Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par plika dibena fotografēšanu pie Brīvības pieminekļa 1 600 latu sods

Rīgas Centra rajona prokuratūra piemērojusi 1 600 latu naudas sodu Īrijas pilsonim par plika dibena iemūžināšanu pie Latvijas simbola - Brīvības pieminekļa.

Prokuratūras preses centrā aģentūrai BNS teica, ka 22 gadus vecajam vīrietim prokuratūra piemērojusi priekšrakstu par sodu un noteikusi 1 600 latu lielu naudas sodu. Vīrietis jau naudas sodu samaksājis.

Viņam apsūdzība bija uzrādīta par huligānismu - rupju sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru.

Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Attiecībā pret otru notikumā iesaistīto īru kriminālprocess izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

Aprīļa beigās Rīgas Centra rajona tiesa drošības līdzekli - apcietinājumu - piemēroja Daimenam Džūdam Makartanam (Damien Jude Mcartan, 1986) un Tomasam Kīrmanam (Thomas Kierman, 1982). Mazliet vēlāk apcietinājums tika atcelts.

Viens no viņiem Rīgā pie Brīvības pieminekļa demonstrējis pliku pēcpusi, savukārt otrs to iemūžinājis foto.

1986.gadā dzimušais pilsētas viesis, kurš demonstrēja dibenu, bija 2,25 promiļu alkohola reibumā, savukārt 1982.gadā dzimušais fotogrāfs nebija dzēris.

Lai arī lielākā daļa ārzemnieku, kas regulāri pieķerti urinējam vai citādi ālējamiem pie Brīvības pieminekļa, parasti tiek cauri sveikā, jo vienkārši paspēj pamest valsti pirms soda uzlikšanas, ir arī izņēmumi.

Tiesa šogad pirmo reizi par urinēšanu pie Brīvības pieminekļa piemēroja piecu dienu arestu kādam Lielbritānijas pilsonim. Iepriekš tiesa vai policija čurāšanā pieķertajiem ārzemniekiem piemēroja naudas sodus par sīko huligānismu. Šādos gadījumos sagrēkojušies ārzemju viesi tika cauri ar naudas sodu līdz 50 latiem.

Tas izraisīja asu Latvijas amatpersonu kritiku. Pret šo un iepriekšējiem gadījumiem asi nostājās gan Rīgas mērs Jānis Birks, gan iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, kā arī Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis un citas augstas valsts amatpersonas, kas uzsvērušas, ka pārkāpējiem būtu jāpiemēro bargāki sodi.

Regulāri jau divus gadus kopš 2006.gada par atkailināšanos un urinēšanu pie Brīvības pieminekļa pieķerti gandrīz desmit ārzemnieku, no kuriem lielākā daļa ir bijuši tieši Lielbritānijas puses iedzīvotāji.

Pagājušā gada novembrī 25 latu sods tika piemērots kādam skotam, kurš jūlija beigās Brīvības pieminekļa pakājē, nenoskaidrotu motīvu vadīts, publiski izrādījis savu vīrišķības mantību.

Savukārt šogad februārī Valsts policija piemēroja 50 latu sodu Jaunzēlandes pilsonim, kurš pie Brīvības pieminekļa fotografējies kino varoņa Borata peldbiksēs.

Ārzemnieki arī izmantojuši pieminekli par alpīnisma objektu. Pērn divi stipri iereibuši Polijas un Norvēģijas iedzīvotāji centušies uzrāpties piemineklī.

Ārvalstnieki arī regulāri tiek pieķerti ālējamies Vecrīgas naktsklubos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas