos E. Piliksers izteicies nepieņemami par digitālās televīzijas lietā apsūdzēto aizstāvjiem . Piemēram, LTV raidījumam Panorāma 19. maijā  E. Piliksers izteicies, ka noraidījuma pieteikšana tiesnesei ir vērtējama kā "lieta, kuru darīt ir nepiedienīgi no juristu ētikas viedokļa,... tas ir neglīts gājiens".

Padome uzskata, ka šādā veidā prokurors nomelno zvērinātus advokātus, kuri izpilda savus profesionālos pienākumus saskaņā ar likumu un balstoties uz likumu. "Noliedzot personas tiesības uz aizstāvību un tiesības uz objektīvu kriminālprocesa norisi, tiek mēģināts izvairīties no atbildības, kas gulstas uz prokuroru kā procesa virzītāju pirmstiesas kriminālprocesā un valsts apsūdzības uzturētāju par radušos tiesas procesa novilcinājumu," teikts ZAP paziņojumā presei, kurā pausta pārliecība, ka prokurora rīcība ir vērtējama kā apzināta likumā paredzēto aizstāvja tiesību un pienākumu ignorēšana, noliedzot Latvijas valsts garantētās ikvienas personas tiesības uz aizstāvību. Turklāt ZAP norāda, ka minētais gadījums skar ikkatru Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas locekli, kura profesionālie pienākumi ir saistīti ar aizstāvības īstenošanu kriminālprocesā.

Jau ziņots, ka digitālgeitas lietā noraidījumu pieņēmusi tiesnese Žanete Vēvere, līdz ar to lietas izskatīšana varētu ieilgt par pusgadu. Prokuratūra uzskata, ka noraidījums pieņemts nepamatots un lūdz Rīgas apgabaltiesu ierosināt disciplinārlietu pret tiesnesi par rupju nolaidību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas