Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Daugavas kreisā krasta koncepcija?

Nupat noslēgusies UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 31.sesija, kas šogad no 23.jūnija līdz 2.jūlijam notika Jaunzēlandes pilsētā Kristenčērā. Latvijas pārstāvji atgriezušies mājās ar atzinību par ieguldījumu Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā, tomēr arī uzdevumu turpmākam darbam - līdz šāgada beigām izstrādāt koncepciju Daugavas kreisā krasta apbūvei.

Par plāniem iepretim Vecrīgai spriedumu UNESCO izdarīs nākamgad. "UNESCO nav apmierināti ar jaunbūvēm vēsturisko centru tuvumā. Diskusijas būs, tādēļ būs jāmeklē kompromiss," komentē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 31.sesijā Latvijai - atzinība un uzdevums reizē

Galvenā vērtība - siluets


UNESCO bažas raisa intensīva augstbūvju celtniecība vēsturisko centru tuvumā, jo tādējādi tiek iznīcināti skata koridori uz kultūras mantojuma sarakstos iekļautajām vērtībām. Šāgada sesijā jautājums par attiecībām starp pilsētas attīstībai nepieciešamām jaunām celtnēm un vēsturisko apbūvi piesaistījis īpašu uzmanību. Atkārtotu kritiku par UNESCO prasībām neatbilstošu pilsētas attīstības plānošanu Kristenčērā nācās uzklausīt Drēzdenes, Tallinas, Prāgas, Sanktpēterburgas pārstāvjiem. Prāgai tika izteikts pārmetums par plānoto augstbūvju izvietošanu vēsturiskā centra aizsardzības zonā. Tallinai komiteja izteica nosodījumu, ka jaunā apbūve aizsedz pilsētas skata koridorus uz vecpilsētu, kā arī samazina pilsētas publisko ārtelpu. Visasākā diskusija izvērtās par Drēzdeni, kas vēsturiskā centra aizsardzības zonā iecerējusi celt jaunu tiltu, tādējādi izjaucot Elbas ielejas ainavu. Drēzdenei izteikts stingrs brīdinājums - ja tilts pār upi tiks uzcelts kā iecerēts, Drēzdene tiks izslēgta no Pasaules mantojuma saraksta.

UNESCO stingrā attieksme pret celtniecību aizsargājamo objektu tiešā tuvumā attiecas arī uz Rīgu, kam nākamgad komitejai jāprezentē Daugavas kreisā krasta silueta koncepcija. Šobrīd koncepcijas autori Rīgas domē lemj, vai Daugavas krastu iepretim Vecrīgai apbūvēt ar augstceltnēm izkliedēti vai koncentrētos puduros, tomēr iecerēta intensīva apbūve ar 25-30 stāvu augstām ēkām, atsevišķiem 50 stāvu augstiem akcentiem. Paredzams, ka UNESCO pret šādiem apbūves plāniem cels iebildumus, jo Rīgas vēsturiskais centrs Pasaules mantojuma sarakstā 1997.gadā tika iekļauts ne vien salīdzinoši labi saglabātās viduslaiku apbūves, jūgendstila objektu daudzuma un kvalitātes vai XIX gadsimta koka arhitektūras dēļ, bet arī vecpilsētas unikālā silueta dēļ, ko netraucēti var vērot no Daugavas kreisā krasta. Komitejas darba kārtībā Rīgas vēsturiskā centra jautājums tiek skatīts kopš 2003.gada, bet lēmums tiks pieņemts nākamgad, kad komitejai būs iespēja iepazīties ar koncepciju. Nupat Rīgas vēsturiskā centra siluetam un panorāmai tika piešķirta arī Eiropas mantojuma zīme - Eiropas Komisijas atzinības apliecinājums, kas tiek piešķirta Eiropas mēroga nozīmes kultūras objektiem.

Celt kvalitatīvi


Rīga UNESCO dēļ no augstceltņu būvniecības atteikties gan negrasās. Kā uzsver J.Dambis, VKPAI uzskata - augstceltnes kreisajā krastā iespējamas. Tiesa, tās nepieciešams koncentrēt Ķīpsalas dienvidu daļā, kur jau atrodas augstākas apbūves objekti. "UNESCO pirms vairākiem gadiem pieņēma Vīnes memorandu, kur runā par mūsdienu arhitektūras iespējām un kvalitāti vēsturiskajos centros. Šajā sesijā UNESCO diezgan negatīvi attiecās pret jauno arhitektūru. Domāju, ka tā ir novecojusi pieeja. Jāmainās, jāskatās uz mūsdienu situāciju," uzsver J.Dambis, atzīstot, ka tas nenozīmējot pazemināt prasības pret jaunceļamo būvju kvalitāti, jo "šodien radīta laba arhitektūra nākotnē var kļūt par kultūras pieminekli". Lai izvairītos no problēmām ar UNESCO, kas Rīgu apdraudēto pieminekļu sarakstā gan nav iekļāvis, Latvijas pārstāvji piesaistīšot koncepcijas izstrādei arī ārvalstu speciālistus. Koncepcija UNESCO jānosūta līdz nākamā gada 1.februārim.

UNESCO 31.sesijā Latvijai izteica arī atzinību par paveikto un sāktajiem darbiem Rīgas vēsturiskā centra mantojuma saglabāšanā - pieņemtajiem normatīvajiem dokumentiem, izstrādāto Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas plānojumu. "Citu valstu vidū ar to tiešām varam lepoties. Arī ar to, ka mums ir izstrādāta kontroles sistēma," atzīst J.Dambis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas