Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Getliņi grib celt cenu par 59 procentiem

Poligons Getliņi, vieta, kur nonāk ikviena rīdzinieka "saražotie" sadzīves atkritumi, turpmāk par atkritumu pieņemšanu, iespējams, prasīs lielāku samaksu. Rīgas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulators pieņēmis izskatīšanai poligona apsaimniekotāja Getliņi EKO priekšlikumu par 59% paaugstināt atkritumu apglabāšanas tarifu. Ja regulators to atbalstīs, tad maksu par iedzīvotāju atkritumu izvešanu, visticamāk, palielinās arī atkritumu apsaimniekotāji.

Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns vēlmi paaugstināt tarifu no Ls 8,10 līdz Ls 12,90 par tonnu skaidro ar atkritumu pieņemšanas un noglabāšanas izmaksu pieaugumu: "Ne jau no labas dzīves mēs ceļam cenas. Aug algas un būvniecības izmaksas, tādēļ ar pašreizējiem tarifiem mēs turpmāk nespēsim nodrošināt atkritumu pieņemšanu un noglabāšanu". Viņš piebilst, ka Tallinā, kur esot analogs poligons, tarifs ir 27, nevis astoņi lati par tonnu, bet ekoloģiskās prasības ir tādas pašas.

Kompānijas, kas nodarbojas ar atkritumu savākšanu, pagaidām atsakās prognozēt par cik, apstiprinoša regulatora lēmuma gadījumā, varētu palielināties apsaimniekošanas maksa iedzīvotājiem, vien norāda, ka izdevumi par atkritumu apglabāšanu Getliņos ir vismaz piektā daļa no viņu izmaksām. "Izstrādājot savus tarifus, mēs ņemsim vērā arī to, ka ir pieaugušas degvielas cenas un algas," saka Nelsens valdes loceklis Māris Pauders. Arī L&T Hoetika prokūrists Reinis Ceplis norāda, ka inflācija kopš 2003.gada, kad tika apstiprināts apsaimniekotāju tarifs (katrs iedzīvotājs ik mēnesi maksā Ls 0,51 + PVN), ir ļoti sadārdzinājusi izmaksas. "Atkritumu apsaimniekošana pašlaik ir lētākais komunālais pakalpojums," uzsver R.Ceplis.

Regulators Dienai apstiprināja, ka jau ir sācis izvērtēt Getliņi EKO tarifa projektu — līdz aprīļa vidum viedokli par to var izteikt arī iedzīvotāji. Kopumā lēmuma pieņemšana ilgs aptuveni līdz jūnija sākumam. Ja uzņēmuma lūgums tiks apmierināts, tad nākamais solis būs atkritumus apsaimniekojošo kompāniju jauno tarifu, ja tādi tiks iesniegti, akceptēšana, kas ilgs vismaz divus mēnešus. Tikai pēc tam jaunie rēķini tiks piesūtīti iedzīvotājiem.

Pašreizējais atkritumu apglabāšanas tarifs Getliņos stājās spēkā pērn jūlijā, savukārt atkritumu apsaimniekotāju tarifs rīdziniekiem pēdējo reizi noteikts 2003.gada oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas