Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lai pabeigtu estrādi, lūgs valsts palīdzību

Rīgas domes (RD) Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) otrdien atklāja, ka līgumu par 32 359 156 eiro Mežaparka estrādes skatītāju zonas pārbūvei slēgs ar pilnsabiedrību LNK, RERE. Iepirkums noslēdzies bez sūdzībām. Tomēr kompānijas piedāvājums par teju deviņiem miljoniem eiro pārsniedz līdzekļus, ko Rīgas dome iepriekš bija plānojusi atvēlēt būvniecībai, un grafiks, kurā plānots pabeigt darbus, ir saspringts.

Sākotnēji bija plānots, ka kopējās izmaksas projektam, ko īsteno divās kārtās, būs 45 miljoni eiro. Dome šos līdzekļus no Valsts kases jau aizņēmusies uz trīsdesmit gadiem. Tomēr tagad skaidrs, ka ar šo summu nepietiks, lai realizētu arī otro projekta kārtu, kurā rekonstruēs estrādi ar pārsegumu kupola formā.

Burova teiktais Dienai liecina, ka RD sagaida valsts finansiālu iesaisti. "Ir vairāki varianti. Pirmkārt, mēs varam par šo runāt ar valsti jau vasarā, kad sāk gatavot nākamā gada budžetu. Otrkārt, mēs varam runāt, protams, par aizņēmumu, bet jautājums, vai Rīgas dome var aizņemties vēl tik lielu summu papildus un kādi ir nosacījumi," viņš stāstīja, piebilstot, "RD ir absolūta sapratne par to, ka šo projektu nevar realizēt daļēji. Nevar izbūvēt skatītāju zonu un pēc tam pateikt, ka estrādei naudas nepietiek." Uzsākot pirmās daļas būvdarbus, vienlaikus notiks otrās daļas – Mežaparka estrādes – projektēšana. Projektam jābūt gatavam septembrī, bet nākamā gada sākumā vajadzētu noskaidroties, kurš būvnieks veiks darbus, lai arī varētu saprast to izmaksas.

Ceturtdien tiks parakstīts līgums ar LNK, RERE, bet pirmā sapulce par būvdarbiem notiks 27. aprīlī. Par to, ka skatītāju zonu pabeigs būvēt nākamgad 18. jūnijā, pirms Dziesmu svētkiem, "es varu ar jebkuru saderēt uz savu amatu", sacīja Burovs. Tomēr Kultūras ministrija, kas jau iepriekš paudusi bažas par to, vai projektu izdosies īstenot laikā, norāda uz saspringto grafiku, lai gan šobrīd darbi norit kā plānots. Pārbūve jāpabeidz "pavisam īsu brīdi pirms Latvijas valsts simtgades Dziesmu un deju svētkiem, kas būs viens no centrālajiem Latvijas 100. dzimšanas dienas atzīmēšanas pasākumiem", skaidroja ministrijā. Burovs gan sola, ka darbi būs pabeigti, jo "mums nav citu variantu". Otrās kārtas būvdarbus vajadzētu uzsākt uzreiz pēc tam. Estrādes būvniecība pilnībā jāpabeidz 2020. gadā, tādējādi jauno estrādi varēs izmantot Dziesmu un deju svētku 150. jubilejā 2023. gadā.

Latvijas Nacionālā kultūras centra gada sākumā izsūtītā informācija liecina, ka pārbūves rezultātā estrādes teritorija no 91 997 kvadrātmetriem pieaugs līdz 146 430 kvadrātmetriem. Tāpat paralēli estrādes izbūves darbiem strādās pie tā, lai nodrošinātu nepieciešamo infrastruktūru – elektroapgādes, ūdensapgādes, kanalizācijas un lietus novadīšanas tīklus, helikoptera nosēšanās laukumu ārkārtas gadījumiem, piebraucamo ceļu no Viestura prospekta līdz esošajiem dalībnieku autobusu stāvlaukumiem. Veidos arī jaunas dalībnieku pulcēšanās un izbraukuma tirdzniecības vietas. 

Pirmās būvdarbu kārtas rezultātā ietilpīgāka kļūs arī skatītāju zona. Dziesmu svētkus klausīties varēs vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku pašreizējo 23 tūkstošu vietā. Uz skatuves svētkos kāpt varēs 9802 koristi, šobrīd uzstāties var vien 7510, informēja LNKC. Savukārt zem skatuves paredzēts ierīkot telpu, kurā varēs izvietot īslaicīgas tirgošanās vietas vai izstāžu zāles.

Top komentāri

Dāvis
D
Kārtējais uzpūstais projekts , es par tādu naudu vienkārši nolīgtu būvniecības kompāniju no ārpuses , visi uztaisīs kā nākas un neņaudēs kā visi pārējie no gada uz gada kā pie jauna projekta tā atkal jābaro.
oskars
o
Atkal krievi buves ? Lai buve latviesi , kur vini ir ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas