Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - KNAB liek Bojāram atmaksāt 13 300 latu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), veicot pārbaudi par bijušo Rīgas mēru Gundaru Bojāru (LPP/LC), atklājis, ka viņš, būdams pilsētas galva, piešķīris sev vairāk nekā desmit prēmijas un vienpersoniski apstiprinājis domes darbinieku algu sarakstu, tādejādi pārkāpjot interešu konflikta likumu.

G.Bojāram lūgts līdz 1.augustam budžetā atmaksāt pilnu prēmijās iegūto naudas summu — 13 300 latu. Lai gan viņš KNAB lēmumu apstrīdējis tiesā, nauda noteiktajā termiņā būs jāatmaksā, saka Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Evita Elliņa.

G.Bojārs mēra pienākumus pildīja visu iepriekšējo domes sasaukumu, tolaik pārstāvot Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju. No 2002.gada jūnija līdz 2004.gada augustam viņš izdeva 11 rīkojumus, ar kuriem sev piešķīra prēmijas, secināts KNAB pārbaudē. 12.jūnijā KNAB pieņēma lēmumu, kurā lūgts G.Bojāram atlīdzināt sev piešķirtos līdzekļus.

Bijušais mērs šo lēmumu apstrīdējis un lūdz tiesai to atcelt. Tiesa pieteikumu pieņēmusi un ierosinājusi administratīvo lietu, informē E.Elliņa. Kad sēde varētu notikt, nav zināms, jo nav saņemti paskaidrojumi no KNAB.

Taču pieteikuma iesniegšana tiesā neaptur konkrētā lēmuma darbību, tādēļ, ja 13 300 lati līdz augusta sākumam valsts budžetā netiks atmaksāti, birojam būs jāiesniedz prasība tiesā par šīs summas piespiedu piedziņu. Līdz ceturtdienas vakaram nauda vēl nebija ieskaitīta KNAB norādītajā kontā.

Kā norāda KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs, bez minētajiem 11 rīkojumiem G.Bojārs izdevis vēl divus vienpersoniskus rīkojumus, ar kuriem apstiprināti domes darbinieku algu saraksti un algu samaksas noteikumi, lai gan saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par algām drīkst lemt tikai domes deputāti balsojot. G.Bojāra darbībās tika konstatēti divu likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā pantu pārkāpumi, tomēr pie administratīvās atbildības viņš netika saukts, jo lietā bija iestājies noilgums. Proti, pārbaude tika pabeigta ilgāk nekā gadu pēc pēdējā pārkāpuma izdarīšanas brīža.

Noilgums gan attiecas tikai uz administratīvo atbildību - civiltiesiski ir iespējams pieprasīt atlīdzināt valstij radušos zaudējumus, skaidro A.Vitenburgs.

Ar G.Bojāru Dienai pagaidām nav izdevies sazināties.


(papildināta 5. rindkopā ar jaunāko informāciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas