Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Labo kļūdu iebraukšanai Mūkusalas aplī

Lai saprastu, ka jaunizveidotā iebraukšana Mūkusalas aplī ir neveiksmīga, topošā tirdzniecības centra Rīga Plaza attīstītājiem bija nepieciešamas divas nedēļas, milzīgi sastrēgumi un autovadītāju sūdzības. Šīs nedēļās nogalē attīstītāji sākuši to pārbūvēt un sola, ka pa jauno uzbrauktuvi, kas varētu būt pabeigta pēc aptuveni divām nedēļām, iebraukt aplī būšot daudz vieglāk.


Reaģē uz aizrādījumu

Jau divas nedēļas iebraukšana aplī no Mūkusalas ielas ir pārveidota — patlaban to var izdarīt tikai pa vienu joslu, braucot pa jaunizveidoto uzkalniņu un veicot pagriezienu gandrīz 90 grādu leņķī. Šis sarežģītais manevrs bremzē satiksmi un ir iemesls, kāpēc šajā vietā veidojas sastrēgums. Kā iepriekš atzina Dienas aptaujātie satiksmes eksperti, pašvaldība, atļaujot Rīga Plaza attīstītājiem šādi pārveidot iebraukšanu aplī, mākslīgi radījusi vēl vienu vietu, kur vienmēr būs sastrēgumi. Diena par izveidojušos situāciju Mūkusalas aplī uzrakstīja pagājušajā trešdienā. Tajā pašā dienā satiksmes departamenta satiksmes organizācijas pārvaldes priekšnieks Georgijs Sovetovs izsauca pārstāvjus no projektēšanas uzņēmuma SIA E.Daniševska birojs un apmeklēja būvdarbu vietu, lai izvērtētu situāciju klātienē. Kā norāda departamenta preses sekretāre Ieva Prauliņa, G.Sovetovs informējis projektētājus un attīstītājus par saņemtajām autovadītāju sūdzībām, aicinot meklēt iespējamos risinājumus satiksmes uzlabošanai. Aizrādījums sadzirdēts — Rīga Plaza sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kustova stāsta, ka attīstītāji vērsušies pie projektētājiem ar lūgumu izstrādāt "iebrauktuvi aplī pa vidu tam, kas ir tagad un kas bija iepriekš".

Projektētāju pārstāvis Elmārs Daniševskis saka: "Vienā naktī, šķiet, ceturtdien, pārzīmēju rasējumu, nākamajā rītā jau tika pārsprausta jaunā trajektorija, un sestdien skatos — vīri jau bija izrakuši gultni."

Nebūs uzkalniņa

Par to, kā jāpārveido uzbrauktuve, pēc E.Daniševska teiktā, projektētāji vienojušies uz vietas ar satiksmes departamenta pārstāvjiem, taču kopumā tas esot projektētāju ziņā. "Mēs palielinājām iebraukšanas rādiusu, kas ļauj uzlabot reljefu. Būs pietiekami slaids tas iebraukums, un uzkalniņš vairs nebūs jūtams, jo izvēršam pacēlumu līdz 2% (šobrīd kreisā uzbrauktuves mala sasniedz 4,5%)," par jauno uzbrauktuvi stāsta E.Daniševskis.

Viņš arī norāda, ka būs paredzēts pietiekams paplašinājums kravas mašīnām, lai tām nogriežoties gabarīti neizietu ārpus joslas. To, kāpēc iecerētā uzbrauktuve uz Mūkusalas apļa bija tik neveiksmīga un to nācās pārprojektēt, E.Daniševskis skaidro: "Diemžēl uz papīra to situāciju nevarēja izvērtēt." Šīs kļūdas labošana Rīga Plaza attīstītājiem prasījusi arī papildu izmaksas, taču, kā vēsta I.Kustova, tās bijušas nelielas un precīzi skaitļi nav zināmi. Projekta attīstītājs SIA Dīksna, pēc Uzņēmumu reģistra datiem, pieder ārzemēs reģistrētām kompānijām un tās valdes priekšsēdētājs ir Kārlis Andrejs Cerbulis.

Uzbrauktuvi nevērtēja

Tomēr nav skaidrs, kāpēc to, ka iecerētā uzbrauktuve uz Mūkusalas apļa var izraisīt sastrēgumus, agrāk nepamanīja neviena no institūcijām, kas projektu saskaņoja. Pilsētas attīstības departaments iepriekš norādīja, ka pirms Rīga Plaza būvatļaujas izdošanas gan satiksmes departaments, gan va/s Latvijas autoceļu direkcija šo būvprojektu saskaņojuši. Akceptu esot devusi va/s Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Tomēr, kā ziņo CSDD pārstāvis Jānis Aizpors, attīstītājiem "pēc likuma nemaz nav jāprasa CSDD viedoklis". "Projekta sākuma stadijā pēc attīstītāju pasūtījuma veicām tam auditu un ieteicām izvērtēt satiksmes plūsmas, jo speciālisti redzēja, ka tur var rasties problēmas," saka J.Aizpors. Taču, vai tas ievērots, CSDD nezina. Savukārt va/s Latvijas Valsts ceļi satiksmes organizācijas pārvaldes direktors Māris Zaļaiskalns skaidro, ka lielākoties, saskaņojot šādus projektus, tiek prasītas vispārīgas lietas, proti, ievērot noteiktus standartus. Mūkusalas apļa uzbrauktuves gadījumā prasītas vien dažas konkrētas lietas — luksofora uzstādīšana Mūkusalas un Bieķensalas ielas krustojumā, kā arī tas, ka aplī nedrīkst izvietot luksoforus. Arī satiksmes departaments projektētājiem izvirzījis līdzīgas prasības, tai skaitā jaunas sabiedriskā transporta pieturvietas izveidi pirms Mūkusalas ielas apļa. Kā informē M.Zaļaiskalns, uzbrauktuves augstums, nogriešanās leņķi un citas šādas lietas netiekot prasītas, bet ir katra projektētāja pārziņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas