Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Sarkandaugavas pārvads varētu izmaksāt tuvu 100 miljoniem latu

Četru joslu pārvada būvniecība Sarkandaugavā pāri sliedēm Rīgas domei varētu izmaksāt ap 90,8 miljoniem latu, ieskaitot naudu, kas būs jāatmaksā bankai par aizdevumu. Rīgas domes satiksmes komiteja ar projekta attīstītāja SIA Transporta infrastruktūras attīstība (TIA) aplēsēm plāno iepazīties nākam otrdien. Objekta būvi paredzēts sākt šī gada beigās un pabeigt 2010.gadā.

Diena jau rakstīja, ka pārvads ļaus novirzīt smagās kravas automašīnas no Viestura prospekta tieši uz ostas teritorijām Jaunmīlgrāvī, Kundziņsalā un Sarkandaugavā pāri dzelzceļa līnijai Rīga—Skulte, apejot Sarkandaugavas dzīvojamo rajonu, kurā esošā dzelzceļa pārbrauktuve lielās noslogotības dēļ ir galvenais sastrēgumu rašanās iemesls. Tādejādi tranzīta plūsmu caur Sarkandaugavas māju rajonu varētu samazināt par 80%.

Pašvaldības uzņēmuma TIA domes deputātiem sagatavotajā informācijā pauž, ka atkarībā no finansēšanas modeļa izmaksas var svārstīties no 85,8 miljoniem publiskās un privātās partnerības (PPP) modelim līdz 90,8 miljoniem publiskajam iepirkumam. Tiesa, PPP modelī vēl nav skaidrs, cik nāktos maksāt par aizņēmumu no bankas. Tādēļ ilgtermiņā projekta realizācija ir lētāka tieši publiskajam iepirkumam, kam bankas maksājumi ir zināmi un sastādītu ap 32,3 miljoniem latu no minētās summas.

Uz jautājumu kādēļ PPP modelis izrādījies neizdevīgāks nekā pašvaldības iepirkums, TIA valdes priekšsēdētājs Anrijs Brencāns atbild, ka "PPP gadījumā ir jāpieskaita arī privātā investora interese jeb peļņa". Sarkandaugavas pārvada projektā tā investoram veidotu ap 30 miljoniem latu, turklāt būtu vēl jāmaksā par finansējuma piesaisti no bankas. Kā būtisku plusu publiskā iepirkuma variantam A.Brencāns min projekta realizācijas ātrumu, kas būtu par 17 mēnešiem īsāks.

"Tās summas vēl tiks konkursa rezultātā precizētas," uzsver satiksmes komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs, norādot, ka pārsniegtas gan netiks.

Uz Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdi jau ir sagatavots lēmuma projekts, kas paredz projekta realizāciju uzdot TIA, izmantojot publiskā iepirkuma metodi, un veikt pasūtītāja funkcijas būvniecībai, finanšu piesaistei, būvuzraudzībai, autoruzraudzībai, kā arī projekta organizēšanai, vadīšanai, kontrolei u.c. darbībām. Tāpat lēmumprojektā teikts, ka finansēšanu nodrošinās Rīgas pašvaldība, sniedzot galvojumu par TIA aizņēmumu atklāta iepirkuma rezultātā izvēlētajai kredītiestādei vai sedzot kredīta atmaksu.

Jau rakstīts, ka pret pārvada celtniecību aktīvi iebilst Viestura prospekta 95 un 97 nama iedzīvotāji, jo apkārtnē tiks nocirstas vairāk nekā četrsimt priedes un logu priekšā cauru dienu braukās smagās mašīnas. "Nav jābūt lielai fantāzijai, lai stādītos priekšā, kas būs jāelpo un vai vispār logus varēs atvērt karstās vasaras bezvēja dienās," Dienai iepriekš sacīja 97 nama iedzīvotājs Guntars Jirgensons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas