Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Pārdaugavas centru iepretī Vecrīgai veidos kā kontrastējošu akcentu pilsētas arhitektūrā

Rīgas domē šonedēļ apstiprināts Rīgas jaunā centra detāplānojums Daugavas kreisajā krastā, kas aptver teritorijas no Vanšu tilta līdz pat Salu tiltam, tai skaitā detālplānojuma teritoriju starp Jelgavas ielu un Kīleveina grāvi iepretim Vecrīgai.

Detālplānojuma teritorijā paredzēts veidot jaunu kompleksu, multifunkcionālu apbūves teritoriju ar tai atbilstošu infrastruktūru un publiskās ārtelpas daļu, ietverot krastmalu apstādījumu un publiskās ārtelpas attīstību pie Kīleveina grāvja, norādīts arhitektu sagatavotajā paskaidrojuma rakstā.

Daugavas kreisā krasta teritorijai, kas ietilpst UNESCO Pasaules mantojuma saraksta objekta - Rīgas vēsturiskā centra - bufera jeb aizsardzības zonā izstrādāts silueta koncepcijas projekts, kas precizē Rīgas teritorijas plānojumā noteikto stāvu skaitu un nosaka vietas, kurās veidojami akcenti.

Pārdaugavas centru iepretī Vecrīgai plānots veidot kā kontrastējošu, modernu akcentu Daugavas kreisajā krastā. Tā ir teritorija, kuru funkciju daudzveidības ziņā ir plānots veidot līdzīgu vēsturiskajam centram, taču lielāku lomu paredzēts noteikt darījumu funkcijām, kuras tiek papildinātas ar atbilstošām mājokļu, rekreācijas un reprezentatīvajām funkcijām.

Plānotā publiskā ārtelpa Kīleveina grāvja apkaimē detālplānojuma teritorijā būs jārada no jauna, jo šobrīd teritorija nav publiski pieejama un ir klasificējama kā degradēta teritorija. Kīleveina grāvi paredzēts saglabāt kā vēsturisku ūdensteci un attīstīt par nozīmīgu Jelgavas ielas apbūves teritoriju publiskās ārtelpas daļu.

Detālplānojuma teritorijā paredzēts gar grāvi izbūvēt veloceliņu, vienlaicīgi labiekārtojot noteikto apstādījumu un dabas teritoriju grāvja krastā kā publisku apstādījumu teritoriju. Plānotais veloceliņš ir daļa no pilsētas vienotā veloceliņu tīkla, bet pārējā detālplānojuma teritorijā velosatiksmei atļauts izmantot plānotos gājēju ceļus.

Savukārt Pārdaugavas centrā, teritorijā starp Vanšu un Dzelzceļa tiltu, pēdējā desmitgadē notiek intensīva attīstība, un arhitekti norāda, ka, pat neplānojot, šeit veidojas jauns pilsētas centrs, kas iezīmējas iecerētos, pieteiktos, apstiprinātos un jau uzsāktos projektos. Šeit atrodas divas no Rīgas labākajām viesnīcām, daudzstāvu biroja ēka, Latvijas dzelzceļa muzejs un apkalpes struktūra, ieskaitot lielveikalu, Latvijas Nacionālā bibliotēka. Teritoriju uz AB dambja plānots rezervēt Akustiskās koncertzāles būvniecībai saskaņā ar izstrādāto detālplānojumu un arhitektūras metu konkursa rezultātiem.

Torņakalna administratīvā centra tuvumā kā arhitektonisks akcents dominēs Nacionālās bibliotēkas ēka, kuras būvniecība uzsākta 2008.gadā, kā arī plānotais Akustiskās koncertzāles apjoms. Maksimāli Āgenskalna līcim pietuvinātais Klīversalas apbūves akcents nepārsniegs 20 stāvu augstumu, bet pārējā apbūve kārtosies sešu stāvu augstumā. Mūkusalas apbūvi pamatā veidos četru stāvu ēkas. Neliels akcents septiņu līdz deviņu stāvu augstumā varētu veidoties, akcentējot perspektīvo Bieķengrāvja šķērsojumu, savienojot Mūkusalu ar Lucavsalas ziemeļu galu, norāda arhitekti.

Rīgas Attīstības plāna 2006.-2018.gadam izstrādes gaitā tika veiktas dažādas izpētes, tostarp arī arhitekta Andra Rozes izstrādātā "Rīgas telpiskās kompozīcijas attīstība", kurā zona no Dzelzceļa līdz Salu tiltam, gar mazo Daugavu tika atzīmēta, kā potenciāli ļoti pievilcīga augstceltnēm, jo šeit paveras plašs skats pāri Daugavai, gan uz Vecpilsētas siluetu, gan uz zaļajām Daugavas salām. Lai arī visi Rozes pētniecības darbā izteiktie ieteikumi un telpiskās kompozīcijas priekšlikumi netika ietverti Rīgas teritorijas plānojumā 2006.-2018.gadam un ir daļēji sadrumstaloti, tas neizslēdz iespēju šos ieteikumus izvērtēt arī turpmākajā plānošanas procesā Rīgā.

Detālplānojumu izstrādājis SIA Metrum.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas