Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pagalmi pārvēršas par maģistrālēm

Autovadītāji ir atraduši jaunu sastrēgumu apiešanas taktiku, korķus apbraucot pa māju iekšpagalmiem un uzņēmumu teritorijām. Šoferu "triki" gan neapmierina iedzīvotājus, kuru klusie pagalmi sastrēgumstundās pārvēršas par auto maģistrālēm. Taču par satiksmi atbildīgās iestādes šo tendenci ierobežot negrasās. Tā esot zemes īpašnieku problēma. Liela daļa iekšpagalmu joprojām pieder Rīgas domei (RD), nevis iedzīvotājiem, taču pašvaldības iestādēs nav skaidrs, kuram pagalmos būtu jāuzstāda aizlieguma zīmes.

Bail, ka nenobrauc

Vaiņodes ielas 24a nama pagalms rītos un vakaros līdzinās dzīvelīgai Rīgas ielai. Šoferi to izmanto, lai izvairītos no gaidīšanas pie luksafora Vaiņodes un Kārļa Ulmaņa gatvē vai arī apdzen daļu no citām sastrēgumā stāvošajām mašīnām. Atkarībā no satiksmes intensitātes šādi var ietaupīt no pāris līdz pat divdesmit minūtēm. Taču pagalmā nav trotuāru un esošās ietves ir vienas mašīnas platumā, kas gājējiem liek iet pa zālāju, lai izvairītos no agresīvajiem caurbraucējiem. "Mašīnu plūsma īpaši intensīva ir rīta stundās no astoņiem līdz pusdeviņiem, kad arī tuvējo māju iedzīvotāji pa šo pagalmu kājām ved bērnus uz bērnudārzu, dodas pie savām automašīnām vai uz sabiedrisko transportu. Un viņi vēl pīpina, lai laiž garām!" stāsta Vaiņodes ielas 24a iedzīvotāja Tatjana Andrejeva. Iznākot no mājas, ir nelielas trepītes, kas uzreiz beidzas uz ietves, pa kuru joņo mašīnas. Skatu uz abām pusēm aizšķērso krūmi, kas aizsedz skatu gan gājējam, gan šoferim. "Es pat sunīti nevaru no rīta izvest pastaigāties," saka tuvējās mājas iedzīvotāja Olga, "mēs gan lamājāmies, gan protestu taisījām — nedēļas divas trīs atpakaļ iedzīvotāji no apkārtējām mājām sanācām un nelaidām cauri tās mašīnas, bet pagaidām jēgas nekādas. Šausmas!" Vaiņodes ielas 24a nama pagalms gan nav vienīgais, kuru autovadītāji izmanto korķu apbraukšanai. Šādas problēmas dažos daudzstāvu māju iekšpagalmos jau ir ilggadēja problēma, dažos tā veidojusies pēdējo gadu laikā reizē ar straujo satiksmes intensitātes pieaugumu. Lai gan uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem attiecas dzīvojamās zonas ierobežojums motorizētajam transportam braukt ne ātrāk kā 20 km/h un gājējiem pēc likuma tiek dota priekšroka, sastrēgumu apbraucēji lielākoties to neievēro un pārsniedz braukšanas ātrumu, apdraudot māju iedzīvotājus.

Vaiņodes ielas iemītnieki vērsušies arī policijā un namu pārvaldē. Tur ieteikts rakstīt Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD).

Zīme jāliek pašiem


Taču ne viss ir tik vienkārši — kā noskaidroja Diena, CSDD par zīmju likšanu neatbild, tas ir Rīgas domes (RD) satiksmes departamenta lauciņš. Tomēr arī departaments maģistrāļu pagalmu iedzīvotājiem palīdzēt nevar. "Mūsu pārziņā ir ielas, taču par pagalmu sakārtošanu jāatbild zemes īpašniekam. Ja cilvēkiem ir ierosinājums, tad viņiem jāiesniedz iesniegums izpilddirekcijai vai jāvienojas ar zemes īpašnieku par pagalmu labiekārtošanu," norādīja RD satiksmes departamenta preses sekretāre Ieva Prauliņa. Konkrētajā Vaiņodes ielas pagalmam gan īpašnieks joprojām ir dome, nevis iedzīvotāji. Apsaimniekotāja uzņēmuma Zemgale 14. iecirkņa pārstāvis Andris Pelše skaidro, ka "zeme pieder pašvaldībai, tā vēl nav nodota privatizācijai," Šajā gadījumā iedzīvotājiem jādodas uz tuvējo Rīgas rajona priekšpilsētas izpilddirekciju ar prasību veikt vēlamos labiekārtošanas darbus pagalmā, piemēram, zīmes vai guļošā policista novietošanu. Tālākais ir izpilddirekcijas kompetencē — tai kopā ar RD satiksmes departamentu, Latvijas ceļa pārvaldi vai kādu citu konkrētajā gadījumā atbildīgu institūciju ir jāizvērtē iespējas pagalmā veikt iedzīvotāju pieprasītos labiekārtošanas darbus. "Iedzīvotājiem pirms iesnieguma rakstīšanas nepieciešams izveidot kopēju apspriedi, lai neizveidotos situācija, ka daļa iedzīvotāju par gaidāmajām pārmaiņām nav informēti un pēc tam ir neapmierināti," iesaka RD Kurzemes rajona izpilddirekcijas teritorijas attīstības un apsaimniekošanas nodaļas vadītāja vietnieks Ilgvars Jēkabsons.

Sūta no viena pie otra


Taču, kā Diena pārliecinājās, izpilddirekcijas pašas nav pārliecinātas par savu kompetenci — I.Jēkabsons norādīja, ka izpilddirekcijā var iesniegt šādu pieprasījumu, un pēc tam kopā ar iedzīvotājiem tas tiks risināts, savukārt RD Zemgales priekšpilsētas izpilddirekcijas teritorijas apsaimniekošanas un attīstības nodaļas vecākā speciāliste Laura Apkalne–Lēpere Dienai skaidroja, ka iedzīvotājiem viss jāsaskaņo ar RD satiksmes departamentu. Informācijas trūkums pašu RD iestāžu vidū rada vēl lielāku neizpratni iedzīvotājos, kuri tiek sūtīti no viena kabineta uz otru.

Vieglāk ir privātu teritoriju īpašniekiem — viņi var vienoties ar iedzīvotājiem un, saskaņojot zīmju vai barjeru uzstādīšanu ar RD atbildīgajām institūcijām, tās uzstādīt paši. Tas pats attiecas uz benzīntankiem, lielveikalu autostāvvietām un citām privātām teritorijām, kuras tiek izmantotas, lai apbrauktu luksoforu vai sastrēgumus.

***

Bīstamie pagalmi


Diena veica rīdzinieku aptauju par pagalmiem, kas visbiežāk tiek izmantoti, lai apbrauktu sastrēgumus

- Pagalmi starp Trijādības ielu un Uzvaras bulvāri.

- Kvartāls pirms Zolitūdes dzelzceļa pārbrauktuves šķēršošanas no Zolitūdes puses

- Paralēli Brīvības gatvei esošie māju pagalmi no veikala Globuss līdz DUS Statoil

- Kvartāls pie Dominas, kuru no trim pusēm ierobežo vienvirziena ielas — Vaidavas, Ieriķu un Dzelzavas

- Kvartāls starp Maskavas un Salaspils ielām no Maximas līdz Dienvidu tiltam

- Katrīnas dambja 10. — 24. māju iekšpagalms virzienā uz Ganību dambi

- Kvartāls starp Vienības gatvi un Vaiņodes ielu no Irbenes ielas līdz K.Ulmaņa gatvei

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas