Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dome 13 gados nelikumīgi iekasējusi četrus miljonus

Rīgas dome (RD) nelikumīgi iekasējusi no uzņēmējiem miljonu latu un piešķīrusi naudu projektiem bez pamatojuma - šādus pārkāpumus Valsts kontrole (VK) atklājusi pilsētas attīstības fonda darbībā. Lai gan revīzija veikta par 2006.gadu, pašvaldības speciālisti un tās vadītājs Jānis Birks (TB/LNNK) atzīst, ka šāda sistēma darbojas jau 13 gadus un šie pārkāpumi pašā domē bija zināmi iepriekš, taču līdz pat šim brīdim netika novērsti. Tikai tagad RD sasparojusies un sola uzlabojumus veikt šī gada laikā.

Nauda pasakām


Pilsētas attīstības fonda līdzekļi paredzēti pilsētas attīstībai, taču, kā atklājuši VK revidenti, ne vienmēr šis princips ievērots un ir projekti, kurus deputāti apstiprinājuši, pat nepārbaudot to atbilstību fonda nolikumam. Piemēram, 3400 latu tikuši projektam Visskaistākās čehu pasakas, 60 000 latu - rallijkomandai Rīga dalībai rallijā Parīze -Dakara. Dažos gadījumos attīstības departaments gan norādīja uz projektu neatbilstību fonda mērķiem, taču domnieki neklausīja. "Kāpēc vieni ir vienlīdzīgāki par citiem? Kāpēc citiem projektiem atsaka, jo neatbilst fonda nolikumam, bet citus atbalsta? Tas nav godīgi," teic valsts galvenā kontroliere Ingūna Sudraba.

Korupcijas risks


Otrs būtiskākais pārkāpums - fondā tiek ieskaitīti visi infrastruktūras maksājumi no jauno projektu attīstītājiem, kaut gan valstī šādu noteikumu nav. Pašvaldība būtībā kopš 1995.gada, kad sāka no uzņēmumiem iekasēt maksu par infrastruktūras attīstību, dara to nelikumīgi, uzsver I.Sudraba. Šo gadu laikā fonds šādi ticis pie aptuveni četriem miljoniem latu.

VK konstatējusi arī "negodīgus spēles noteikumus", proti, domē nemaz nav skaidras kārtības, pēc kuras aprēķina šī maksājuma lielumu. Dažādiem uzņēmumiem tie atšķiras, citiem vispār nav jāmaksā. Tas, pēc I.Sudrabas teiktā, rada bažas par korupciju "Vēl sliktāk ir tas, ka dome pati saprot, ka tas ir nelikumīgi, bet turpina to darīt gadiem," piebilst I.Sudraba.

Pārkāpumus atzīst


Tiešām - gan pašvaldības speciālisti, gan domes vadītājs atzīst, ka par šīm "nepilnībām" zināja iepriekš. "Es ne mazākā mērā neesmu pārsteigts par šādu VK atzinumu. Jau būdams vicemērs, domes vadībai norādīju uz problēmām, un attīstības departamentam tika lūgts izstrādāt priekšlikumus likumdošanas normu papildināšanā," saka J.Birks. Izstrādātie priekšlikumi jau nonākuši līdz valsts sekretāru sanāksmei. Dome prognozē, ka valdībā grozījumi Ministru kabineta noteikumos varētu tikt skatīti februāra beigās vai martā. Tūlīt pēc tam grozījumus savos saistošajos noteikumos veiks pašvaldība. Taču līdz tam nelikumīgā iekasēšana netikšot pārtraukta. Domes juristi gan apšauba formulējumu "nelikumīgs", VK atklātos pārkāpumus saucot par nepareizu dokumentu noformēšanu, saka RD sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sandra Grīnberga.

Mēģina laboties


Lai novērstu nelikumības un korupcijas riskus attīstības fondā, VK uzdevusi pašvaldībai izstrādāt fonda līdzekļu piešķiršanas un izlietojuma kontroles mehānismu un sagatavot attiecīgus grozījumus, lai infrastruktūras maksājumi būtu likumīgi, kā arī veikt virkni citu uzlabojumu.

Kā Diena noskaidroja RD, jauns fonda nolikums, kas pilnībā novērsīs iespēju piešķirt naudu noteikumos neatbilstošiem mērķiem, jau top. Tajā tiks paredzēts līdzekļu izlietojuma uzraudzības monitorings, regulāri sagatavojot pārskatus. Līdz šī gada oktobrim būšot izstrādāta arī vienota fonda līdzekļu piešķiršanas un izlietošanas kontroles sistēma. Taps arī kritēriju sistēma, kas ļaus izvērtēt finansējuma piešķiršanai iesniegtos projektus atbilstoši vienotai projektu atlasei. Kritēriju vidū īpaša nozīme tiks pievērsta projekta atbilstībai pilsētas ilgtermiņa attīstības prioritātēm.

VK atklātos pārkāpumus nosūtījusi izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas