Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Rīgas domē, iespējams, būs anonīms tālrunis darbiniekiem

Rīgas domē tiek vērtēta iespēja izveidot anonīmu informatīvo tālruni, lai pašvaldībā strādājošie varētu ziņot par saviem priekšniekiem. Ideja tiek apsvērta, lai mazinātu risku, ka augstāka līmeņa darbinieki iespaido zemākā līmenī esošos pirmajiem vēlama lēmuma pieņemšanā. Tāpat ar tālruņa palīdzību cer mazināt risku, ka augstākā līmeņa darbinieki pieņem pretējus lēmumus iepriekš zemākajā līmenī pieņemtajiem. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atzinīgi izsakās par tālruņa izveidi, taču iesaka to padarīt pieejamu arī iedzīvotājiem.  

Ideju aktualizējis Pilsētas attīstības departaments, pamatojoties uz iestādē veiktā audita rezultātiem, kuros šāda veida ietekmēšana minēta kā viens no korupcijas riskiem.

"Jebkurā lielā iestādē risks vienmēr pastāv, ka vadītājs uzspiež savu viedokli," norāda departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Ābeltiņa. Viņa stāsta, ka Rīgas dome pati varētu tikt galā ar tādām situācijām, ja darbinieku iespaidošana notiktu neprofesionalitātes, nepareiza kompetenču sadalījuma dēļ u.c. Savukārt, ja tiktu konstatēti korupcijas gadījumi, tad tiktu ziņots Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.  

Struktūrvienība, kas pieņemtu anonīmos zvanus, nebūtu pakļauta nevienam departamentam, tai būtu tiesības ierosināt dienesta pārbaudi vai pašai to veikt, stāsta M.Ābeltiņa, piebilstot, ka detaļas vēl ir precizējamas.

"Šādu tālruņa līnijas izveidi vērtēju pozitīvi. Ja arī iedzīvotājiem būtu iespējams sniegt informāciju, tad būtu vēl labāk," saka KNAB  priekšnieka p.i. Alvis Vilks. Viņš uzsver, ka biroja kompetencē ir noziedzīgu nodarījumu izmeklēšana, savukārt iestādes iekšējie organizatoriskie jautājumi un iespējamās interešu konflikta situācijas ir iestādes vadības atbildība. "Jo uz vietas vienmēr visas problēmas ir iespējams atrisināt daudz efektīvāk," pamato A.Vilks.

Otrdien ieceri izskatīs pašvaldības pretkorupcijas komisija.  

(papildināta ar KNAB viedokli 1.rindkopā, pievienota 5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas