Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

E– biļete būs nākamgad

Jau ar nākamā gada februāri Rīgas sabiedriskajā transportā tiks ieviesta vienota elektroniskā biļete, kas būs izmantojama visos galvaspilsētas sabiedriskā transporta veidos. Jūlija beigās pašvaldības SIA Rīgas satiksme sniegs detalizētu informāciju par viedkaršu saņemšanas kārtību, un jau augustā tām varēs pieteikties tie rīdzinieki, kas saņem pašvaldības piešķirtās braukšanas atlaides (pensionāri, studenti, skolnieki).

Trīs biļešu veidi


Ieviešot elektronisko norēķinu sistēmu, tiks piedāvāti trīs biļešu veidi. Pirmais, plastikāta viedkarte, kas būs piemērota visiem, kas sabiedrisko transportu izmanto ik dienas. Otrais, viedbiļete 5 līdz 20 braucieniem, kas paredzēta tiem, kas sabiedrisko transportu izmanto retāk. Trešais, papīra biļete, ko varēs izmantot pilsētas viesi vai tie, kas nebūs paguvuši savlaicīgi papildināt viedkarti. Gan plastikāta viedkartes, gan viedbiļetes būs aprīkotas ar mikroshēmu. Tās, iekāpjot sabiedriskajā transportā, būs jāpietuvina elektroniskajam kartes lasītājam. Tādējādi brauciens tiks reģistrēts un pasažieris būs samaksājis. Kartes lasītājs arī ziņos, kad biļete būs jāpapildina vai jānopērk jauna - ja uz lasītāja iedegsies sarkana lampiņa, tas nozīmēs, ka limits ir beidzies un pasažierim braucienam būs jāpērk papīra biļete pie šofera, ja dzeltena lampiņa, tad nepieciešams papildināt viedkarti vai iegādāties jaunu viedbiļeti. Papildināt viedkartes un nopirkt viedbiļetes, iemaksājot skaidru naudu, sākotnēji būs iespējams 49 biļešu automātos pilsētā. Kartes būs iespējams papildināt arī ar bankas pārskaitījumu internetā.

Ērtāk un ātrāk


Kā galvenos e-biļetes ieguvumus pasažieriem RS valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens min iespēju vienu karti izmantot dažādos sabiedriskā transporta veidos, ietaupīt laiku maksājumos un krietni palielināt karšu derīguma termiņu. "Nevajadzēs pirkt biļeti mēnesim, varēs nopirkt gadam," saka RS vadītājs, kā piemērus minot skolēnus un studentus, kas varēs samaksāt uzreiz par visu mācību gadu. Tāpat ar laiku būs iespējams izveidot 24 stundas derīgu biļeti, par ko īpaši interesējas ārzemju tūristi, vai arī norēķināties arī starppilsētu sabiedriskajos transportos. Izdevīga biļete būs ne tikai pasažieriem, bet arī pārvadātājam. Proti, gandrīz nemaz nebūs skaidras naudas norēķini sabiedriskajā transportā, tādēļ nebūs vairs nepieciešami konduktori, kuru atalgojums pēdējā laikā strauji audzis. Kontrolieri gan nekur nepazudīs un turpinās ķert "zaķus". "Arī maksa par pakalpojumu nemainīsies, mainīsies tikai norēķināšanās kārtība," saka L.Bemhens, norādot, ka arī tām iedzīvotāju grupām, kurām ir piešķirtas pašvaldības noteiktās atlaides, tās tiks saglabātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas