Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Liela daudzstāvu pietura

Šā gada nogalē varētu izsludināt konkursu par moderna Rīgas sabiedriskā transporta galapunkta veidolu, 2009.gadā, iespējams sāks tā būvniecību.­

Sapnis par to, ka galvaspilsētas autobusi, trolejbusi, mikroautobusi un autostāvvietas kādreiz būs vienuviet un nevajadzēs vairs patērēt laiku, ejot no vienas pieturvietas uz otru, varētu sākt piepildīties jau 2009.gadā, kad rūpniecības preču tirgus rajonā (starp Gaiziņa, Turgeņeva, Maskavas un Prāgas ielu) sāks būvēt Rīgas sabiedriskā transporta galapunktu jeb intermodālo transporta mezglu. Decembra beigās vai nākamā gada sākumā Rīgas domes (RD) pilsētas attīstības departaments izsludinās konkursu par šī kompleksa arhitektonisko veidolu.

No autobusa veikalā


Rīgas domes satiksmes departamenta transporta plānošanas nodaļas vadītāja Eva Kalviņa uzsver - uzdevums izstrādāt interesantu un iederīgu kompleksu šai vietā nebūs no vieglajiem, jo jārespektē apkārtējā apbūve. Proti, divus un trīs stāvus augstās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ēkas, kam ir pieminekļa statuss un nojaukt nedrīkst. Pretī ir Zinātņu akadēmijas augstceltne, blakus kvartālā - divstāvu koka mājas, bet otrā pusē - spīķeri un Celtniecības tehnikums.

Jāņem arī vērā, ka "sabiedriskajam transportam noteikti jāatrodas trīs līmeņos", viņa piebilst. Pazemē, visdrīzāk, atradīsies mikroautobusu pieturvietas, jo pēc arhitektu biroja Kubs projektētā septiņstāvu tirdzniecības un darījumu centra būvniecības iepretim Centrālajai stacijai līdzšinējais galapunkts Satekles ielā tiks likvidēts (aptuveni desmit pieturvietu gan tiks paredzētas pazemē, taču uz tām pretendēs tikai a/s Rīgas taksometru parks, jo tai vienīgajai ar multifunkcionālā centra īpašniekiem noslēgts ilgtermiņa nomas līgums - red.).

Galapunkta pirmajā stāvā savukārt pārvietosies trolejbusi un pilsētas autobusi, bet otrais tiks atvēlēts reģionālajiem autobusiem, saka E.Kalviņa piebilst, ka pārējās telpās varēs izvietot veikalus, kafejnīcas, autostāvvietas u.c. Par to, kas tieši tur atradīsies, lems jaunais pašvaldības uzņēmums Transporta infrastruktūras attīstība (TIA), kam ar nākamo gadu tiks uzticēta šī projekta virzīšana. TIA vadītājs Anrijs Brencāns iepriekš prognozējis, ka to varētu realizēt četru gadu laikā.

Četri galapunkti


Pēc šīs ieceres īstenošanas varēs domāt arī par līdzīgu intermodālo transporta mezglu veidošanu ārpus centra, kuri atbilstoši Rīgas pilsētas attīstības plānam 2006.-2018.gadam paredzēti pie Torņakalna dzelzceļa stacijas un Skanstes ielas rajonā.

Pērn decembrī RD satiksmes un transporta jautājumu komitejā prezentētajā transporta plānošanas firmas Imink pētījumā arī tika atzīts, ka Rīgā varētu pietikt ar četriem sabiedriskā transporta galapunktiem, ieskaitot pašreizējo Rīgas starptautisko autoostu (RSA). Taču saskaņā ar to koncepciju galvaspilsētai pietiktu ar vienu sabiedriskā transporta galapunktu (rūpniecības preču tirgus rajonā), pārējo - reģionālo autobusu slodzi uzņemtu RSA un tās "filiāles". Proti, pašreizējā autoosta koncentrētos uz starptautiskajiem reisiem, jaunajās platformās Vienības gatvē (jau izstrādāts skiču projekts, bet pagaidām ir neatrisināts zemes jautājums) tiktu apkalpoti no Kurzemes un Zemgales ienākošie maršruti, bet Skanstes ielā - no Vidzemes puses braucošie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas