Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ZZS investīciju sadalē saskata priekšvēlēšanu vēsmas

Zaļo un Zemnieku savienības vadība pēc iepazīšanās ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras apstiprinātajiem 75 projektu pieteikumiem mērķdotāciju saņemšanai pašvaldību infrastruktūras attīstībai 2009.gadā apšauba to taisnīgu sadali. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis _Dienai _pieļāva, ka priekšroka ir dota Tautas partijas pārstāvētajām pašvaldībām, mazo pagastu teritorijas atstājot novārtā. ZZS pārstāvis investīciju sadali saista ar nākamajā gadā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, kurās partijām ir svarīgi prezentēt savus labos darbus.

Atbalsts pirms vēlēšanām

Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis uzskata, ka projektu pieteikumu izvērtēšanas komisija nav iespaidojama, bet TP pārstāvji vada lielu skaitu pašvaldību, taču arī viņu vidū varētu būt neapmierinātie. "Nevar dalīt investīcijas tā, kā zaļie zemnieki grib — kūtiņām un būdiņām, plus Jelgavai un Ventspilij," teica M.Kučinskis, atzīstot, ka abām lielajām pilsētām gan esot profesionāli sagatavoti projektu pieteikumi. Taču viņš arī zinot, ka ir pagastu vadītāji, kuri neko vairāk kā iesniegumu nespējot uzrakstīt.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas preses sekretāre Dace Kārkliņa informē, ka Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) ir pabeigusi pašvaldību iesniegto projektu pieteikumu vērtēšanu. Pēc iegūto punktu skaita finansējuma saņemšanai tiek virzīti 75 projektu pieteikumi par kopējo summu 20 872 190 lati. Kopumā VRAA bija saņemti 327 pašvaldību projektu pieteikumi par kopējo summu 91,5 miljoni latu. Projektus vērtēja speciāli izveidota komisija saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos minētajiem kritērijiem. VRAA apstiprinātais projektu saraksts tiks iekļauts likumā par 2009.gada valsts budžetu. VRAA interneta mājaslapā jau tagad var iepazīties ar tām pašvaldībā, kurām līdzekļu piešķiršana ir atbalstīta, kā arī lasīt noraidīto projektu sarakstu.

A.Brigmanis aicināšot koalīcijas padomē runāt par investīciju sadales principiem, lai neatkārtotos pagājušā gada pieredze, kad Saeima būtiski izmainīja valdības sagatavoto mērķdotāciju piešķiršanas objektu sarakstu. Viņaprāt, investīciju sadalei ir jābūt caurskatāmajai, lai visa sabiedrība var pārliecināties par to pamatotību. ZZS līderim aizdomas radījis, piemēram, tas, ka līdzekļus paredzēts piešķirt Vidzemes olimpiskā centra futbola stadiona izveidei, kaut arī Valmierā neesot nevienas futbola komandas. Tajā pašā laikā ir noraidīts Valmieras rajona pieteikums par mērķdotāciju nepieciešamību Dāliņa stadiona renovācijai. Atbalstītais objekts atrodoties TP vadītajā pilsētā, savukārt noraidītais pieder rajona pašvaldībai, kuru vada ZZS pārstāvis, norādīja A.Brigmanis. Turpretim M.Kučinskis atgādināja, ka nākamgad pēc rajonu reorganizācijas abi stadioni piederēšot Valmieras pilsētai.


Apdalīti mazie

A.Brigmanim arī šķiet, ka mazās teritorijas ir apdalītas un izskatoties, ka "te viss ir vienos vārtos". ZZS pārstāvji bija dzirdējuši, ka atsevišķām pašvaldībām solīts līdzekļus piešķirt atkarībā no tā, vai tās piekritīs iekļauties lielā novadā kopā ar pilsētu. Kā piemērs tika minēts Sabiles novads — ja tas apvienosies ar Talsiem, naudu sporta halles pabeigšanai saņems. Tādus mājienus Sabiles pašvaldības vadītājai esot devuši TP pārstāvji. Talsu mērs Aivars Lācarus (TP) Dienai sacīja, ka apvienotā novada veidošanas plānu esot apspriedis ne tikai ar Sabiles, bet arī ar citu pašvaldību vadītājiem, taču viņa iespējās neesot ietekmēt investīciju sadali. Arī Sabiles novada domes priekšsēdētāja Virma Poga (ZZS) Dienai noliedza, ka uz viņu būtu izdarīts kāds spiediens. Sabiles deputāti paši secinājuši, ka lielā novadā ir lielākas cerības saņemt finansējumu halles pabeigšanai, jo laikā, kad Aigars Štokenbergs (toreiz TP) bija pašvaldību ministrs, Talsu novadam kā pilotprojektam tikuši solīti ievērojami līdzekļi.

Sabiles sporta halle ir to 75 projektu vidū, kas saņēmusi komisijas atbalstu, un tai paredzēts piešķirt 739 731 latu. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Krastiņš (TP) Dienai noraidīja aizdomas par politisku naudas dalīšanu, kas neesot iespējams, jo komisija vērtējot projektus pēc noteiktiem kritērijiem — priekšroka tiek dota tiem pieteikumiem, kurus kā prioritāros ir nosaukušas ministrijas un kurus var ātrāk pabeigt, ņemot vērā arī to izmaksas. Atbalstīto pašvaldību vidū esot arī Jaunā laika pārstāvja vadītā Cesvaines pašvaldība, kā arī ar ZZS saistītās Ventspils un Jelgavas domes, norādīja ministrijas pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

MĒRĶDOTĀCIJAS PAŠVALDĪBU INVESTĪCIJĀM

Iesniegto un atbalstīto projektu skaits pa plānošanas reģioniem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas