Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arī Eco Baltia vide gatava turpināt apkalpot klientus Rīgā

Kamēr Rīgā netiek rasts cits tiesisks risinājums atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanas nepārtrauktībai, kas saskanētu arī ar Konkurences padomes (KP) pozīciju, visefektīvākais pagaidu risinājums būtu saglabāt esošo operatoru klientu sadalījumu un līgumus, kas gadu laikā izveidojies konkurences rezultātā, aģentūrai LETA sacīja SIA Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Ņemot vērā, ka KP piemērojusi pagaidu noregulējumu un uzdevusi Rīgas domei atsaukt uzteikumus esošajiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas operatoriem, Aizbalts apliecināja, ka Eco Baltia vide ir gatava turpināt nodrošināt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus Rīgā arī pēc 14.septembra, kad saskaņā ar Rīgas domes iepriekš izteikto uzteikumu, uzņēmumam beigtos līgums. 

Uzņēmums apliecina, ka nepieciešamības gadījumā veiks visas nepieciešamās darbības, lai līdz 15.septembrim saņemtu arī Valsts vides dienesta (VVD) atļaujas grozījumus pakalpojumu sniegšanas turpināšanai Rīgā. 

Lai novērstu piesārņojuma riskus, atsevišķi jārisina jautājums par līgumu pārslēgšanu tiem klientiem, kuriem esošie operatori nav gatavi nodrošināt pakalpojumus no 15.septembra, norādīja Aizbalts.

Viņš norādīja, ka tad, ja kā pagaidu risinājums tiek sākta sarunu procedūra uz trīs atsevišķām zonām, tas nozīmē, ka 15.septembrī Rīgā atkritumu apsaimniekošanā tāpat būs haoss. Sarunu procedūras rezultātā, ko kā risinājumu piedāvā Rīgas dome un ministrija, esošie klientu līgumi nebūs spēkā, tie visi būs jāpārslēdz saskaņā ar sarunas procedūras rezultātiem. 

"Tātad mainīsies gan cena, gan līguma nosacījumi, gan citi faktori. Turklāt līgumu pārslēgšana jaunajā zonā būs jāveic mēneša laikā. Paralēli jāved atkritumi bez līgumiem un pēc tam jāgatavo arī rēķini par pakalpojumu tiem, kuri līgumu nemaz nebūs noslēguši. Pat ārkārtas situācijas apstākļos nav skaidrs, kā jaunas sarunu procedūras rezultātā, kurš, kad un ko vedīs un kā vispār varēs piekļūt konteineriem, lai tos iztukšotu. Tāpēc Rīgas domei jāatrod tiesiski korekts risinājums, kas saglabā esošos līgumus, kā arī piedāvā operatīvu risinājumu tiem iedzīvotājiem, kuru operatori nav gatavi strādāt," uzsvēra Aizbalts. 

Jau vēstīts, ka atkritumu apsaimniekotājs Clean R  ir gatavs arī turpmāk nodrošināt atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, aģentūrai LETA pauda kompānijā.

Clean R izpilddirektors Valerijs Stankevičs aģentūrai LETA sacīja, lai nodrošinātu pakalpojuma nepārtrauktību, kā arī neradītu vides riskus Rīgā, Clean R ir gatavs un darīs visu nepieciešamo, lai pēc 15.septembra pilsētā tiktu izvesti atkritumi.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA Getliņi EKO noslēdza ar AS Tīrīga koncesijas līgumu uz 20 gadiem par jaunas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu Rīgā, sākot pakalpojumu sniegšanu 15.septembrī. Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un Getliņi EKO. Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

KP pagaidu regulējumā noteikts, ka Rīgas pilsētas pašvaldībai un Getliņi Eko uzlikts pienākums nekavējoties apturēt šā gada 14.jūnija koncesijas līguma izpildi par atkritumu savākšanu. Tāpat Rīgas pašvaldībai uzlikts pienākums nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz ceturtdienai, 12.septembrim, atsaukt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus, kuri nosūtīti apsaimniekotājiem.

Tāpat Rīgas pašvaldībai uzdots pienākums ne vēlāk kā līdz 12.septembrim informēt atkritumu radītājus tās administratīvajā teritorijā par sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, ar kuriem Rīgas pašvaldībai bija noslēgti līgumi pirms šā gada 14.jūnijā noslēgtā koncesijas līguma.

Rīgas pašvaldībai un Getliņi Eko arī uzlikts pienākums ne vēlāk kā līdz 12.septembrim iesniegt KP plānu, kādā Rīgas pašvaldība un Getliņi Eko nodrošinās konkurences noteikumu ietveršanu atkritumu apsaimniekošanas tirgū.

Lēmums par pagaidu noregulējumu būs spēkā līdz brīdim, kad stāsies spēkā KP galīgais lēmums šajā lietā. Vienlaikus KP lēmumu par pagaidu noregulējumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā desmit dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

"KP uzliek mums par pienākumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 12.septembrim atsaukt Tīrīga noslēgtos atkritumu apsaimniekošanas līgumus ar iedzīvotājiem. Viņi piedāvā, ka mums vajadzētu turpināt sadarbību ar līdzšinējiem četriem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem, un teorētiski šāds piedāvājums ir labs, taču domes juristi pagaidām norāda, ka tas nav iespējams, jo tādu rīcību nepieļauj normatīvie akti," aģentūrai LETA iepriekš pauda Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Taujāts, vai dome KP lēmumu par pagaidu noregulējumu pārsūdzēs tiesā, Burovs atbildēja apstiprinoši, lai gan vērsa uzmanību, ka sākotnēji pašvaldībai primārais ir sakārtot visas tehniskās lietas, lai tiktu nodrošināta atkritumu apsaimniekošanas nepārtrauktība, bet par juridiskiem aspektiem tiks lemts tikai pēc tam.

LETA jau ziņoja, ka Getliņi EKO ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA CREB Rīga, ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - SIA Clean R un SIA Eco Baltia vide. Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājs nodrošinās Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā Getliņi EKO un CREB Rīga reģistrēja kopsabiedrību Rīgas vides pakalpojumi, taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par Tīrīga.

Patlaban Rīgas dome par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgusi sadarbības līgumus ar četriem uzņēmumiem - SIA Clean R, SIA Eco Baltia vide, SIA Pilsētvides serviss un SIA Lautus.

Top komentāri

Abc
A
Kurš saņems sodu par prettiesiska līguma sagatavošanu un noslēgšanu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas