Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ārkārtas sēdē naktī RD koalīcija nosargā Aļeksejenko krēslu

Naktī no otrdienas uz trešdienu Rīgas domes valdošā koalīcija nosargāja Mājokļu un vides departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko (GKR) krēslu.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) bija izvēlējies opozīcijas rosināto domes ārkārtas sēdi par Aļeksejenko piemērotību amatam sasaukt jau nakts melnumā pēc plkst.22, tādējādi jau uzdodot pasākumam toni – domes sēde, pateicoties abu pušu deputātu pūliņiem, brīžiem līdzinājās farsam.

Domes Vienotības frakcijas vadītājs Olafs Pulks pauda viedokli, ka ar šo soli Ušakovs parādījis, kāds vadītājs viņš ir, kāda ir viņa attieksme ne tikai pret deputātiem, bet arī pret domes darbiniekiem un sabiedrību kopumā. Šāda rīcība parāda domes priekšsēdētāja stilu, intelektu un vadītāja kultūras līmeni, izteicās opozīcijas politiķis.

Pēc debatēm vairāk nekā stundas garumā Aļeksejenko palika amatā. Par atlaišanu balsoja 16 deputāti, bet pret bija 34.

Pulks savu ziņojumu sāka ar pārmetumiem domes priekšsēdētājam Ušakovam par to, ka sēde tika sasaukta vēlā vakarstundā, jo viņa ziņā ir tās sasaukšanas laiks. Pēc viņa vārdiem, mērs un viņa politiskais birojs esot mēģinājis ietekmēt domes darbiniekus, apgalvojot, ka paraksti sēdes sasaukšanai nav autentiski. Pulks norādīja, ka zināmā mērā ir priecīgs, ka domes priekšsēdētājs ir mainījis nostāju un tomēr sasaucis sēdi.

Pulks uzskaitīja arī virkni iemeslu, kāpēc 20 deputātu ieskatā Aļeksejenko būtu jāatbrīvo no amata. Viņš atsaucās uz korupcijas epizodēm Dzīvokļu pārvaldē, norādot, ka departamentu nevar vadīt cilvēks, kas pieļāvis tik sistemātiskas korupcijas darbības. Par to, vai Aļeksejenko tajās bijis iesaistīts, lemšot izmeklēšana, taču domei, viņaprāt, jālemj par politisko atbildību.

Deputāts arī norādīja, ka deputātiem, kas darbojas sabiedriskā kārtā, jābūt lielai uzticības pakāpei tam, ko dara departamentu darbinieki, taču 20 deputāti uzskata, ka nevar uzticēties Aļeksejenko. Viņš aicināja arī pārējos deputātus, īpaši Saskaņas centra un Sociālistikās partijas pārstāvjus, "kas vienmēr skatījušies, lai tiek ievērotas sociālās vērtības", atbalstīt departamenta direktora atbrīvošanu no amata. "Iedomājieties, ir notikušas mahinācijas ar cilvēku dzīvokļiem, mitekļiem," teica Pulks.

Deputāts arī pārmeta Ušakovam, ka viņš nerīkojās, uzzinot par iespējamajiem pārkāpumiem, bet gan minējis čekas metodes, aizturot cilvēkus vēlā vakarā. Acīmredzot čekas metodes viņam iepatikušās, un viņš Rīgas domes sēdes sācis rīkot naktī, teica Pulks. Viņš savā uzrunā izteica pārmetumus arī Īres valdes darbībai, kas esot zaudējusi neatkarību, kā arī norādīja uz problēmām kapu saimniecībā. Proti, klīstot runas, ka Kapu pārvaldē strādā Aļeksejenko ģimenes locekļi, bet kapu racējiem pirkti motorolleri.

Pulka iztaujāšana vēlāk turpinājās teatrālā veidā, kā arī apmainoties "laipnībām" opozīcijas un koalīcijas deputātiem. Pulka partijas biedri uzdeva jautājumus, cenšoties izteikt pārmetumus gan Aļeksejenko, gan arī Ušakovam. Piemēram, Valdis Gavars (V) vaicāja Pulkam, vai uzskata par adekvātu tualešu celšanu par 40 000, 80 000, 140 000 latu, bet Juris Viņķelis (V) vēlējās zināt, kā šādā situācijā rīkotos Pulks, ja viņš būtu domes priekšsēdētājs. Izskanēja arī aizdomas par to, ka pats mērs ir iesaistīts korupcijas shēmās.

Savukārt Pulks kādā brīdī kavēšanos atbildēt pamatoja ar vēlmi "ļaut smieties Setepaņenko", citādāk viņš vēl aizrīšoties un viņam paliks slikti.

Deputātu vidū izcēlās arī asāka vārdu pārmaiņa, un, piemēram, deputāts Jānis Šmits (GKR) aizrādīja kolēģim, lai viņš "aizver pats muti ciet". Aizstāvot Aļeksejenko palikšanu amatā, Šmits arī norādīja, ka Pulks un viņa pārstāvētā partija vienmēr uzstāj uz tiesiskumu, taisnīgumu un godīgumu, taču tagad deputātus aicina pārkāpt Satversmi, saskaņā ar kuru ikviens uzskatāms par nevainīgu, kamēr viņa vaina nav pierādīta. Kā piemēru viņš minēja savu kādreizējo partijas biedru Dzintaru Jaundžeikaru, kurš arī bijis apcietināts, bet kuram neesot uzrādīta apsūdzība.

Vairāku minūšu garumā turpinājās Pulka un Ušakova dialogs, kurā Rīgas mērs centās pierādīt, ka deputāti iesnieguši nepareizi noformētus dokumentus, kas neatbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām. Ušakovs arī centās no Pulka iegūt pierādījumus vairākiem viņa izteiktajiem apgalvojumiem.

Pulks iepriekš skaidroja, ka atklātībā nonākušais korupcijas skandāls Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldē ir parādījis ilgstošas, sistēmiskas kontroles trūkumu, tāpēc Aļeksejenko būtu atbrīvojams no amata.

Opozīcijas deputāti uzskatīja, ka Aļeksejenko nav vērtējis iespējamos korupcijas riskus un netika pildījis pieņemto pretkorupcijas plānu.

Deputāti Aļeksejenko darbībā saskatīja neētisku un netikumīgu rīcību, jo gadījumā, ja Departamenta vadītājs zināja par iespējamiem koruptīviem darījumiem, tad viņš nedrīkstēja klusēt.

17.septembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs saistībā ar iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanas procesā kopumā veicis 14 kratīšanas un aizturējis septiņas personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas