Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bastejkalna kaskāde savu vēsturisko izskatu varētu atgūt tikai pēc vairākiem gadiem

Bastejkalna ūdenskritumu kaskāde savu vēsturisko izskatu varētu atgūt tikai pēc vairākiem gadiem, aģentūrai BNS sacīja pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš. Viņš norādīja, ka esot sasaukta darba grupa, kurā bija aicināti piedalīties visdažādākie speciālisti, un tā nonākusi pie secinājuma - lai atjaunotu kaskādes vēsturisko izskatu, jāveic Bastejkalna vēsturiskā izpēte, kas savukārt varētu aizņemt vismaz trīs gadus, kā arī prasīt lielu domes finansējumu.

Kalnkaziņš arī pastāstīja, ka šogad Bastejkalnā tiks veikti tikai nelieli darbi. "Kas taupības režīma laikā dos naudu pārprojektēšanai?" viņš uzsvēra. Tiesa, Kalnkaziņa skaidrojums ir pretrunā ar viņa iepriekš pausto, ka rudenī, kad strūklakas slēgs, esošā budžeta ietvaros notiks ar arhitektiem un citiem ekspertiem saskaņotie "uzlabošanas darbi".

"Tolaik vajadzēja izšķirties - vai nu taisīt remontu, vai arī tērēt lielu naudu projektēšanai un atjaunošanai. Viedokļi ir dažādi, taču pašlaik galvenais ir tas, ka kaskāde darbojas un priecē rīdziniekus," par pretrunīgi vērtēto kaskādes rekonstrukciju izteicās Kalnkaziņš.

Viņš arī klāstīja, ka smilšakmens pagaidām vēl ir gaiša, jo tā ir svaigi sašķelta, bet pēc dažiem gadiem tā kļūs tumšāka un iegūs vēsturisku izskatu. "Varbūt tad šis jautājums vairs arī nebūs aktuāls," pieļāva Kalnkaziņš.

"Rīgas dārzu un parku" direktors arī uzsvēra, ka visu vasaru kaskāde darbojusies labi un priecējusi rīdziniekus, nav bijis nekādu problēmu arī ar hidroizolāciju.

Jau ziņots, ka aģentūra, veicot kaskādes rekonstrukciju, pilnībā demontējusi tās vēsturisko veidojumu - no jauna monolītbetona lējumā izveidots strauta gultnes ietvars ar ūdenskritumu pārkarēm un paplašinātiem baseiniem.

Demontēti arī vecie dekoratīvie strauta elementi - šūnakmens klints gabali. Būvdarbu vadītājs paskaidrojis, ka daļa šo akmeņu bijuši tik sliktā stāvoklī, ka otrreizēja to izmantošana nav bijusi iespējama.

Savukārt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija konstatējusi, ka rekonstrukcijas laikā veikti patvaļīgi būvdarbi - ūdenskritumu kaskādes rekonstrukcijas projekts nav saskaņots un atļauja darbu veikšanai nav izsniegta.

Rīgas mērs Kalnkaziņam pieprasījis sakārtot dokumentāciju, ņemt vērā arhitektu un ainavu arhitektu ieteikumus, kā arī esošā budžeta ietvaros atrast veidu, kā labot pieļautās kļūdas Bastejkalna kaskādes atjaunošanā.

Bastejkalns ir ne vien vietējas un valsts nozīmes objekts, bet arī iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.

Bastejkalna viens no nozīmīgākajiem parka elementiem ir miniatūra ainava ar klints radzēm un strauta gultnes, ūdenskritumu imitācija ar dīķu kaskādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas