Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Atkal pētīs Rīgas apgaismojumu

Pašvaldība izpētei plāno tērēt 11,5 tūkstošus latu

Rīgas gaisma neredz pamatojumu veikt jaunu pētījumu


Kamēr Rīgas domes pilsētas attīstības departaments plāno izstrādāt pētījumu par ielu apgaismes sistēmu un tās attīstības iespējām nākotnē, pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma (RG) pamazām nomaina veco infrastruktūru, tādēļ tās direktors Ansis Kreicbergs "apšauba, vai nepieciešams šāds pētījums". Viņš teic, ka uzņēmums pērnvasar veicis apgaismojuma inventarizāciju un izstrādājis savu darbības stratēģiju, ko atbalstīja satiksmes un transporta lietu komiteja. Neraugoties uz to, pirms nedēļas attīstības komiteja nolēmusi no pilsētas attīstības fonda jauna pētījuma veikšanai atvēlēt 11,5 tūkstošus latu (pētījuma kopējās izmaksas ir 23,5 tūkstoši latu, pusi no tām sedz Eiropas Komisija). Galīgais lēmums par līdzekļu piešķiršanu jāpieņem domes prezidijam.

Koalīcijas lēmums


Dienai skaidro pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ķirķe, šādu pētījumu pasūtīt uzdevusi koalīcijas padome, kad vēl domes vadītājs bijis Aivars Aksenoks (JL). Tas esot ieteikts arī no franču kompānijas ETDE, kas pērn izrādīja interesi par Rīgas apgaismojuma sakārtošanu un iespējamo koncesiju.

Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (TB/LNNK) skaidro, ka lēmumu par pētījuma nepieciešamību koalīcijas padome pieņēmusi, izvērtējot gan franču kompānijas ETDE, gan pašas RG iesniegtos investīciju projektus. Franču firma veica aprēķinus un izstrādāja savu piedāvājumu - 20 līdz 25 gadu laikā savest kārtībā apgaismojuma infrastruktūru un pēc tam, kad ieguldītā nauda būs atpelnīta, nodot infrastruktūru pašvaldībai. RG biznesa plāns, kas izstrādāts 2007.-2022.gadam, jaunu gaismekļu, kabeļu, vadu un sprieguma pazeminošo sistēmu nomaiņā paredz ieguldīt gandrīz 13 miljonus latu. Lai aģentūra varētu ņemt kredītus un veikt darbus pati, tās vadība rosina pārveidot to par sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA).

"Abi projekti tika skatīti koalīcijas padomes sēdē un to izvērtēšanai pieaicināti divi eksperti, kas sniedza atšķirīgus vērtējumus," stāsta A.Požarnovs. Tādēļ koalīcijas padome nolēmusi, ka satiksmes un attīstības departamentiem jāatrod neatkarīgi eksperti, kas izpētīs visu RG infrastruktūras stāvokli, kā arī RG darbības efektivitāti un tās uzlabošanas iespējas. "Tā kā katrā variantā ir savi plusi un mīnusi, šis neatkarīgo ekspertu slēdziens nepieciešams, lai politiķi varētu pieņemt lēmumu par vienu vai otru priekšlikumu," teic A.Požarnovs.

Paši tiek galā


Tikmēr, kā stāsta A.Kreicbergs, uzņēmums tiekot galā ar visu pats - ar renovācijai piešķirtajiem līdzekļiem RG mainot vecos gaismas ķermeņus pret jauniem, savukārt apakšzemes komunikācijas tiek mainītas reizē ar ielu remontiem. "Vēl gads, pusotra un visi gaismas ķermeņi virs ielām būšot nomainīti pret moderniem. Visa augša spīdēs kā Eiropā," viņš teic, atzīstot, ka problēmas sagādā Rīgas neapgaismotās ielas, kuru apgaismošanai aģentūrai līdzekļu nav, tādēļ būtu nepieciešams kļūt par SIA, lai varētu ņemt kredītus.

A.Kreicbergs teic, ka šo variantu pērn vasaras beigās atbalstīja satiksmes komiteja, taču tad domē sākušies politiskie kari un tas iestrēdzis. "Domāju, ir laiks, to atsvaidzināt," viņš saka, paužot apņēmību tuvākajā laikā griezties pašvaldībā ar šo priekšlikumu vēlreiz.

Diena jau rakstīja, ka pēc RG aprēķiniem, lai Rīga būtu apgaismota pilnībā, jāiegulda 17 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas