Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Rīgas dome aizliedz Rīcības partijas protesta akciju

Rīgas dome (RD) pēc diskusijām ar Rīcības partiju (RP) nolēmusi aizliegt sestdien rīkot Vecrīgā protesta akciju. Līdz darba dienas beigām tā sola sagatavot šādu lēmumu rakstiski, Dienai atklāja RP līderis Normunds Grostiņš. RD izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis skaidroja, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz Drošības policijas izteikto vērtējumu.

Tā norādījusi, ka pasākums noteikti tiktu izmantots, lai rīkotu jaunas nekārtības.Jau vēstīts, ka 17. janvārī Rīcības partija bija nolēmusi rīkot piketu un gājienu no Saeimas nama Jēkaba ielā līdz prezidenta pilij. Kaut iepriekš RD bija lēmusi atļaut rīkot šo pasākumu, pēc 13. janvāra nemieriem tā nolēma lēmumu atkārtoti izvērtēt.

N. Grostiņš klāstīja, ka aptuveni stundu ilgušajās debatēs RP pārstāvjiem RD izpilddirektors un policijas pārstāvji piedāvājusi vai nu pārcelt pasākuma norises vietu vai arī to atcelt. RP piedāvājusi rīkot akciju pie Saeimas blakus esošajā skvērā ar noslēgumu pie prezidenta pils. Tomēr komisija tam nepiekritusi un nolēmusi pasākumu aizliegt.

Rīgas Juridiskās augstskolas prorektors Mārtiņš Mits atzīst, ka 13. janvārī notikušais veido citu fonu lēmumu pieņemšanai. “Šis apstāklis noteikti ir jāņem vērā, taču tajā pašā laikā samērīguma principu nav iespējams ignorēt, jo tas tomēr ir viens no Latvijas tiesību pamatprincipiem,” pauda M. Mits.

Viņš arī norāda, ka Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) pieļāvums aizliegt Vecrīgā rīkot masu pasākumus, ir nesamērīgs pat ar 13. janvāra notikumiem Vecrīgā. M. Mits uzsvēra, ka katram pasākumam ir atšķirīgi mērķi un apstākļi. “Katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, un nevar tagad ar vienu vēzienu pateikt, ka nekādi pasākumi nenotiks,” ir pārliecināts M. Mits.

Arī RP pārstāvji Dienai pauda uzskatu, ka domes lēmums ir pretrunā ar likumu par iepriekš pieteiktu miermīlīgu akciju un gājienu brīvību. “Protams, mēs saprotam, tiesībsargājošo iestāžu bailes, bet aizliegt jebkuru akciju diennakts gaišajā laikā bez alkohola lietošanas, ir pārspīlēti,” uzsvēra N. Grostiņš.

Viņš solījās turpināt rīkot akcijas likumā noteiktā kārtībā, “līdz tam brīdim, kad panāksim, ka mainās gan nodokļu, gan ekonomiskā politika, gan attieksme pret cilvēkiem Latvijā”. N. Grostiņš piebilda, ka paredzētā akcija būtu bijusi sava veida pateicība prezidentam par aktīvu un saprātīgu rīcību saistībā ar sabiedrībā notiekošajiem procesiem.


(papildināta ar 4. un 5. rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


"Delna" piektdien vēlas rīkot protesta akciju pie Brīvības pieminekļa

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Rīcības partija vēlas sestdien rīkot protesta akciju Vecrīgā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas