Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kavējas atjaunot Daugavgrīvas cietoksni

Valsts īpašumā esošais Daugavgrīvas cietoksnis, kam šogad aprit 400 gadu, ir kritiskā stāvoklī. Gadiem ilgi pārmetumi par bezdarbību un kavēšanos ar objekta labiekārtošanu tā apsaimniekotājai tika raidīti no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) puses. Gadiem ilgi Privatizācijas aģentūra (PA), kuras pārraudzībā atrodas objekts, sprieda par iespēju lauzt nomas līgumu ar apsaimniekotāju.

Taču nu situācija nobriedusi tiktāl, ka par šī objekta likteni sākusi uztraukties arī Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisija, kas otrdien apskatīja cietokšņa teritoriju. Iespējams, ka jau šā gada nogalē PA beidzot lauzīs nomas līgumu ar apsaimniekotāju. Gaišu nākotni neredz

"Gaišu nākotni šim objektam neredzu," saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis. Viņš teic, ka VKPAI jau vairākkārt izteicis aizrādījumus cietokšņa apsaimniekotājiem SIA Aumeistaru muiža par pieminekļa kritisko stāvokli. Pārmetumi izskan arī no Bolderājas vides aizsardzības kluba puses. Tā pārstāve Sandra Jakušonoka saka: "Pēc vasaras arheoloģiskajiem darbiem esam secinājuši, ka sadarbība ar objekta apsaimniekotāju ir neiespējama. Viņiem nav tādu līdzekļu, lai atjaunotu objektu. Mūsu lūgums Saeimas deputātiem ir beigt izlikties, ka objekts nav valstij nozīmīgs un mainīt apsaimniekošanas formu." PA valdes loceklis Mihails Pietkevičs teic, ka PA līdz šim jau izskanējis ierosinājums pārtraukt sadarbību ar Aumeisteru muižu un patlaban pastāv liela iespēja, ka gada beigās, kad beidzas līguma termiņš, varētu tikt uzsākta tiesvedību par nomas līguma laušanu.

SIA Aumeistaru muiža vadītāja Baiba Rozenberga pārmetumus noraida. Viņa teic, ka ir veikta arheoloģiskā un grunts izpēte, fotofiksācija, izpētītas metodes, kā pareizi mūrēt un apstrādāt vēstures liecības. Tiesa, par viņas sākotnējo ieceri pārvērst šo teritoriju par ģimenes kultūras un atpūtas objektu nekas neliecina. Uz Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekļa Dzintara Ābiķa jautājumu, pēc cik ilga laika B.Rozenberga plāno pabeigt objekta restaurāciju un labiekārtošanu, viņa atbild, ka tas var aizņemt pat 15 līdz 20 gadus.

Kā rokās nodot

Arheologs Aldis Pravornis uzskata, ka vēsturiskais objekts apsaimniekotājas neizdarības dēļ "aiziet bojā". Viņš ir pārliecināts, ka vēstures liecību saglabāšanai nav nepieciešami ievērojami līdzekļi: "Lai pasargātu pulvertorni, vajag minimālus līdzekļus. Augšā, kur atrodas ūdens tvertne, pietiktu uzklāt plēvi. Tagad tur ir caurums un no mitruma sapūst griesti, sienas, kāpnes." S.Jakušonoka uzsver, ka labākais risinājums būtu torni paturēt valsts īpašumā un nenodot privātās rokās. Pagaidām Saeimas deputātiem vēl nav vienota risinājuma, kā rokās objekts būtu nododams. Pašlaik tiek pieļauts, ka cietoksni vajadzētu apsaimniekot Kultūras ministrijai vai Rīgas domei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas