Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LNB aicina palīdzēt grāmatu pārnešanā

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina ikvienu - nāciet pirmdien, 21. jūnijā, plkst. 10:00 uz K. Barona ielu 14, jo avārijas rezultātā bibliotēkas galvenajā grāmatu krātuvē steidzami jāevakuē 78 000 grāmatu. Bibliotēkas pārstāve Ilze Egle uzsver, ka bez cilvēku palīdzības grāmatas nebūs iespējams nogādāt drošākā vietā. Ja netiekat no rīta 10.00, ļoti gaidām jūs arī vēlāk - visas dienas garumā, aicina bibliotēkas pārstāve. Ļoti iespējams, ka evakuācijas darbi būs jāturpina arī otrdien.

Kā vēsta LETA, svētdien LNB avārijā cietušo grāmatu glābšanas darbi nenotiek, taču pirmdien tie atsāksies ar jaunu sparu, iesaistot arī 30 karavīrus.

Vakar, 19.jūnijā, grāmatu glābšanā bija iesaistīti aptuveni 100 cilvēki - gan no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), gan no LNB, gan arī citi atsaucīgi cilvēki, kuri vēlējās sniegt palīdzīgu roku grāmatu glābšanā.

 

Egle informēja, ka vakar tika atbrīvotas divas lielas grāmatu plauktu rindas, kas atradušās kritiskākajā avārijas vietā, taču joprojām aptuveni 85% no 78 000 apdraudētajām grāmatām ir jāevakuē.

Pirmdienās LNB apmeklētājiem slēgta, taču par to, vai otrdien, 22.jūnijā, bibliotēka būs atvērta apmeklētājiem, informācija tiks sniegta rīt, kad būs zināms, cik operatīvi un veiksmīgi norit glābšanas darbi.

Pagaidām nav vēl zināms, cik dienas būs nepieciešamas, lai evakuētu visas piektdienas avārijā cietušās grāmatas, iespējams, glābšanas darbi turpināsies arī Līgo dienā, 23.jūnijā, pieļāva Egle.

Kā ziņots, LNB galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 14, 18.jūnijā ielūza grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekrita pagraba stāvā. Bīstamā situācijā atradās vēl vairāk nekā 70 000 krātuves grāmatu, kas bija iegruvuma tuvumā.

LNB uzsver, ka tā jau vairākkārtīgi informējusi sabiedrību par situāciju grāmatu krātuvē, kas neatbilst grāmatu glabāšanas normatīviem, taču līdzekļu trūkuma dēļ finansējums remontdarbiem neesot piešķirts.

Bibliotēkas ēkai Krišjāņa Barona ielā 14 šogad aprit simts gadi. Aptuveni puse no ēkas ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdījumā un apsaimniekošanā un ir nodota bibliotēkai lietošanā. Pārējā ēkas daļā atrodas privatizēti dzīvokļi. Avārijā cietusī daļa ir piebūve ēkas pagalmā. Grāmatas iekrita piebūves pagrabā, kas nav bibliotēkas lietošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas