Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Izmaiņas RD koalīcijā var atsaukties arī uz valdības stabilitāti

_Jaunais laiks _otrdien uzsācis parakstu vākšanu, lai rosinātu Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) nomaiņu amatā. Tautas partijas un LSDSP deputātu kritiskie izteikumi par Rīgas mēra darbību ir devuši JL stimulu aktivizēt savu darbību, cerot uz abu šo partiju domnieku atbalstu, teica JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks. Ja Tautas partijas pārstāvji vēl neapstiprina gatavību parakstīties, tad Rīgas vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) pieļāva, ka varētu šādu piedāvājumu izvērtēt.

Līdzšinējie mēģinājumi veikt pārmaiņas Rīgas domes vadībā nav izdevušies tāpēc, ka tam nav piekritusi LPP/LC, bez kuras atbalsta nav iespējams izveidot jaunu labējo koalīciju. Taču nākamajā otrdienā pēdējā domes sēdē pirms vasaras atvaļinājuma aizklātā balsojumā Rīgas mēru var nogāzt, ja par neuzticību domes priekšsēdim balsotu arī viņa koalīcijas partneri. Dažuprāt, ir pēdējais brīdis to darīt, lai vēlētāji līdz vēlēšanām pagūtu aizmirst Rīgas galvas gāzējus. Rīgas domes koalīcijā TP ir 9 vietas, TB/LNNK — 9, ja pieskaita no partijas aizgājušo Daini Staltu un Aivaru Aksenoku, ar ko noslēgts atsevišķs līgums. LPP/LC domē pārstāvēta ar 8 mandātiem, LSDSP — ar sešiem. Opozīcijā esošajam JL arī ir deviņas vietas. Ja JL savāc 20 parakstus, lēmuma projekts ir jāiekļauj kārtējā sēdē vai arī jāizskata divu nedēļu laikā, ja sēdes šajā laikā nav paredzētas.

Izmaiņas domes koalīcijā var atsaukties arī uz valdības stabilitāti, kurā ir tēvzemieši. Tās šūpošanās arī varētu būt izdevīga Tautas partijai, kas pērnā gada nogalē zaudēja premjera amatu, bet neformāli ir izteikusi gatavību to atgūt. Premjera partija LPP/LC joprojām neatbalsta pārmaiņas Rīgas domes koalīcijā un vadībā, jo "mums ir nepieciešama stabilitāte, bet, tik daudzas reizes pārstumjot krēslus, nepaliks laika rīdziniekiem," Dienai sacīja LPP/LC frakcijas priekšsēža vietnieks Jānis Zaržeckis.

TP kā galveno iemeslu neapmierinātībai ar situāciju domē ir minējusi trauslo vairākumu, kas tiek nodrošināts ar kreiso atbalstu. J.Birks tam nepiekrīt, jo visus lēmumus varot pieņemt, ja vien tiem ir partneru atbalsts. Turklāt šāda situācija, kad koalīciju atbalsta kreisie, kam ar LSDSP ir atsevišķs līgums, bija jau pirms gada un toreiz TP pret to neiebilda. Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (TP) otrdien apgalvoja, ka koalīcija ir stabila "ar Zaļetājeva, Kurdjumova un Kotova atbalstu" un TP nevēloties to gāzt. To viņš esot arī stāstījis J.Birkam, kas vēlējies dzirdēt skaidru TP pozīciju, jo koalīcijas padomes sēdēs A.Ārgalis nerosina apspriest stabilitātes jautājumus, par kuriem izsakās tikai kuluāros un sarunās ar žurnālistiem. J.Birkam tomēr ir aizdomas, ka JL aktivitātes notiek, "ejot citu pavadā", Dienai teica viņa padomniece Vineta Savicka. JL frakcijas vadītājs O.Pulks apstiprināja, ka ir notikušas konsultācijas ar TP pārstāvjiem, ko iepriekš nebija noliedzis arī A.Ārgalis.

Arī no TP līdera Aigara Kalvīša teiktā Diena noprata, ka TP interesēs tomēr būtu pārmaiņas, jo "tā atmosfēra koalīcijā nav laba, bet man ir grūti to novērtēt". Uz jautājumu, vai TP vēlētos deleģēt A.Ārgali mēra amatam, A.Kalvītis atbildēja, ka par to neesot lemts, bet, "ja būtu jāuzņemas atbildība, tad mēs to uzņemtos". A.Ārgalis gan teica, ka negribot pretendēt uz šo posteni. Kuluāru sarunās TP mēra krēslu ir piedāvājusi vicemēram Jānim Dinevičam (LSDSP), kurš to nekomentē, kamēr nebūs saņemts oficiāls priekšlikums. Tajā pašā laikā ir arī izskanējis, ka TP diezvai būtu gatava riskēt ar savu reputāciju, lai pēc tam atdotu mēra amatu LSDSP.

"Birka vadības laikā Rīgas domē sabiedrības intereses ir acīmredzami atbīdītas otrajā plānā, kamēr domē notiek korupcijas skandāli, klajas nelikumīgas, līdzekļu izšķērdēšana, kā arī ciniska lēmumu pieņemšana atsevišķu personu vai šauru grupu interesēs," teikts JL frakcijas vadītāja Olafa Pulka otrdien izplatītajā paziņojumā. Uz J.Birka atbildību norādīja arī Edmunds Krastiņš (TP), pirmdien atkāpjoties no domes attīstības komitejas vadītāja amata, kurā trešdien plānots ievēlēt viņa partijas biedri Sarmīti Pīku. Par to vienojusies visa koalīcija, un arī J.Birks respektē šo TP izvēli.

Jau agrāk ir izskanējis, ka TP nav izdevīga J.Birka atrašanās amatā arī no politiskās konkurences viedokļa, turpretim J.Dineviča pārstāvētā LSDSP nav TP konkurents vēlēšanās. Pēc partiju pasūtījuma kāda socioloģiskā firma veikusi pētījumu, par kuru partiju rīdzinieki balsotu, ja tagad notiktu pašvaldību vēlēšanas — šajā aptaujā TB/LNNK esot labākās pozīcijās nekā TP. Tai nav neviena augstākā amata, ko neizdevās iegūt arī Jūrmalas domē, kur izgāzās plānotā mēra nomaiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas