Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Aļeksejenko atstādināts no Mājokļu un vides departamenta direktora amata

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) pirmdien parakstījis rīkojumu par Anatolija Aļeksejenko (GKR) atstādināšanu no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora pienākumu pildīšanas.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis Aļeksejenko aizdomās turamā statusu saistībā ar aizdomām par kukuļņemšanu. Viņam noteikts arī aizliegums pildīt darba pienākumus un tuvoties darba vietai.

Ameriks skaidroja, ka turpmākā notikumu gaita atkarīga no Aļeksejenko advokātiem, vai tie spēs pierādīt, ka departamenta direktors tiešām nav vainojams kādās koruptīvās darbībās. Pagaidām par departamenta direktora pienākumu izpildītāju iecelta Aļeksejenko vietniece Inga Ivanova.

Visām Mājokļu un vides departamenta darbībām turpmāk tikšot pievērsta pastiprināta uzmanība, un departamentā pieņemtie lēmumi biežāk un rūpīgāk tiks skatīti departamentu pārraugošās Mājokļu un vides komitejas sēdēs. Ameriks atturējās komentēt, vai apsūdzības Aļeksejenko ir saistītas ar agrāko Dzīvokļu pārvaldes priekšnieci Āriju Stabiņu, kura septembrī tika aizturēta saistībā ar aizdomām par kukuļņemšanu un pavadīja ieslodzījumā divus mēnešus. 31.maijā prokuratūra pret Stabiņu sāka kriminālvajāšanu, taču viņa pametusi Latviju. Ameriks norādīja, ka viņa rīcībā neesot vairāk informācijas, kā minēts pagājušā nedēļā saņemtajā vēstulē no KNAB, kurā birojs informē, ka Aļeksejenko piemērots aizdomās turamā statuss un noteikts liegums pildīt darba pienākumus un tuvoties darba vietai.

Jūlija beigās notiks kārtējā partijas Gods kalpot Rīgai valdes sēde, kurā šī situācija tiks izskatīta un analizēta un, iespējams, tiks lemts par Aļeksejenko turpmāko vietu partijas biedru rindās.

Jau ziņots, ka Aļeksejenko noliedz, ka būtu piedalījies kādās koruptīvās darbībās, un KNAB darbības skaidro ar politisko pasūtījumu.

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību un izglītošanas jautājumos Inta Šaboha informēja, ka šī gada maijā sākts kriminālprocess par iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar zemes gabala nodošanu nomā, gan neminot, ka šis kriminālprocess būtu saistīts ar Aļeksejenko.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka saistībā ar Rīgas pašvaldībai piederoša nekustamā īpašuma Varoņu ielā nodošanu nomā tika pieprasīts kukulis lielā apmērā - 100 000 eiro (apmēram 70 000 latu).

Kriminālprocesa gaitā iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai šobrīd KNAB izmeklētājs atzītu vienu Rīgas pašvaldības amatpersonu par aizdomās turamo pēc Krimināllikuma 320.panta trešās daļas par kukuļa pieprasīšanā lielā apmērā un vienu privātpersonu - par šo darbību atbalstīšanu. Abām aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Iespējams, kukuļošanas skandāls saistīts ar Varoņu ielā paredzētā kolumbārija būvniecību. Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Mājokļu un vides departaments pērn septembrī atradis divus investorus, kas šajā ielā būtu ar mieru būvēt kolumbāriju. Aļeksejenko toreiz stāstīja, ka kolumbārija būvniecību kavē birokrātija - viens uzņēmējs no Ukrainas, pusgadu nespējot sagaidīt, kad pašvaldība atrisinās birokrātiskās procedūras, atmetis ar roku, otrs no Krievijas piekritis pagaidīt vienu gadu līdz 2013.gada pavasarim.

Aļeksejenko toreiz skaidroja, ka pašreizējā pilsētas attīstības plānā noteikts, ka kolumbāriju uz pašvaldībai piederošās zemes būvē pati pašvaldība un nav paredzēta iespēja zemesgabalu iznomāt vai nodot kādam citam projekta īstenošanai.

Lai zemi varētu iznomāt vai nodot lietošanā investoriem, jāveic grozījumi zemes izmantošanas noteikumos. Mājokļu un vides departamenta darbinieki jau sākuši darbu pie grozījumu izstrādes, tomēr jau pusotru gadu projekts neesot pakustējies uz priekšu, sacīja Aļeksejenko.

Mājokļu un vides departamenta aprēķini liecina, ka kolumbārija būvniecība pašvaldībai izmaksātu ap 1,3 miljoniem latu, taču šāda veida investīcijas patlaban nav Rīgas domes prioritāte. Aļeksejeko pieļāva, ka projektu gan varētu nedaudz pamainīt, lai izmaksas samazinātu līdz aptuveni 600 000 latu.

Lēmums par kolumbārija izveidošanu Varoņu ielā pieņemts domē jau 2006.gadā. Rīgas kolumbārija projektēšana pašvaldībai izmaksāja 54 000 latu, 2008.gada nogalē pat izsludināts būvniecības konkurss, taču kolumbārija būvniecība joprojām nav sākta.

Aļeksejenko šā gada 1.jūnijā veiksmīgi startēja vēlēšanās no partiju Saskaņas centrs un Gods kalpot Rīgai kopīgā saraksta un tika ievēlēts Rīgas domē, taču jau 20.jūnijā viņš nolika deputāta pilnvaras, lai, stājoties spēkā amatu apvienošanas ierobežojumiem, saglabātu Mājokļu un vides departamenta direktora amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas