Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nojauks divas vēsturiskas ēkas

Arkādijas kinoteātra demontāžai pašvaldībā finansējums jau piešķirts, Zaļās skolas nojaukšanai — vēl meklē.

Gandrīz Pēc gadu ilgas "muļļāšanās" Rīgas domē no jauna sakustējies jautājums par Arkādijas parka nodegušā kinoteātra likteni. Pagājušajā trešdienā no pašvaldības budžeta tika atvēlēti papildu 36 tūkstoši latu ēkas nojaukšanai. Plānots, ka augustā spocīgā grausta tur vairs nebūs. Vēl vienas vēsturiskas celtnes — Zaļās skolas — demontāžai līdzekļi gan vēl nav atrasti.

Pārāk augstas prasības


Pērnā gada jūnijā dome jau apstiprināja, ka izdegusī vēsturiskā celtne ir nojaucama un šādam mērķim vides departamentam piešķīra 25 tūkstošus latu. Taču, lai sāktu demontāžu, vajadzēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) piekrišanu. Tā, pēc vides komitejas priekšsēdētāja Daiņa Īvāna (LSDSP) teiktā, izvirzīja "nepamatoti augstas prasības". "Likstas sākās ar to, ka viņi pieprasīja veikt fotofiksāciju. Firma atteicās to darīt, jo tas bija bīstami darbiniekiem," stāsta D.Īvāns, piebilstot, ka vēlāk pieprasītas arī trīsdimensiju bildes, kas "bija šausmīgi dārgi". VKPAI vadītāja padomnieks Pēteris Blūms prasības neuzskata par nepamatotām — inspekcijas mērķis bija dokumentēt "visas ēkas detaļas un būvstruktūru tādā kvalitātē un apjomā", lai to varētu atjaunot.

Vides departamenta, kura valdījumā atrodas bijušā kinoteātra ēka, pilsētas vides pārvaldes vadītājs Uldis Petrēvics Dienai skaidro, ka patiesais kavēšanās iemesls bijusi nauda — no pērn piešķirtajiem 25 tūkstošiem latu uzmērīšanai iztērēti 23. Domnieki vairākkārt noraidījuši departamenta lūgumu piešķirt papildu finansējumu no vides aizsardzības un rezerves fonda. Tikai tagad, apstiprinot budžeta grozījumus, tam atvēlēti 36 tūkstoši latu, stāsta departamenta direktors Askolds Kļaviņš (LZP). To, cik daudz līdzekļu kopumā būs nepieciešams ēkas atjaunošanai, amatpersonas atturas prognozēt — tas būs atkarīgs no konkursa rezultātiem. To plānots izsludināt tuvākajās divās nedēļās.

Būvēs ekomāju


Bijušā kinoteātra vietā tiks būvēta jauna ēka, kas būs tāda pati kā oriģinālā, apstiprina gan A.Kļaviņš, gan D.Īvāns. Visticamāk, tā tiks celta kā pirmā ekoloģiskā jeb zaļā māja no videi nekaitīgām ekoloģiskām tehnoloģijām. Vismaz A.Kļaviņš norāda, ka "neviens nav atteicies no šīs idejas". P.Blūms gan nav pilnīgi pārliecināts, vai šis ir labākais risinājums, jo "vēsturiskas, konkrēta stila ēkas ārējā un iekšējā veidola un struktūras" atjaunošana sākotnējā izskatā "nav gluži savienojamas lietas" ar būvniecībā izmantojamām ekoloģiskajām tehnoloģijām.

D.Īvāns pieļauj, ka nams paliks vides departamenta valdījumā un tur varētu ierīkot zaļo bibliotēku vai ļaut darboties kādai nevalstiskai vides organizācijai. Šo kā labāko risinājumu atzīst Zaigas Gailes biroja arhitekte Līga Apine. Z.Gailes birojs aptuveni pirms gada bija izstrādājis vēsturiskās celtnes rekonstrukcijas priekšlikumus. Kā norāda D.Īvāns, Arkādijas svētkos augustā to, iespējams, izliks plašākai apskatei. Taču tas gan nenozīmē, ka šīs skices izmantos rekonstrukcijai, uzsver domnieks.

Par to, ka tiks nojaukta arī izdegusī Zaļā skola, ir pārliecināts pilsētas īpašumu un privatizācijas komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC): "Māja ir jānojauc. Tur nav variantu." Lai to izdarītu, sākumā ir jāizved būvgruži un jāveic arhitektoniskā un vēsturiskā izpēte, kam kopumā nepieciešami 80 tūkstoši latu. No pašvaldības budžeta šāda nauda netika piešķirta, tāpēc finansējums, visticamāk, tiks ņemts no privatizācijas fonda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas