Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Apsver ideju palielināt sodu par numura plāksnīšu neuzstādīšanu

Ja ātrā palīdzība vai ugunsdzēsēji saņemtu izsaukumu uz Palīdzības ielu un meklētu vajadzīgo māju tikai pēc numura plāksnītēm, izrādītos, ka tādas Rīgā nav. Un galvaspilsētā nav simtiem māju. Uz tām vienkārši nav numuru. Māju īpašnieki par ēku numura zīmes un ielu nosaukumu plāksnīšu neuzstādīšanu tiek sodīti reti, un arī sods ir neliels — 10 latu. Patlaban Rīgas domē tiek gatavoti jauni noteikumi, kas paredzēs vieglāku numura zīmju un ielu plāksnīšu iegūšanas kārtību un, iespējams, lielākus sodus.

Sodāmo daudz, sodu maz

Aptaujātie operatīvo dienestu pārstāvji atzīst, ka tādu māju dēļ, uz kurām nav ielu un numuru norādošās plāksnītes, palīdzības sniegšana var krietni aizkavēties. Nereti situāciju glābj vienīgi darbinieku agrākā pieredze konkrētajā rajonā. "Cilvēki nereti nemaz neapzinās, cik svarīga ātrajai palīdzībai ir katra minūte un ielas nosaukuma plāksnīte vai numura zīme kādam var glābt pat dzīvību," saka Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas operatīvās daļas vadītāja Vija Grigale.

To, vai uz ēkām ir ielu nosaukumu un mājas numura plāksnītes, kontrolē Rīgas domes izpilddirekcijas. Apkopojot izpilddirekciju sniegto informāciju iezīmējas tendence — konstatēto pārkāpumu skaits ir liels, bet sodīto personu skaits daudzreiz mazāks. Visvairāk sodīto ir Zemgales priekšpilsētā — šogad 80 personu, taču pārējos rajonos soda vairākas reizes mazāk vai pat nesoda vispār par šādu pārkāpumu.

Piemēram, Ziemeļu rajona izpilddirekcija trijos gados par numura zīmes vai ielu nosaukumu plāksnītes neizvietošanu administratīvi sodījusi tikai 17 personu. Vidzemes priekšpilsētas administratīvā inspekcija konstatējusi, ka mājas numuru plāksnes nav izvietotas pie 41 privātmājas, savukārt ielu nosaukumu plāksnes nav 63 vietās. Taču tikai 16 īpašnieku uzlikts sods 10 latu apjomā, un diviem par atkārtotu pārkāpuma konstatāciju — saistošajos noteikumos norādītā maksimālā summa piecdesmit latu.

"Jau vairākus gadus esam apzinājuši vietas, kurās nav numura zīmes un ielu nosaukumu plāksnītes. Pagaidām ir aptuveni simts tādu īpašumu, taču reālu naudas sodu par to neesam piemērojuši," atklāj Latgales priekšpilsētas administratīvās inspekcijas vadītājs Uldis Skujiņš. Viņš arī atzīst, ka sūdzības no operatīvajiem dienestiem pienāk regulāri, taču inspektori pārkāpējus nesoda, jo nav skaidrs, kādu sodu piemērot tiem, kuriem ielu nosaukumu plāksnītes ir, taču to redzamību aizsedz koki. Tāpat Rīgas domes saistošajos noteikumos nav atrunāts, kurš tad īsti ir atbildīgs un līdz ar to jāsoda par numura zīmes neizvietošanu.

Atvieglos kārtību

Šķiet, ka atbildi uz šiem jautājumiem varētu sniegt pilsētas attīstības departamenta izstrādātie jaunie saistošie noteikumi, kas drīzumā aizstās līdzšinējos, 1999.gadā pieņemtos. Tajos ir skaidri norādīts, ka sodīt par numura plāksnīšu neuzlikšanu vai nenovietošanu redzamā vietā var nama īpašnieku vai apsaimniekotāju. Būvvaldes pilsētvides dizaina nodaļas vadītāja Arta Grosberga gan skaidro, ka jauno noteikumu mērķis nav sodīt vainīgos, bet gan nodrošināt to, lai plāksnītes būtu. Tāpēc noteikumi arī paredzēšot vieglāku kārtību numura plāksnīšu iegūšanai. Šobrīd pašvaldības kritērijus uzņēmumiem, kuru izgatavotās plāksnītes drīkst parādīties Rīgas ielās, var izpildīt tikai trīs uzņēmumi, no kuriem pašlaik darbojas tikai viens. Jaunie noteikumi kritērijus atvieglos, līdz ar to būs vairāk vietu, kuru izgatavotās numura plāksnītes varēs spraust pie ēkas sienas.

Paralēli tiek apsvērta arī ideja palielināt naudas sodu. "Protams, ka mūsdienās desmit latu nav liela nauda, taču pašvaldības mērķis ir namu īpašniekiem likt saprast, cik nozīmīga šī mazā plāksnīte ir operatīvajiem transportlīdzekļiem, nevis akli sodīt par pārkāpumu," saka pilsētas izpilddirektora Andra Grīnberga preses sekretārs Uģis Vidauskis. Viņš piebilst, ka tikai pēc situācijas izvērtēšanas, izpilddirektors varētu rosināt izmaiņas soda mēros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas