Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kreituse: nākamās RD vadību varētu veidot SC un PCTVL

Saskaņas centra vēlētājs ir apvienībai lojāls un konsolidējies, par ko liecina Saskaņas centra (SC) vērā ņemamā popularitāte ne tikai valstī, bet arī Rīgā. Latvijas faktu (LF) aprīlī veiktajā aptaujā par SC, ja rīt notiktu Rīgas domes vēlēšanas, balsotu 32,4% pilsoņu. Otrais ir Jaunais laiks, kuru atbalsta 21,5 %, bet trešā - apvienība PCTVL, par kuru balsotu 5,8%.

LF direktors Aigars Freimanis uzskata, ka pašvaldību vēlēšanās noteikto 5% barjeru nebūtu grūti pārvarēt vēl četriem politiskajiem spēkiem, kuru reitings svārstās no 4,1 līdz 4,9%. Savukārt politoloģe Ilga Kreituse prognozē, ka nākamā sasaukuma vadību varētu veidot kreisie spēki - SC un PCTVL.

Uz iekļūšanu galvaspilsētas domē varētu cerēt arī Pilsoniskā savienība, Tautas partija, LPP/LC, kā arī Zaļo un Zemnieku savienība. Taču par tagadējā mēra Jāņa Birka pārstāvēto TB/LNNK gatavi balsot tikai 2%. A. Freimanis pieļauj, ka uz partiju sekas ir atstājusi šķelšanās un tās balsis esot aizgājušas pie Jaunā laika un Pilsoniskās savienības, no kuras kā saraksta līderis startē bijušais tēvzemietis Ģirts Valdis Kristovskis. Taču aptaujātie ir pauduši attieksmi nevis pret J.Birku, bet pret partiju, uzskata sociologs. Viņš norāda, ka J.Birks jūtami atšķiras no saviem priekšgājējiem [Gundara Bojāra, Andra Ārgaļa], kuri savu tēlu veidojuši aktīvāk. "Šajās pašvaldību vēlēšanās ir izvēlēts specifisks žanrs, un tās būs mēru vēlēšanas," minēja A.Freimanis. LPP/LC izredzes varētu palielināties, jo aizsāktajā aptaujā par attieksmi pret mēra kandidātiem A.Šleseram ir lielāks atbalsts nekā viņa partijai, atzina sociologs. A.Šleseru apsteidzis vienīgi SC līderis Nils Ušakovs.

Bijusī Saeimas priekšsēdētāja I. Kreituse norāda, ka PCTVL un SC varētu būt Rīgas Domē (RD) nozīmīgs spēks, kas varētu veidot RD vadību. Viņa piekrīt A. Freimanim, ka šoreiz galvaspilsētā partiju veiksmi noteiks nevis priekšvēlēšanu kampaņas vai partiju uzstādījumi, bet gan "kā to saraksta līderi sevi pasniegs, ko sludinās un ko runās".

I. Kreituse uzskata, ka reitingos atspoguļojas krīze un sabiedrības neuzticība, kas ir daudz lielāka nekā tiek domāts. "JL augsto reitingu bonuss ir neuzticība iepriekšējai valdībai, bet man ir bail, ka JL nespēs to izmantot, jo pašreiz partijas deputāti un Valdis Dombrovskis dara visu, lai nodzītu reitingus uz leju," uzskata I. Kreituse. Arī SC augstie reitingi norāda uz to, ka "valdība ir rīkojusies nepareizi, tāpēc opozīcijai nāk balsis klāt".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās varētu triumfēt JL un SC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas