Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dots starts Rīgas maratonam

Pusdesmitos no rīta tika dots starts Rīgas maratonam, kurā piedalās 5 309 dalībnieki (1939 sievietes un 3370 vīrieši). Kā Dienu informēja maratona preses sekretārs Mārtiņš Hartmanis, lietainais laiks nav nobiedējis dalībniekus, tieši pretēji - visi ir atnākuši. Turklāt laiks neesot slikts, jo skriešanai esot patīkami vēss.

Jaunākajam maratona dalībniekam ir septiņi mēneši un astoņas dienas, bet vecākajam 78 gadi. Kā stāsta M.Hartmanis, svētdien maratonā piedalās arī šīsdienas “jubilāri” - 24 Ēriki un 42 Ineses. Skrējiens izskatās krāšņs, jo vairāki dalībnieki skrien saģērbušies maskās un košās drēbēs.

Diena jau iepriekš rakstīja par maratonu un tā dalībniekiem. Viens no Nordea Rīgas maratonam dalībniekiem ir Jānis Kalniņš (29), kurš mērķtiecīgi gatavojās kopš marta un ir apņēmies noskriet 42 kilometrus bez apstāšanās. Šos mēnešus puisis, kurš ikdienā strādā Nordea bankā, pāris reizes nedēļā skrējis īsās distances, nedēļas beigās – vienu garo – 27 kilometrus Biķernieku trasē. Attālumu, kas līdzinās īstajai maratona distancei, viņš nesen noskrējis Bauskā, kad viesojies pie radiem. “Iepriekšējā vakarā izbraucu ar mašīnu, nomērīju ar spidometru konkrētu maršrutu – 18,5 kilometrus vienā virzienā, un pēc tam tikpat atpakaļ. Nākamajā dienā tā bija motivācija skriet no tā punkta – lauku autobusa pieturas – atpakaļ uz radu mājām,” viņš teic. Arī pērn Jānis piedalījies maratonā, tiesa, piecu kilometru distancē, taču rezultāts pievīlis. Tas viņu izaicinājis, lai atkal piedalītos.

Jānis ir viens no apmēram 5000 cilvēku, kas pieteikušies Nordea Rīgas maratonam. Pieteikšanās maratonam jau noslēgusies, un maratona runasvīrs Mārtiņš Hartmanis stāsta, ka šogad maratonam pieteicies rekordliels ļaužu skaits. Ap 3000 dalībnieku pieteikušies piecu kilometru garajai mini maratona distancei, ap 1500 – 21 kilometru garai distancei, ap 500 – 42 kilometru garajai distancei. Arī maratonā pārstāvēto valstu skaits, kas sasniedz 34, ir par 12 valstīm kuplāks nekā pērn. Maratona ģenerālsponsors jau otro gadu ir Nordea banka, organizatori – Nords Communications un oficiālais sadarbības partneris Rīgas dome.

Nordea Rīgas maratona trase ir oficiāli sertificēta un atzīta saskaņā ar Starptautiskās maratonu asociācijas standartiem. Sacensību starta un finiša vieta ir pie Arēnas Rīga ieejas. Maratona trase šķērso Daugavu pa Vanšu tiltu, Pārdaugavu, tālāk – Ķīpsalas ieliņas, lai pēc tam atgrieztos atpakaļ pie Arēnas Rīga. Nordea banka piedāvā maratona uzvarētājam 10 000 eiro lielu naudas balvu, ja tiks pārsniegts iepriekš uzstādītais maratona rekords. Mazākas naudas balvas līdz 1000 eiro tiks arī pirmo vietu ieguvējiem.

“Maratoni tiek rīkoti gandrīz vai katrā lielākajā pasaules pilsētā, tas ir pilsētas centrālais notikums. Pilsētās pulcē daudz ārzemnieku, maratoni pilsētu nosaukumiem liek izskanēt spēcīgāk sporta aprindās,” tiec M.Hartmanis. Taču, viņaprāt, svarīgākais ir tas, lai cilvēki pievērstos sportiskākam dzīvesveidam, atrautos, no dīvāna, televizora, čipsu pakām un dotos ielās. “Lai kādu nedēļu pēc maratona sanāktu kopā draugi un izlemtu, ka vajadzētu paskriet kopā pa kādu mežu, kādu parku,” saka M.Hartmanis.

Kopā ar pārējiem maratona dalībniekiem skries arī titulētā maratonskrējēja un trīs reizes par Latvijas gada sportisti atzītā Jeļena Prokopčuka, viņa izvēlējusies piedalīties mini maratonā. Pirms trim nedēļām 21.aprīlī viņa piedalījusies Bostonas maratonā, tādēļ vēl vienu maratonu viņa neizšķīrās skriet. “Tas būtu par daudz,” viņa pasmaida. Piedaloties, viņai galvenais esot būt kopā ar cilvēkiem, kas maratonā izlēmuši skriet pirmoreiz, aizraut viņus un atbalstīt, arī pašai gūt pozitīvas emocijas un nelielu treniņu. “Tos dalībniekus, kas ik gadu skrien maratonus, atbalstīt nav tik būtiski – ja sākts skriet, cilvēki ar to “saslimst”, saka J.Prokopčuka. Mini maraonā piedalīsies arī viņas vīrs Latvijas rekordists maratonā Aleksandrs Prokopčuks. Olimpiskais medaļnieks soļošanā Aigars Fadejevs savukārt Rīgas mini maratonu izmantos kā treniņu iespēju maratonam Otavā, kurā sportists plānojis nokārtot Pekinas olimpiādes olimpisko maratona normatīvu. Maratona dažādās distancēs piedalīsies arī sportisti no ārvalstīm.

M.Hartmanis stāsta, ka maratona dalībnieka vecums nav ierobežots – pērn jaunākie “skrējēji” atradās ratiņos, kurus stūma vecāki, vecākie bija sirmgalvji ļoti cienījamos gados. Maratonā trešo gadu piedalīsies arī Latvijas osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija. Kā stāsta asociācijas valdes priekšsēdētāja Inese Ērgle, pieteikušies apmēram 40 asociācijas biedru, atbalstītāju un viņu ģimenes locekļu vecumā no astoņiem līdz astoņdesmit gadiem. Izvēlēta esot mini maratona distance. I.Ērgle teic – daudzi no asociācijas biedriem ies, nevis skries, bet galvenais jau piedalīties.

Labākie rezultāti, kas sasniegti Rīgas maratonu laikā, vīriešiem ir 2.18:30 (Dž. Čangvoni, Kenija, 2007. gadā) un sievietēm 2.43:53 (A. Dudajeva, Latvija, 1991. gadā).

Par gaidāmajiem satiksmes ierobežojumiem vairāk lasi šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas