Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LVRTC tornī pirmo reizi pacelts valsts karogs

Par godu valsts svētkiem Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (turpmāk – LVRTC) teritorijā esošajā tornī Rīgā, Ērgļu ielā 7 ir pacelts valsts karogs. Šī ir pirmā reize kopš torņa uzbūvēšanas, kad tajā ir pacelts valsts karogs.

"Valstij un pilsētai nav skaistākas rotas kā  karogi. Jo augstāk plīvo karogs, jo augstāk lepni pacelsim  savas galvas un nacionālo pašapziņu," uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

70 metrus augstais tornis ir celts 2011.gadā un ir vienīgais LVRTC tornis, kas atrodas Rīgas vēsturiskā centra tiešā tuvumā.

Tieši tuvuma dēļ, vēsturiskajam centram torņa projektēšanā un celtniecībā tika piemērotas īpašas prasības gan drošības, gan arhitektoniskā ziņā. Arī pati torņa atrašanās vieta ir ar īpašu vēsturi – padomju varas gados te atradās speciālie "slāpēšanas torņi" jeb tautas valodā sauktie "radio zāģi". Radio sakaru slāpēšana bija vesela sistēma PSRS Sakaru ministrijas struktūrā ar raidītājiem un kontroles korekcijas punktiem. Šādi tā sauktie "specobjekti" tika būvēti lielo pilsētu vidū un  tiem raksturīgi metāla dvīņu torņi ar ragiem galā. Tie bija paredzēti padomju režīmam nevēlamu ārzemju raidītāju uztveršanas traucēšanai. Daudzi vēl tagad atceras, kā tika "zāģētas" Amerikas Balss un Radio Brīvā Eiropa programmas.

Karogi radio apraides mastos bija jau pirmskara Latvijā. Kā liecina Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā apskatāmās fotogrāfa Roberta Johansona kolekcijas fotogrāfijas, abos valstī pirmajos radio mastos Rīgā, Radio ielā ir plīvojis valsts karogs.

2012. gadā tornis tika nominēts arī Rīgas arhitektūras gada balvai un tā projekta autors arhitekts Ingurds Lazdiņš saņēma Rīgas pilsētas arhitekta biroja atzinību "Par lietpratību un dedzīgumu televīzijas un sakaru retranslācijas torņa projekta īstenošanā Ērgļu ielā 7".

18.novembra rītausmā karogs tiks pacelts arī Eiropas Savienībā augstākajā tornī Zaķusalā. Nākamgad, svinot valsts dibināšanas simtgadi, LVRTC ir iecerējis valsts svētku dienās pacelt karogus arī virknē citos LVRTC torņos un mastos visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas