Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Biļetes kontrolēs kopā ar policistiem

Kontrolieris pat nepaguva pateikt Lūdzu biļetītes!, kad pasažieru vidū jau sākās rosība. Iemesls — 6.tramvajā reizē ar kontrolieriem iekāpuši divi policisti. Viens puisis ātri izmūk pa durvīm. Zaķis. Kāda sieviete baltā džemperītī un zeltītu rokassomiņu godprātīgi samaksā kontrolierim Ls 2 soda naudu — esot aizlasījusies žurnālu un aizmirsusi kompostrēt biļeti.

Pārbaudījuši pasažierus, kontrolieri kopā ar policistiem nākamajā pieturā izkāpj un dodas pārbaudīt otrajā vagonā sēdošos. No šīs nedēļas policisti sabiedriskajā transportā dežurēs katru dienu, jo Rīgas pašvaldības policija (RPP) un pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme (RS) vienojušies turpmāk kopīgi rīkot regulārus reidus. Līdz šim pašvaldības policija pārkāpējus sabiedriskajā transportā devās ķert tad, kad to izsauca sabiedriskā transporta darbinieki vai pasažieri.

Katru dienu viena policijas patruļa dosies līdzi kontrolieriem gan autobusos, gan trolejbusos, gan tramvajos, stāsta RPP Apsardzes pārvaldes priekšnieks Jevgēņijs Platais. Šobrīd pašvaldības policija ir nokomplektējusi vienu mobilo policistu vienību. Līdz 2012. gadam iecerēts izveidot kopumā 12 līdz 16 šādu vienību. Maršruti, uz kuriem kārtības sargi dosies, lielākoties būs tie, no kuriem saņem visvairāk sūdzību par vandaļu nedarbiem un bezbiļetniekiem. Taču, pēc J.Platā vārdiem, maršrutu izvēle būs elastīga: "Katru dienu citur vai pat dienas laikā pa dažādiem maršruta posmiem." Viņš piebilst, ka īpaša uzmanība tiks veltīta, lai uzraudzītu kārtību sabiedriskajā transportā vēlos vakaros nedēļas nogalē.

"Demolētāji, kas lauž kompostierus, plēš un apzīmē krēslus, sit pieturvietās stiklus ārā. Pasažieri, kas lieto alkoholu vai atrodas transportā smagi iereibuši. Bezbiļetnieki," savu "mērķauditoriju" uzskaita pašvaldības policisti Guntis Buķis un Rita Šķerberga.

Par kārtības sargu palīdzību priecīga ir RS, jo bezbiļetnieki esot liela problēma. "Pēc datiem redzam, ka mums samazinās pasažieru skaits, bet tajā pašā laikā sabiedriskais transports ir pilns un pēc pasažieru pieprasījumiem mēs laižam papildus reisus. Skaidrs, ka daļa ir bezbiļetnieki," saka RS preses sekretāre Iluta Bērziņa, uzsverot, ka nemaksāšana par braucienu samazina ieņēmumus un līdz ar to tas ietekmē arī biļešu cenu.

"Kaut arī tā ir viena policijas ekipāža, uz cilvēkiem tas darbosies psiholoģiski," spriež I.Bērziņa.

Gadījumos, ja bezbiļetnieks uz kontroliera aicinājumu samaksāt Ls 2 soda naudu nereaģē, pašvaldības policists var zaķi aizturēt un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu.

Kā norāda G.Buķis: "Cilvēks tikai sev laiku iekavēs. Lietu izskatīs administratīvā komisija, viņam būs jāiet uz banku un tur jāmaksā sods."

Pašvaldības policija kopā ar kontrolieriem iepriekš veica arī testa braucienus. Vienā testa braucienā, kurā piedalījās trīs RS kontrolieri, tika sodīts 30 zaķu par Ls 73, savukārt otrajā, iesaistot piecus kontrolierus — 46 pasažieri par Ls 80. Savukārt pašvaldības policija reidu laikā par pārkāpumiem sabiedriskajā transportā sastādīja 18 protokolu, tajā skaitā par alkoholisko dzērienu lietošanu un smēķēšanu sabiedriskajā transportā. Par sabiedriskās kārtības neievērošanu aizturēti tika 12 cilvēku, viena no tām — meklēšanā esoša persona, kā arī vairākiem pasažieriem tika izteikti aizrādījumi par uzvedības normu neievērošanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

wre

Kontrole


Uzņēmumā Rīgas satiksme strādā 200 kontrolieru

Gada laikā plānots palielināt kontrolieru skaitu līdz 350

Kontrolieri ik mēnesi veic vidēji 38 000 pārbaužu

Par braukšanu bez biļetes un citiem pārkāpumiem mēnesī vidēji tiek sodīti 6500 pasažieru

Avots: Rīgas satiksme

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas