Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Dinēvičs izcirsto koku dēļ vēlas atlaist Komunālā departamenta vadītāju

Sakarā ar nelikumīgu koku izciršanu Mežaparkā vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP) paredzējis no amata atbrīvot domes komunālā departamenta direktoru Juri Kuzmu, kura vadītā iestāde nav pietiekami izsekojusi līdzi sava pasūtījuma - Rīgas kolumbārija jeb pelnu kapsētas -  realizācijai. Nākamnedēļ dome balsos par vides un komunālā departamenta reorganizāciju, kuras rezultātā J.Kuzma zaudēs darbu. Ja dome reorganizāciju neatbalstīs, viņa atlaišana tiks rosināta citā kārtībā, piektdien īpaši sasauktā preses konferencē klāstīja J.Dinevičs.

Par pārējo departamenta darbinieku atbildību J.Dinevičs runāja izvairīgi: "Ja būs reorganizācija, tad skatīsimies un atcerēsimies šos notikumus, ja nebūs, tad domāsim."

Viņš arī norādīja, ka projekta skaņošanas procesā dalību ņēma arī viena vides departamenta darbiniece - dabas aizsardzības nodaļas vadītājas p.i Ingrīda Žubure. Viņa līdzdarbojās Valsts meža dienesta (VMD) paspārnē veidotajā komisijā, kas izvērtēja koku ciršanas nepieciešamību un noteica apjomu. Lai arī projektā bijis paredzēts 31 koku saglabāt, komisijas locekļi lēma, ka drīkst izcirst visus 167 meža zemē esošos kokus.  

Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš (LZP) skaidro, ka šī darbiniece bija nepieredzējusi, jo darbam šādā komisijā bija deleģēta pirmo reizi. Vaicāts par viņas atbildību, A.Kļaviņš atbild tāpat kā J.Dinevičs: "Skatīsimies, kā turpmāk departaments pastāvēs." Diena jau rakstīja, ka par darbu šajā komisijā disciplinārsods tiks piemērots vienai VMD darbiniecei, savukārt pārējiem diviem VMD speciālistiem, kas bija līdzatbildīgi, tāds nepienāksies, jo viņi jau devušies pensijā.

Jāatgādina arī, ka jau ceturtdien domes apstādījumu saglabāšanas komisija par apstādījumu nopostīšanu nolēma uzlikt 3 038 latu sodu komunālajam departamentam, kas naudu varēs piedzīt no patiesajiem cirtējiem — būvfirmas SPN 2. Tieši celtniekus Rīgas dome uzskata par galvenajiem vaininiekiem, jo tie sāka darbus pirms būvatļaujas saņemšanas, neinformēja par to projekta pasūtītāju, ignorēja atstājamos kokus un izgāja ārpus izcērtamās teritorijas robežām.

"Dabai nodarīts ļoti liels kaitējums, bet kaitējums pašam projektam nav nenovēršams," preses konferencē sacīja pelnu kapsētas arhitekts Laimonis Šmits. Viņš pieļāva, ka Latvijā var atrast 31 skuju koku dižstādus, lai atjaunotu apstādījumus. Pēc A.Kļaviņa aplēsēm tas varētu izmaksāt ap 10 000 latu. J.Dinevičs ir pāliecināts, ka šo summu būs jāpiedzen no būvniekiem, tāpat viņiem būs jāapmaksā visi pārējie zaudējumi.

Kapsētas projekts joprojām atrodas saskaņošanā pilsētas būvvaldē. Komunālā departamenta galvenā speciāliste būvprojektēšanas jautājumos Anita Vītiņa Dienai iepriekš stāstīja, ka, lai darbi nestāvētu uz vietas, departaments pilnvaroja SPN2 saņemt mežniecībā meža zemes ciršanas atļauju, taču nerēķinājās, ka firma sāks darbus pirms būvatļaujas saņemšanas.

Vēl pirms ciršanas SPN2 tika piekodināts, ka neiezīmētie koki ir jāatstāj, saka A.Vītiņa. Taču būvdarbu vadītājs Aigars Ābele stāsta, ka "sarkani punkti bija uzzīmēti uz visiem kokiem", tādēļ visi arī nozāģēti. A.Vītiņa gan iebilst, ka saudzējamajiem kokiem krāsa ar visu mizu bijusi nocirsta nost.


(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Par kailcirti Mežaparkā pirmos soda būvniekus

Rīgas domes komiteja atbalsta Vides departamenta likvidēšanu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas