Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Birks neatbalsta "Rīgas siltuma" dotēšanu

Šonedēļ Rīgas domes (RD) koalīcijas padome spriedīs par to, kā rīkoties, lai ziemas vidū rīdzinieki nepaliktu bez apkures un siltā ūdens. Šāda situācija varētu izveidoties, jo maksa par siltumenerģiju, salīdzinoši ar iepriekšējo sezonu, ir palielinājusies vairāk nekā par pusi. Tiek prognozēts, ka daudzas mājsaimniecības nespēs samaksāt apkures rēķinus un namu apsaimniekotāji paliks parādā siltuma piegādātājam.

Par sociālo sfēru atbildīgais vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) kā vienu no iespējamajiem risinājumiem redz pašvaldības dotāciju piešķiršanu a/s _Rīgas siltums_ (RS). Domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) gan uzskata, ka tas nebūtu risinājums, ziņo aģentūra _BNS._ J.Dinevičs norāda, ka dažu galvaspilsētas namu apsaimniekotāju ieviestā priekšapmaksu sistēma nav likumīga un apšauba tās efektivitāti ilgstošā laika posmā. "Avansu sistēmas atļaušana būtu tikai centieni ar sērkociņu aizbāzt milzīgu caurumu, jo tas atrisinātu situāciju labi ja uz vienu mēnesi. Tāpat esošā likumdošana namu apsaimniekotājiem liedz iespēju iedzīvotājiem prasīt samaksu par nesaņemtu pakalpojumu," saka vicemērs. Diena jau rakstīja, ka Juglas iedzīvotājiem maksa par siltumu ierēķināta jau oktobra maksājumos, lai gan apkure tika pieslēgta tikai šajā nedēļā. Pašvaldības SIA Juglas nami klientiem lūdza samaksāt daļu no prognozētās summas par siltuma izmantošanu oktobra mēnesī, lai nākošā mēneša lielais apkures rēķins viņus nepārsteigtu. J.Dinevičs RD koalīcijas padomei nākošajā nedēļā piedāvās divus iespējamos problēmas risinājumus. Kā viens tiem — RS dotēšana. "Ja neradīsim iespēju dotēt visu apkures sezonu, iespējams, varam vienoties, ka palīdzam tikai ziemas grūtākajos mēnešos — decembrī, janvāri un februārī," ierosina J.Dinevičs. Kā otrs variants tiek piedāvāts izstrādāt grozījumus likumos, kas ļautu maksājumus par apkuri izstiept visa gada garumā. Šī varianta realizācija esot laikietilpīgs process, taču risinājums ir jāmeklē nekavējoties, uzskata vicemērs.

Aģentūrai BNS Rīgas mērs J. Birks norādījis, ka RD par to, kā atbalstīt rīdziniekus, kuri paši nespēj norēķināties par komunālajiem maksājumiem, tiek domāts ik gadu. Kopumā komunālo pabalstu izmaksai šogad tika piešķirti 3,2 miljoni latu, kas ir aptuveni 3,2 reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā, un arī nākamā gada budžetā šim mērķim tiks paredzēti līdzekļi. "Tādēļ es neuzskatu, ka "Rīgas siltumu" būtu nepieciešams papildu dotēt no Rīgas domes budžeta, ņemot vērā, ka RS sniedz pakalpojumu ne tikai fiziskām, bet arī juridiskām personām," uzsvēris Birks.

Savukārt domes opozīcijā esošais Jaunais Laiks uzskata, ka JL lietderīgāk būtu izvērtēt iespējas palielināt sociālo pabalstu apjomu un iedzīvotāju loku, kam būtu tiesības pretendēt uz pabalstu siltuma rēķinu apmaksai. Partija nolēmusi pieprasīt skaidrojumus no J. Dinēviča, kādu tieši dotēšanas mehānismu viņš iedomājies - kāds ir iespējamais dotācijas apjoms, no kādiem domes resursiem plānots rast līdzekļus dotācijai RS, pēc kādiem principiem iedzīvotāji varēs pretendēt uz šiem līdzekļiem siltuma rēķinu apmaksai. "Dinēviča publiski izskanējušais viedoklis par iespējamo "Rīgas Siltuma" dotēšanu rada vairāk jautājumu nekā skaidrības par palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem un vairāk izskatās pēc Dinēviča sabiedrisko attiecību gājiena nevis mēģinājumiem rasts reālu risinājumu sarežģītā situācijā," pauž JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks. JL rosina J.Dinēviču vēlreiz izvērtēt savu priekšlikumu kopsakarā ar "Rīgas Siltuma" saimniecisko darbību, atsavinot zemes īpašumus miljoniem latu vērtībā, no kuriem daudziem nav tiešas saistības ar RS tiešo saimniecisko darbību.


(papildināta ar divām pēdējām rindkopām un 1. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas