Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Parkos likums aizliedz smēķēt, bet rīdzinieki par ierobežojumiem nezina

Lai gan uzvilkt cigarešu dūmu parkos, skvēros un pludmalēs ir aizliegts jau kopš 2008. gada, Dienas novērojumi liecina, ka pilsētnieki par šādiem ierobežojumiem neko daudz nezina un parkos pīpē brīvi. Rīgas pašvaldības policija stāsta, ka aizrāda pārkāpējiem un mēdz arī tos sodīt.

Likums, kas ierobežo smēķēšanu publiskās vietās, nosaka - ir aizliegts to darīt bērnu atpūtas un rotaļu laukumos, kā arī parkos, skvēros un peldvietās, izņemot vietas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai. Tāpēc atļautajās vietās ir jābūt speciālajām norādēm, bet aizlieguma zīmes novietot nav obligāti, paredz Ministru kabineta noteikumi par smēķēšanu aizliedzošo zīmju izvietojumu. Tā arī praksē notiek - parkos Rīgas centrā Diena nemanīja nevienu šādu zīmi.

Juris strādā Esplanādē un, paņēmis pauzīti, sēž uz soliņa un pīpē. Par aizliegumu smēķēt parkā neko nav dzirdējis, tomēr novērojis, ka cilvēki mēdz bieži še ievilkt dūmu. «Es jau nekur no šejienes aiziet nevaru,» viņš taisnojas, uzreiz nodzēš cigareti un dodas grābt lapas. Turpat pamanām vēl vairākus smēķētājus - kādu jauniešu bariņu, steidzīgus garāmgājējus un pa telefonu runājošu pilsētnieci.

Tāpat vairāki pīpētāji manāmi Vērmanes dārzā - viņi sēž uz soliņiem vai steidzīgi mēro ceļu cauri parkam. Starp tiem ir arī Jekaterina, kura strādā netālu un dienā atnāk uz parku izpīpēt kādu cigareti. Viņa nesmēķējot daudz, taču, kad to dara, cenšas paiet nostāk no cilvēkiem, jo īpaši bērniem. Par smēķēšanas ierobežojumiem viņa nezina. Arī Līga, kura Vērmanes dārzā sēž uz soliņa un lēni pirms došanās uz darbu izpīpē cigareti, nezina par ierobežojumiem. Viņa parkā izvēlas vietu, kur nav bērni un nesmēķējoši cilvēki. Ja parkā būtu norādes, būtu skaidrs, kur drīkst un kur liegts smēķēt, līdzīgi kā tas mēdz būt ar zīmēm par pastaigām ar suņiem.

Savukārt skvērā pie Operas, kur uz soliņiem ap strūklaku parasti manāms krietns smēķētāju pulks, dienas vidusdaļā ir pustukšs un dūmu vilcēji arī nav redzami.

Ziedoņdārzā atšķirībā no iepriekš minētajiem parkiem vecāku ar maziem bērniem ir krietni vairāk, savukārt pīpētājus manīt gandrīz nevar. Ludmila šeit regulāri pastaigājas ar zīdaini un zina stāstīt par smēķētājiem, kas ievelk dūmu ne tikai uz soliņa nostūrī, bet arī pie bērnu smilšu kastēm. Bērnam tas kaitē, viņas ģimenē neviens nesmēķē, un tabakas dūmi ir nepatīkami, stāsta Ludmila.

Pašvaldības policija smēķēšanas ierobežojumus kontrolē tāpat kā visus noteikumus - pamanot pārkāpumu, pievērš tam uzmanību. Ja cilvēks nezina noteikumus, par to nav iedomājies un uzreiz pārtrauc smēķēšanu, tad pietiek ar aizrādījumu. Tomēr gadās, ka pārkāpēji tiek arī sodīti, stāsta Rīgas pašvaldības policijas preses pārstāve Inese Tīmane.

Dainis Turlais (GKR), Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītājs, komentē, ka iedzīvotājiem par to vajadzētu zināt, viņi ir jāinformē. «Jebkurā gadījumā jāatceras, ka normu nezināšana neatbrīvo no atbildības,» piebilst D. Turlais. Viņš pauž viedokli: ir ļoti slikti, ka cilvēki smēķē, un nezina, «kādas zīmes būtu jāuzkarina, lai to nedarītu bērnu klātbūtnē». Vaicāts, ko komiteja dara lietas labā, atbild - visu kaut ko, tomēr pēc lūguma konkretizēt, atvadās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas