Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bulvāra nosaukumu neīsinās, mainīs noteikumus

"Tas jau ir tikai tehniskas dabas jautājums," par nosaukuma Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris neatbilstību Adresācijas noteikumiem teic Rīgas vicemērs Almers Ludviks (LPP/LC). Arī pārējie aptaujātie Rīgas domes deputāti uzskata, ka ievērojama valstsvīra iemūžināšanas dēļ var radīt izņēmumu Adresācijas noteikumos, kas paredz, ka ielu nosaukumos simbolu skaits, ieskaitot atstarpes, nedrīkst pārsniegt 30 zīmes.

Pēc Ārlietu ministrijas un Valsts prezidenta Valda Zatlera aicinājuma pirmdien Rīgas domes deputāti nolēma Basteja bulvāri pārdēvēt Latvijas pirmā ārlietu ministra Z.A.Meierovica vārdā. No 1929.gada līdz 1941.gadam tam jau šāds nosaukums bija. Bulvāra pārdēvēšanu gan neatbalstīja ne pieminekļu padome, ne Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija, ne lielākā daļa aptaujāto rīdzinieku. Jaunajam bulvāra nosaukumam gan ir formāls šķērslis — Adresācijas noteikumi paredz, ka ielas nosaukums nevar pārsniegt 30 zīmes.

"Ekspertiem tagad jādod savs vērtējums — vai racionālā veidā jāsaīsina nosaukums vai kaut kas cits jādara," saka A.Ludviks. Viens no ekspertiem Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisijas priekšsēdētājs, arhitekts Jānis Krastiņš šajā gadījumā neredzot nekādu risinājumu: "Ja tik daudzi ir pret pārdēvēšanu, tad septiņreiz nomēri un tad nogriez." Viņš iesaka atstāt Basteja bulvārim nosaukumu, bet par Zigfrīda Annas Meierovica gatvi nosaukt jauno ziemeļu ievadu pilsētā, jo tad būtu gan cienīga vieta, gan ievēroti noteikumi.

Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis gan domā citādi. "Noteikumus par to, cik burtu zīmes drīkst vai nedrīkst atrasties ielas nosaukumā, pieņem cilvēki, un cilvēki tos var koriģēt. Ja ir politisks lēmums kāda ievērojama cilvēka vārdā nosaukt ielu, neviens uz garumu neskatīsies," teic O.Spārītis. Pašu vārdu "bulvāris" saīsināt par gatvi vai ielu gan nevarot, jo šie nosaukumi atbilst konkrētiem ceļu veidiem. "Bulvāris ir kokiem apstādīta iela, aleja," paskaidro O.Spārītis.

Arī Rīgas domes attīstības komitejas vadītāja Sarmīte Pīka (TP), domes deputāti Olafs Pulks (JL), Einārs Cilinskis (TB/LNNK) un Rīgas vicemērs Jānis Dinēvičs (LSDSP) uzskata, ka būs jāmaina Ministru kabineta noteikumi par adresāciju. "Nevar būt tā, ka nav iespējams nosaukt ievērojama cilvēka vārdā ielu tāpēc, ka pastāv kaut kādi formāli birokrātiskie ierobežojumi. Ja šādi ierobežojumi pastāv, tie jāmaina," norāda E.Cilinskis. Viņš ierosina pieņemt izņēmuma normu, ja ielu nosauc ievērojama cilvēka pilnā vārdā, nosaukums var pārsniegt noteikumos paredzēto garumu. S.Pīka pieļauj, ka dome vērsīsies valdībā ar lūgumu izmainīt šos noteikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Diena iepriekš rakstīja

Meierovica bulvāra nosaukums neatbilst adresācijas noteikumiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas