Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasākumus Uzvaras parkā apmeklējuši ap 55 000 cilvēku; noformēti 11 protokoli

Krievijā svinētās Uzvaras dienas pasākumi Rīgā, Uzvaras parkā, otrdien kopumā norit mierīgi, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas (VP) pārstāve Simona Grāvīte.

Līdz šim ir noformēti 11 administratīvā pārkāpuma protokoli - astoņi cilvēki bijuši stiprā reibumā, divi cilvēki sodīti par urinēšanu publiskā vietā un vēl viens - par sīko huligānismu.

Līdz šim pasākumus apmeklējuši ap 55 000 cilvēku, lēš policija. Policija iepriekš lēsa, ka pasākumu apmeklētāju šogad ir mazāk nekā citus gadus.

Šodien aptuveni tūkstotis cilvēku bija devušies gājienā Rīgā, pieminot Otrā pasaules karā kritušos, kas cīnījās sabiedroto rindās. Gājiena Nemirstīgais pulks ideja ir patapināta no Krievijas.

Vairumam dalībnieku rokās bija fotogrāfijas ar karā kritušajiem un pie krūtīm bija piespraustas Georga lentītes. Daļai dalībnieku rokās bija sarkanas neļķes vai citas puķes. Gājienā devās gan vecākā gada gājuma cilvēki, gan ģimenes ar bērniem. Ik pa brīdim dalībnieki dziedāja dziesmas.

Pasākumu apmeklē dažāda vecuma cilvēki, arī mazi bērni, novēroja aģentūra LETA. Daļai no viņiem pie apģērba piespraustas Georga lentītes. Cilvēki Uzvaras parkā vienojas dziesmās, pievienojoties skatuves māksliniekiem, gan arī atsevišķās grupās. Pie dzērienu un ēdienu tirdzniecības vietām veidojas rindas.

Kā vēstīja telekanāls LNT, otrdien ar pretrunīgi vērtēto Georga lentīšu dalīšanu Pārdaugavā nodarbojies arī kāds nodibinājums, kuram Latvijā piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Lentītes pie pieminekļa sanākušajiem izsniedza akcijas Nemirstīgo pulks teltī, kā arī nodibinājuma Kultūras attīstības fonds teltī, kas ir Latvijā ir reģistrēts kā sabiedriskā labuma organizācija, tātad likuma izpratnē šī ir organizācija, kas "sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai", līdz ar to tās ziedotājiem pienākas nodokļu atlaides.

Kopumā pēdējos gados 9.maijā melni oranžās Georga lentītes pie automašīnu logiem un cilvēku apģērba novērojamas aizvien retāk. Uzvaras parka svinību organizatori Rīgā biedrība 9.maijs.lv pretrunīgi vērtēto simboliku nedala jau kopš 2014.gada, kas sakrīt ar laiku, kad sākās Krievijas agresija Ukrainā, kuras laikā minētā lentīte tika plaši izmantota. Biedrības vadītājs, Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks (Saskaņa) par šo jautājumu bijis nerunīgs, taču noliedzis, ka Ukrainas notikumi ir iemesls tam, ka lentītes pārstātas dalīt.

Pasākumu uzrauga daudz kārtības sargu.

Kā novēroja aģentūra LETA, pa ielu pie Uzvaras parka šovakar nobrauca arī vairāk nekā desmit automašīnu grupa ar Latvijas karogiem.

Agrāk otrdienā policija iecirknī nogādāja divus vīriešus, kuri publiski konfliktēja akcijā pret 9.maija svinēšanu Rīgā, Latviešu strēlnieku laukumā.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA pastāstīja, ka Strēlnieku laukumā starp diviem vīriešiem bija izvērties konflikts, tāpēc policija abus nogādāja iecirknī, kur viņi snieguši paskaidrojumus. Vīriešiem nekādi protokoli netiks noformēti. Nekādi citi starpgadījumi Strēlnieku laukumā un Uzvaras parkā līdz šim nav bijuši.

Šogad pirmo reizi sapulci 9.maijā bija pieteikusi biedrība Nacionālo karavīru atbalstam. Tā notika Latviešu strēlnieku laukumā, un tās mērķis ir "atgādināt par 2.Pasaules kara norisi, tā sekām un padomju okupācijas nodarīto kaitējumu".

Rīgā, Uzvaras parkā, šodien tiek svinēta tā dēvētā Uzvaras diena, liecina pasākuma organizatoru - biedrības 9maijs.lv - mājaslapā pieejamā informācija. Dienas noslēgumā paredzēts salūts.

 

Top komentāri

ohohahaha
o
Georgovsko lentīti padomju karavīri nenēsāja.vienīgi Vlasovieši nēsāja.ņirga
Tana
T
Vai sie 55 000 okupanti un vinu pecnaceji patiesiba zina, ka II Pasaules karu uzsaka tiesi Krievija un Vacija, nosledzot Molotova- Ribentropa paktu 1939. gada 23. augusta, par suverenu, neatkarigu valstu okupaciju, ka rezultata Krievija 1939. gada iebruka Somija, bet Vacija iebruka Polija. 9. Maijs nav svetku diena, bet gan kara krituso pieminas diena, zel, ka Latvija dzivojosie okupanti un vinu pecnaceji to vel nav sapratusi, vismaz si banda kura tiksminas pie Latvijas okupaciju slavinosa pieminekla. Brinums ka tu nav aizskrejis Kucinskis un parejie ZZS salasnas?
Raimonds
R
Komunistu salidojums
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas