Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Kredīts vai dārgāka apkure?

Būvniecības izmaksu kāpums par trešdaļu gadā, latu kredītlikmju pieaugums sabiedējis daudzdzīvokļu namu renovācijas kredītu ņēmējus — viņi bažījas, ka tam vajadzēs ievērojami lielāku summu nekā agrāk, turklāt atmaksāšanās periods ievērojami augs. Eksperti atzīst, ka kredītu izdevīgums šobrīd samazinās, tomēr norāda, ka energoresursu cenu kāpums tuvākajos pāris gados būs straujāks. Turklāt vilcināšanās var novest pie padomjlaika namu nolietošanās līdz kritiskam stāvoklim.

Renovācija kļūst neizdevīgāka, tomēr labāk nevilcināties, jo energoresursu cenas augs

Siltāks un vērtīgāks


Renovācijas kredītu atmaksāšanas laiks, kas līdz šim bija 7—12 gadi, atkarībā no summas, šobrīd formāli ir garāks būvniecības cenu, kā arī darbaspēka izmaksu pieauguma dēļ, taču energoresursu un siltumenerģijas cenas jau tuvākajā nākotnē augs arvien straujāk, Mājoklim uzsver Agris Kamenders, SIA Ekodoma energoauditors. Nozare.lv būvniecības eksperts Roberts Kārkliņš lielāko sadārdzinājumu noveļ uz citām izmaksām — celtnieku alga pērn auga par 44%, tehnikas izmantošana — par 20%.

"Tas nozīmē, ka nevis jānogaida ar māju renovāciju, bet tā jāveic ātrāk, to prasa arī padomjlaika māju sliktais tehniskais stāvoklis — pēc dažiem gadiem tās var nākties nojaukt," saka A.Kamenders. Turklāt renovācija ceļ īpašuma vērtību — atjaunotu māju banka novērtē par 20—30% augstāk.

Prioritātes

  • A — siltummezglu uzstādīšana, logu remonts, notekcauruļu un ventilācijas šahtu remonts, bēniņu un cauruļvadu siltumizolācija. Ietaupījums līdz 25% siltumenerģijas patēriņa

  • B — siltumpatēriņa regulēšana un uzskaite dzīvokļos, gala sienu un pagraba siltināšana. A+B pasākumu ietaupījums 25—40% siltumenerģijas patēriņa

  • C — visu sienu siltināšana, logu maiņa. A+B+C pasākumu ietaupījums 40—60% siltumenerģijas patēriņa
Avots: Ekodoma

Pieprasījums augs


DnB NORD Bankas pārdošanas vadītājs Ilmārs Vamzis norāda, ka renovācija faktiski kompensē būvniecības izmaksu pieaugumu, un "mūsu būvniekiem, ņemot vērā ārzemju uzņēmumu ienākšanu, nopietni jāuzlūko šī niša kā iespēja izdzīvot konkurences apstākļos". Viņš uzskata, ka interese par renovāciju pieaugs, jo jauno mājokļu cenas ir pārāk augstas iedzīvotāju maksātspējai.

Tam piekrīt SEB Unibankas uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītāja Egita Kalēja, piebilstot, ka renovācijas izmaksas par vienu kvadrātmetru lielāku daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem ir zemākas, turklāt īpašnieki saprot, ka darbus var veikt pakāpeniski.

Hipotēku banka septembrī renovācijas kredītus izsniegs ar garāku atmaksas termiņu — līdz 15 gadiem, informē mārketinga speciāliste Baiba Ābelniece. Šogad bankā šo aizdevumu apjoms, salīdzinot ar 2006.gadu, audzis par 86%, vidējā aizdevuma summa bija 30 000 latu.

Vajadzēja vairāk


"Renovāciju ar kredītu veicām pērn, un jūtam ekonomiju — pērn decembrī siltumam tā bija 1667 lati," Mājoklim stāsta Inita Šokolaite, biedrības Sintra, kas apsaimnieko namu Liepājā, Klaipēdas ielā 58/60, valdes locekle. "Lai arī kredīta dēļ tagad maksājam uz pusi lielāku īres maksu, inflācija aug ātrāk. Nožēlojam, ka neņēmām lielāku kredītu, lai varētu izdarīt vairāk." Sintra paveikusi pamatlietas — nomainīts jumts, ūdens, kanalizācijas un siltumtrašu caurules, ierīkots siltummezgls un aizpildītas sienu šuves. Patlaban iedzīvotāji pakāpeniski maina stāvvadus, vajadzētu siltināt sienas, uzskaita I.Šokolaite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas