Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Par koku izciršanu Mežaparkā uzliek 3 000 latu sodu

Par nelikumīgu koku izciršanu plānotās pelnu kapsētas vietā Mežaparkā pie krematorija Rīgas domes apstādījumu saglabāšanas komisija trešdien nolēma piemērot 3 038 latu sodu projekta pasūtītājam - komunālajam departamentam. Tas pēc tam varēs naudu piedzīt no patiesajiem cirtējiem – SIA SPN 2.

Tāpat komisija lēma par nodarītajiem postījumiem informēt mēru Jāni Birku (TB/LNNK) un uz laiku apstādināt projekta virzību un lūgt vides komitejai izvērtēt tā nākotni. "Tas vairs nav tas projekts, kas bija domāts," sacīja komisijas vadītājs Modris Lujāns (LPP/LC).

Komisija sodu piemēroja attiecībā uz to koku nozāģēšanu, kas iekļāvās pašvaldības apstādījumu teritorijā. Tās bija sešas priedes ar stumbru diametru no 40 līdz 70 centimetriem, kuras projektā bija paredzēts saglabāt, viena slīpa, viena sausa priede un pāris kļavas, kuras bija atļauts nocirst tikai pēc būvatļaujas saņemšanas, un 26 priežu sējeņi ar stumbru diametru līdz četriem centimetriem.   

Par pārējo teritoriju, kurā tika nocirsti 167 koki, komisija sodu nevarēja piemērot, jo tā uzskatāma par meža zemi, kas ir Valsts meža dienesta (VMD) pārziņā. Jāatgādina, ka VMD būvniekiem bija izsniedzis ciršanas atļauju visiem kokiem, lai arī projektā bija plānots 31 koku saglabāt.

Jāatzīmē, ka pelnu kapsētas tehniskais projekts vēl tikai atrodas saskaņošanā pilsētas būvvaldē un būvatļauju bija plānots saņemt ne ātrāk kā pēc mēneša.

"Tas, kas ir noticis ir šausmīgi," sacīja komunālā departamenta galvenā speciāliste būvprojektēšanas jautājumos Anita Vītiņa, skaidrojot, ka departaments pilnvaroja SIA SPN 2 saņemt mežniecībā meža zemes ciršanas atļauju, taču nedomāja, ka darbi tiks sākti pirms būvatļaujas saņemšanas un neinformējot departamentu. Viņa arī apgalvoja, ka vēl pirms ciršanas būvniekiem tika piekodināts, ka tie koki kas nav iezīmēti ir jāatstāj, un cērtamā teritorija tika norobežota ar mietiņiem.  

Turpretim būvdarbu vadītājs Aigars Ābele komisijas locekļiem stāstīja, ka "visiem kokiem bija uzzīmēti sarkani punkti", tātad tie bija nozāģējami. "Izņēmām ciršanas biļeti. Lai iekļautos līgumā noteiktajā termiņā, pirms būvatļaujas saņemšanas, sākām strādāt," steigu pamato A.Ābele, neuzskatot, ka ir kaut kas pārkāpts.  

Cirsmas vietā bojāts arī zemes reljefs un zāliens.

Diena jau rakstīja, ka sašutusi par notikušo ir  ir ainavu arhitekte Gundega Lināre, kura sākotnēji bijusi kolumbārija idejas autore un skiču projektā paredzējusi maksimāli saglabāt apstādījumus.

J.Birks lūdzis par vides jautājumiem atbildīgo vicemēru Jāni Dineviču (LSDSP) nekavējoties apkopot informāciju, lai noskaidrotu vai šajā situācijā jāuzņemas atbildība arī atbildīgajiem domes darbiniekiem. "Gadījumā, ja izrādīsies, ka ir pieļautas nelikumības lēmumu pieņemšanas procesā, vainīgajiem būs jāsaņem sods," saka mērs. J. Dinēvičs piektdien sasaucis preses konferenci, lai informētu par situāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Mežaparkā masveidā izcērt priedes

Krematorijas apkārtne paliek bez kokiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas