Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Karuseļu pēdējais rudens

Priežu ieskautajā atrakciju parkā, tāpat kā pirms pārdesmit gadiem, skaļās mūzikas pavadībā gausi griežas panorāmas rats, nedaudzie bērni sēdekļos ar multfilmu varoņu veidoliem priecīgi smej. Turpat blakus nīkst vairāki citi apdiluši atrakciju metāla karkasi ar izkārtni "Remonts". Taču jau nākamgad tradicionālos Mežaparka karuseļus, iespējams, varēs vērot tikai fotogrāfijās - pēc iedzīvotāju sūdzībām par to nedrošību Rīgas dome (RD) nolēma lūgt atrakciju parka īpašnieku SIA Atrakcijas oktobrī atbrīvot zemi.

Tā vietā plānots piedāvāt iespējas aktīvās atpūtas cienītājiem, taču par konkrētiem risinājumiem viedokļi dalās.

Vecajām Mežaparka atrakcijām Rīgas dome piedāvā alternatīvu - skrituļslidas, gravitomobiļus un spēles


Morāli novecojuši


"Kad gājām garām tām atrakcijām, meita pati nošausminājās, kā tajās - tik aprūsējušās, grabošās un čīkstošās - var uzdrošināties kāpt," stāsta rīdziniece Antra. Lai gan acīmredzams, ka karuseļi morāli un fiziski novecojuši, RD nosūtījusi vēstules ar lūgumu izvērtēt atrakciju kvalitāti vairākām atbildīgajām institūcijām, tostarp Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Valsts darba inspekcijai un Valsts sanitārajai inspekcijai.

Katru gadu pārbaudes veic SIA Latvijas rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienība - tās inženieris-eksperts Rolands Krūmiņš apgalvo, ka atrakcijas "atbilst elementārajām prasībām". Pašvaldības aģentūras Mežaparks direktors Gundars Vītols gan atzīst, ka neoficiāli dzirdēts arī par tajās gūtajām nopietnām traumām.

Pārmetumus noraida


Pašlaik karuseļi atrodas SIA Atrakcijas īpašumā, taču zemes nomas līgums beidzies jau pērn - jaunu RD slēgt negrasās. Sakārtot juridiskās attiecības ar domei piederošās zemes nomniekiem, kā arī izstrādāt visas teritorijas attīstības stratēģiju ir jaunās pašvaldības aģentūras Mežaparks uzdevums. "Mēs tikāmies ar uzņēmuma vadību. Cerējām, ka šajā sezonā tā iesniegs attīstības plānu, uzlabos atrakciju drošību un pakalpojumu kvalitāti, taču veiktas tikai elementāras uzkopšanas lietas," stāsta G.Vītols. Aģentūras ierosinājums izveidot vēsturiskos karuseļus arī nav guvis atsaucību.

"Neko par to neesmu dzirdējis," par RD priekšlikumiem Dienai saka SIA Atrakcijas direktors Anatolijs Bodrovs, noliedzot arī informāciju par nelaimes gadījumiem. Viņš uzsver, ka karuseļi ir ļoti populāri un apmeklētāju plūsma neizsīkst. Turklāt jau nākamgad A.Bodrovs iecerējis ierīkot jaunas atrakcijas - rādot Dienai krāsainu bukletu ar spilgtām ārzemju fotogrāfijām, viņš sola, ka visu tajās redzamo varēs izmantot Mežaparka apmeklētāji. Plānots paaugstināt arī cenas, pagaidām gan nav izlemts, cik lielā mērā - tagad viena atrakcija maksā ap Ls 1,50.

Atpūta pie dabas


Tikmēr RD ir pavisam citi plāni - piespiest uzņēmumu novākt karuseļus un to vietā, iespējams, uz laiku "iesēt zāli", stāsta aģentūras Mežaparks kultūras projektu vadītāja Iveta Ārgale. Saskaņā ar attīstības stratēģiju Mežaparkam jākļūst par aktīvās atpūtas centru, kur iedzīvotāji varēs izklaidēties, braucot ar gravitomobiļiem vai velosipēdiem, ripojot ūdensbumbās, kā arī skrituļot. Plānots arī piedāvāt spēli peintbola stilā ar gatavu scenāriju. Pirmais solis jau sperts - parka galvenajā alejā ierīkots bezmaksas bērnu rotaļu laukums ar slidkalniņu, zirnekļa tīklu, smilšu kasti un divu veidu šūpolēm. "Viss ir videi draudzīgs, taisīts no koka," uzsver I.Ārgale.

Izskanējis arī priekšlikums šeit ierīkot amerikāņu kalniņus, Disnejlendu, taču, viņasprāt, tomēr jāmeklē kas tieši Latvijas kultūras videi atbilstošs. Kā pozitīvu piemēru viņa uzskata atsaucību guvušu komandas spēli Meklējam Laimes lāci Mežaparkā!, kuras dalībnieki bija aicināti izmantot ūdensbumbas, velokartus, velosipēdus, skrituļslidas, ūdens katamarānus un citus pārvietošanās līdzekļus. Ja piešķirs atbilstošu finansējumu, līdzīgu pasākumu paredzēts organizēt arī ziemā. "Tas ir ģimeni saliedējošs pasākums, jo viens no spēles noteikumiem bija, ka vecākiem jāpiedalās kopā ar bērniem," piebilst I.Ārgale.

Uzņēmēji nav aktīvi


Šobrīd RD domā, kā Mežaparka attīstības stratēģijas realizēšanai piesaistīt uzņēmējus. G.Vītols atzīst, ka pagaidām piedāvājumu nav daudz, jo parkā var attīstīt tikai sezonāla rakstura uzņēmējdarbību. Līdz ar to arī nomas līgums katru sezonu atkal jāatjauno, kas uzņēmējiem neļauj justies droši.

Tikmēr, rudenīgajām lapām krītot, čīkstošie karuseļi turpina griezties dejā. Iespējams, pēdējā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas