Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Grib, lai bijušo kino Spartaks nojauc

Aptauja rāda, ka gandrīz puse pilsētnieku vēlas kino Rīga priekšā esošās tumšās ēkas nojaukšanu


Kādreizējo kinoteātri Spartaks, kas aizsedz grezno kino Rīga, kur pašlaik iemājojusi spēļu zāle Klondaika, rīdzinieki labāk redzētu nojauktu nekā tās līdzšinējā veidolā. Šāds viedoklis atklājies tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptaujā. Tas gan nenozīmē, ka ēka uzreiz tiks nojaukta, norāda Rīgas domē (RD). Pagaidām nolemts noņemt kādreizējā kinoteātra tumšo fasādi un tad skatīties, ko darīt tālāk.

Speciālisti pret


Diskusijas par kādreizējo Spartaks ēku aizsākās šajā pavasarī, kad izbraukuma sēdē uz kino Rīga RD Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas deputāti izteica neapmierinātību ar sešdesmito gadu nogalē tapušo piebūvi, kas aizsedz 1924.gadā celto grezno Rīgas ieejas durvju fasādi. Deputāti lēma, ka piebūvi jānojauc, tomēr vispirms aicināja izteikties arī nozares profesionāļus un noskaidrot sabiedrības viedokli.

Aptauja rāda, ka nedaudz mazāk kā puse rīdzinieku atbalsta piebūves nojaukšanu (25% aptaujāto jautājums ir vienaldzīgs, bet 26% iestājas par līdzšinējās situācijas saglabāšanu — red.), savukārt profesionāļi jau maija sākumā atzina, ka ēku būtu vēlams maksimāli saglabāt.

Vispirms noņems fasādi


Lai būtu iespējams redzēt šo ēku tādā veidolā, kādā to 1967.gadā projektējusi ievērojamā arhitekte Marta Staņa, tika pieņemts lēmums noņemt vien ēkas tumšos apdares paneļus.

Vai iedzīvotāju aptaujas rezultāti varētu ietekmēt piebūves turpmāko likteni, pagaidām neprognozē ne kultūras mākslas un reliģijas lietu komitejas vadītāja Helmī Stalte (TB/LNNK), ne pilsētas arhitekts Jānis Dripe.

"Mums nevajadzētu neko sasteigt," saka J.Dripe, nenoliedzot, ka pašreizējā fasāde un ēkā esošā funkcija [spēļu zāle] nevienu neapmierina.

Tomēr uzreiz namu nojaukt nebūtu prātīgi. "Svarīgi paskatīties, kas pavērsies zem melnās fasādes," norāda J.Dripe un piebilst, ka jebkurā momentā jautājumu atkal varēs virzīt uz Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomi lai lemtu, kā labāk rīkoties.

Ja piebūve tiktu nojaukta Rīgas ārtelpa no tā labāka nepaliktu, jo atsegti paliktu ugunsmūri, pārliecināts J.Dripe. Tad, pēc viņa teiktā, būtu jādomā, ko likt tiem priekšā.

H.Stalte pagaidām jautājumu komitejā no jauna nerosinās skatīt, tomēr cer, ka pēc fasāžu noņemšanas "šis jocīgais veidojums greznā kino Rīga priekšā tomēr tiks nojaukts".

Top komentāri

J.Lūcis,vēsturnieks.
J
Tas pašreizējais kino Spartaks tur agrāk nekad nav bijis.Kino Spartaks atradās ielas līmenī tur, kur pašlaik kino Rīga kases un nekaitēja kino Splendid to aizsedzot kā pašreizējais Klondaika monstrs,kurš kalpo naudas raušanai un atmazgāšanai.JĀNOJAUC un jo ātrāk,jo labāk.Skaistajam un iemīļotajam kinoteatrim līdz LR 90.gadu jubilejai jāatjauno tā īstenais nosaukums Splendid Palace.Šis nosaukums nepatika boļševiku darboņiem ne Rīgā ne arī Maskavā un tā iemesla dēļ kinoteatra nosaukums tika mainīts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas