Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Oktobrī rīdziniekiem siltums, iespējams, sadārdzināsies par 29,5%

Iespējams, rīdziniekiem no šā gada 1.oktobra siltums sadārdzināsies par 29,5% - attiecīgu tarifu projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) plāno iesniegt Rīgas siltumapgādes uzņēmums a/s "Rīgas siltums" (RS), Dienu pēc valdes sēdes, kurā par to lemts, informēja uzņēmuma vadītājs Āris Žīgurs.

Uzņēmuma iesniegtais tarifu projekts paredz, ka RS tarifs no 1.oktobra būs 45,93 lati par megavatstundu (Ls/MWh) pašreizējo 35,46 Ls/MWh vietā. Tas paredzēts pie gāzes tarifa 255,93 lati par 1000 kubikmetriem. Pēc Ā.Žīgura vārdiem, iedzīvotājiem tas nozīmē, piemēram, to, ka līdzšinējo 70 santīmu par kvadrātmetru vietā būs jāmaksā par aptuveni 30% vairāk jeb 90 santīmi par kvadrātmetru. Viņš gan piebilda, ka ziemas atšķiras un, piemēram, pēdējās divas ziemas bijušas diezgan siltas.

Tarifu projektu regulatoram RS plāno iesniegt otrdien vai trešdien, teica uzņēmuma vadītājs.

RS, līdzīgi kā a/s "Latvijas gāze" (LG) un valsts a/s "Latvenergo" attiecībā uz termoelektrocentrāļu tarifiem, sagatavojis projektu, kurā tarifs būs atkarīgs no gāzes tarifa attiecīgajā brīdī. Pēc Ā.Žīgura teiktā, ja gāzes tarifs attiecīgajā brīdī, proti, rudenī, būs zemāks, tad arī RS tarifs būs zemāks. Viņš gan norādīja, ka pēdējos mēnešos gāzes cena ir tikai augusi. Minētie 45,93 Ls/MWh aprēķināti pie pašas LG prognozētā gāzes tarifa oktobrim.

Kā liecina publikācija Latvijas Vēstnesī, "Latvenergo" iesniegusi SPRK jaunu termoelektrocentrāļu tarifu projektu. Jaunie tarifi, kas būs atkarīgi no dabasgāzes gala tarifiem pie dažādām dabasgāzes tirdzniecības cenām, varētu stāties spēkā šā gada 1.oktobrī.

"Latvenergo" iesniegtais tarifu projekts paredz, ka TEC-1 siltumenerģijas tarifs (bez pievienotās vērtības nodokļa) pieaugtu par 18,79-72,61% atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas attiecīgajā brīdī, bet elektroenerģijas ražošanas tarifs varētu pieaugt par 19,04-73,09%. Jaudas komponenti divdaļīgajā tarifā nav plānots mainīt.

Savukārt TEC-2 siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt par 14,30-68,23% atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas attiecīgajā brīdī, bet elektroenerģijas ražošanas tarifs varētu pieaugt par 14,34-68,42%. Jaudas komponenti divdaļīgajā tarifā nav plānots mainīt.

Gan "Latvenergo", gan RS vēlme paaugstināt tarifus ir saistīta ar dabasgāzes tarifu pieaugumu. Diena jau ir rakstījusi, ka saskaņā ar SPRK lēmumu par dabasgāzi no 1.oktobra būs jāmaksā vidēji par 38% vairāk. Mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, maksājumi par gāzi pieaugs par 0,5 latiem mēnesī līdz 2,08 latiem. Savukārt mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei, maksājums pieaugs par 34,54 latiem līdz 85,23 latiem mēnesī, lēš regulators. Līdz ar jauno a/s "Latvijas gāze" (LG) tarifu stāšanos spēkā patērētājiem vairs netiks piemērota abonēšanas maksa, tā ir iekļauta tarifo.

Lielajiem patērētājiem tarifi palielināsies par 33–42% atkarībā no patēriņa.

Pēc jauno tarifu apstiprināšanas regulators pauda cerību, ka LG nevēlēsies cenas paaugstināt tuvākos divus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas