Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cūka – protests taps līdz Jāņiem

Putuplasta rukša gatavošanai iedzīvotāji saziedojuši gandrīz 700 latus

Savdabīgs piemineklis Latvijas valsts un tautas taupīgumam — tā entuziastu grupiņa raksturo savu ieceri izveidot lielu cūkas krājkasīti zelta krāsā. Ideja viņiem radusies interneta forumos diskutējot par Rīgas Centrāltirgus plāniem pie ieejas novietot cūkas skulptūru, kas izmaksātu aptuveni 30 000 latu. "Mēs izveidosim savu cūku — lielāku, skaistāku un lētāku. Pēc mūsu aplēsēm, cūkas izveide izmaksās aptuveni 500 latu," rakstīts īpaši šim projektam izveidotajā mājaslapā www.putuplastaruksis.lv. Tajā arī ikviens aicināts ziedot naudu rukša tapšanai. Līdz 21. maija vakaram entuziastu kontā bija gandrīz 700 latu.

"Tādu atsaucību nebijām gaidījuši," atzīst viens no entuziastiem Gatis Ārents, kuram uzticēta rukša veidošana. Projektu viņi sākuši tikai pirms dažām dienām, bet jau 73 cilvēki katrs ziedojuši pa 5, 10 vai 30 latiem. Ja nauda paliks pāri, tā tikšot ziedota labdarībai.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes pilsētas attīstības komiteja pagājušajā nedēļā nolēma atbalstīt 30 000 latu piešķiršanu mākslinieka Teodora Zaļkalna granīta skulptūras Cūka kopijas uzstādīšanai Centrāltirgū. "Mēs uzskatām šādu līdzekļu izlietojumu par neracionālu un domājam, ka Latvijā esošās ekonomiskās situācijas apstākļos resursi būtu jāekonomē un jāizlieto racionāli, piemēram, ceļiem, skolām, bērnunamiem un maznodrošinātajiem. Mēs ceram, ka šis projekts liks pārdomāt resursu izlietojumu ne tikai Rīgas domei, bet arī citām valsts iestādēm," pauž alternatīvās rukša skulptūras veidotāji.

Abas iecerētās cūku skulptūras gan atšķiras ne vien vizuāli, bet arī pēc izmantotajiem materiāliem. Kā Dienai iepriekš skaidroja mākslinieks Leonīds Laganovskis, T.Zaļkalna skulptūras Cūka kopija tiks veidota no putu polistirola — cieta sintētiskā materiāla. Savukārt entuziasti izmantos "vai nu celtniecības putas, vai parasto putuplastu," saka G.Ārents.

Alternatīvajai skulptūrai, kura top kādā noliktavā Mālpilī, jau izveidots karkass. Iecerēts, ka līdz Jāņiem ruksis būs pabeigts. Pagaidām gan idejas autori vēl nevar nosaukt vietu, kur milzu krājkase tiks novietota, taču cer cūku publiski izstādīt Mālpils 800 gadu jubilejā 2008. gada augustā.

Vai zelta ruksi varētu novietot, piemēram, Centrāltirgū? "Mēs iestājamies pret parodijas uzstādīšanu. Vai arī tiek uzstādīta vēsturiskās skulptūras ideja, vai arī projekta nav vispār," saka pašvaldības a/s Rīgas Centrāltirgus preses sekretārs Jānis Basevičs. Drīzumā gala lēmums par 30 000 latu piešķiršanu cūkas skulptūrai jālemj domes finanšu komitejai.

***

divas cūkas

Putuplasta ruksis


Materiāli:

Plastikāta apkures caurules

Koka brusas

Celtniecības putas vai putuplasts (parastais)

Izmēri:

2,5 x 4 metri

Summa:

līdz Ls 1000

Gatavo:

Entuziastu grupa

Cūkas skulptūra pie Centrāltirgus


Materiāli:

Putupolistirols EPS 300E (cietais, iztur ievērojamu mehānisko slodzi)

Poliestera sveķi

Stiklašķiedras audums

Izmēri:

6 x 4 metri

Summa:

Ls 29 936,60

Gatavo:

Konkursa kārtībā noskaidros mākslinieku

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas