Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināts - Aptur būvdarbus pie Doma laukuma

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) apturējusi pāļu urbšanas darbus būvlaukumā Rīgā Tirgoņu ielā 1/3. Blakus ēkās radušās plaisas, viena nama siena sasvērusies uz būvlaukuma pusi, tāpat arī pārplīsušas ģipša kontrolmarkas un nav veikti pasākumi, lai novērstu draudošo situāciju.

VKPAI jūnijā veikusi vairākas pārbaudes būvlaukumā Rīgā, Tirgoņu ielā 1/3 un tam blakus esošajās ēkās un konstatējusi, ka pāļu urbšanas darbi būvlaukumā notiek, neievērojot Inspekcijā saskaņoto ēku Tirgoņu ielā 1 un 3, Rīgā, pamatu nostiprināšanas projektu un nodarot bojājumus blakus esošajiem kultūras pieminekļiem. Projekts izstrādāts, lai pirms būvprojekta izstrādes un celtniecības darbu uzsākšanas šajā valsts nozīmes kultūras pieminekļa - ''Vecrīgas arheoloģiskā kompleksa'' senākajā, jau pirms 1225. gada. apbūvētajā daļā, pēc rievsienu ierīkošanas ap būvlaukumu nodrošinātu arheoloģisko izrakumu veikšanu.

Pārbaudēs konstatēts, ka ēkas Tirgoņu ielā 5/7 (valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa ''Dzīvojamo ēku komplekss'' daļa, valsts aizsardzības nr. 6572) fasādēs radušās plaisas. Tās liecina par to, ka pretuguns mūra siena sasvērusies uz būvlaukuma pusi. Nelielas plaisas novērojamas arī ēkas fasādē, kas atrodas Jaunielā 11. Ģipša kontrolmarkas pēc uzlikšanas ir pārplīsušas, un tas nozīmē, ka ēku pamatu nevienmērīgas sēšanās deformācija progresē un nav veikti pasākumi šī apdraudējuma novēršanai. Zemes gabala Tirgoņu ielā 1/3 īpašnieks SIA ''Doma investīcijas'' un būvuzņēmējs SIA ''ARS Domina'' tika informēti par šiem pārkāpumiem un brīdināti.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija apturējusi būvdarbus Rīgā, Tirgoņu ielā 1/3 līdz brīdim, kad apdraudējums būvlaukumam apkārt esošajiem kultūras pieminekļiem būs novērsts un Inspekcijā tiks iesniegta informācija par veiktajiem pasākumiem blakus esošo ēku tehniskās noturības nodrošināšanai, kā arī sertificēta eksperta atzinums par plaisu rašanās iemesliem un to novēršanas pasākumiem un skaidrojums par izmantotā konstruktīvā risinājuma neatbilstību faktiem, kas norādīti inspekcijā 2007. gada 18.jūnijā saskaņotajā projektā.

Kompānijas Doma investīcijas pārstāvis Andrejs Sviķis Dienai apstiprināja, ka pāļu urbšanas darbi būvlaukumā ir apturēti, bet Tirgoņu ielas 5/7 pretuguns mūra pastiprināšanai pašlaik tiek izstrādāts projekts uzņēmumā SIA Jensen Consult un Arhis Inženieri.

Pēc viņa teiktā apkārtnes ģeodēziko un ēku monitoringu eksperti veic pastāvīgi, un divas progresējošas plaisas pretuguns mūrī ēkā Tirgoņu ielā 5/7 tika konstatētas 3.maijā. Tajā pašā dienā pāļu urbšana pie attiecīgās ēkas tika apturēta. Pēc darbu pārtraukšanas plaisu atvēršanās ir pilnībā apstājusies, liecina kompānijas mērījumi.

Pēc ekspertīzes atzinuma saņemšanas Doma Investīcijas sniegs informāciju par plaisu rašanās iemesliem un to novēršanas pasākumiem. Visa pieprasītā informācija tiks iesniegta VKPAI un Rīgas pilsētas būvinspekcijai.

Apstādinātie darbi būtiski neietekmēs viesnīcas projekta virzību, jo pēc pāļu urbšanas atsāksies arheoloģiskie izrakumi, kuru gaita nav prognozējama. Plānotā viesnīca Tirgoņu ielā ir komplicēts ilgtermiņa projekts, tāpēc sarežģījumi tā īstenošanā ir neizbēgama daļa no riska vadības programmas, stāsta A.Sviķis.

(papildināta ar "Doma investīcijas" komentāru pēdējās 4 rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas