Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Doma laukumā izdalīs sešas tonnas piena

Rīt pulksten 16.00 Doma laukumā iedzīvotāju līdzatnestajos traukos zemnieki paredzējuši bez maksas sapildīt aptuveni sešas tonnas svaigpienu. Sākumā bijusi doma izdalīt vēl vairāk — divu dienu slaukumu —, bet Pārtikas un veterinārais dienests deva atļauju tikai vienas dienas slaukumam, stāsta piena lopkopēju rīkotās protestu akcijas organizatore no Valmieras rajona Dace Pastare.

Doma laukumā zemnieki novietos četras smagās mašīnas ar piena cisternām, kuras simbolizēs četru Latvijas novadu — Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes — vienotību. Lai gan piens tiks vests tikai no divām Vidzemes saimniecībām, protesta akcijā pret zemajām piena iepirkuma cenām piedalīsies zemnieki no lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām _Dzēse_, _Piena ceļš_, _Laura_, _Pienene KT_, _Trikāta KS_, _Drusti_, _Kalnmuiža_, Sēlpils piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības, _Dienu _informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas izpilddirektore Linda Bille. Jau vēstīs, ka piena lopkopji akciju rīko, jo zemnieki pēdējos mēnešus saņem nesamērīgi zemu cenu par piena pārdošanu ražotājiem, taču veikalos piena cena ir nesamērīgi augsta. Zemkopības ministrija tiek kritizēta par nepietiekamiem atbalsta maksājumiem, kas ir zemākie visā Eiropas Savienībā, kā arī netālredzīgu lauksaimniecības politiku.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) bez finansiāla atbalsta kā vienu no risinājumiem krīzē nonākušajiem zemniekiem piedāvājis pārorientēšanos uz citām sfērām, kurās pieprasījums pēc produkcijas pagaidām nav piesātināts, piemēram, ābolu audzēšanu vai aitu gaļas ražošanu.

Rīgas Centrāltirgus tirgotājiem, kas pienu pārdot par 44 santīmiem litrā, piektdien nekādas izmaiņas ierastajā tirgošanās ritmā nebūs, lai arī Doma laukumā piens tiks dalīts par brīvu. Piena tirgotājus Centrāltirgū piena dalīšanas akcija neuztrauc, liecina Dienas pircēju un pārdevēju aptauja.

Piena paviljonā aptaujātie uzskata, ka šāda akcija neko nedos, jo “lai būtu rezultāts jādarbojas visu laiku, ar vienu akciju ir daudz par maz”.Kāda pārdevēja, kura gan nezināja par šādu akciju, teica, ka akcijas ideja ir ļoti laba, jo “varbūt tas beidzot mainīs valdības netaisnīgo attieksmi pret lauksaimniekiem”. Jautājot pārdevējiem, vai paši apmeklēs Doma laukumu, vairums atbildēja, ka neies, bet strādās kā parasti. Pārdevēji uzskata, ka piena cenas tirgū akcija neietekmēs, jo tie, kas visu laiku pienu pērk tirgū, darīs to arī turpmāk.

Arī centrāltirgus piena pircēji nebija plānojuši speciāli iet uz Doma laukumu. Daudziem ir jāstrādā, citiem nav izdevīgi mērot tādu ceļa gabalu. Vecāka gadagājuma cilvēki teica, ka šāds gājiens viņiem nav pa spēkam, lai gan labprāt saņemtu pienu par velti.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas