Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Pašvaldību ministrs aptur daļu Jūrmalas attīstības plāna grozījumu

Uzklausot 19 dažādu institūciju atzinumus un Jūrmalas iedzīvotāju iebildumus par Jūrmalas domes (JD) izstrādāto pilsētas attīstības plāna grozījumu radīto apdraudējumu videi, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs (RAPLM) Aigars Štokenbergs (TP) pirmdien apturēja grozījumus septiņās teritorijās.

Tajās JD ar plāna grozījumiem cerēja mainīt zonējumu no dabas pamatnes uz apbūvējamu, ļaujot apbūvēt kāpas, unikālo mitrāju un priežu mežu teritorijas. Diena jau ziņoja, ka pēc A.Štokenberga lūguma un Jūrmalas Aizsardzības biedrības (JAB) uzaicinājuma vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pirms divām nedēļām devās uz Jūrmalu, lai pats apskatītu vietas, kas JD izstrādātajos grozījumos bija raksturotas kā videi bīstamas. Nedēļu vēlāk viņš RAPLM iesniedza izvērtējumu par sabiedrisko apspriešanu efektivitāti Jūrmalā, kurā rosināja JD atlaišanu.

Attīstības plāna grozījumi apturēti:
  • Bražciemā 0701. Jūrmalas domei piederošā priežu mežā Lielupes labajā krastā, kurā JD, dēvējot to par degradētu teritoriju, atļāva apbūvi, ļaujot izcirst ap 900 koku.

  • Vaivaros 1310 un Kauguru ielā 3. Grozījumi ļautu apbūvēt bioloģiski vērtīgo Rīgas jūras līča mitrāju Vaivaros.

  • Avotu ielā 52f. Priežu mežā, kas robežojas ar Ķemeru Nacionālo parku, kurā saskaņā ar plāna grozījumiem būtu atļauta apbūve.

  • Mežotnes ielā 4. Grozījumi ļāva apbūvēt Jūrmalas zaļo zonu ar priežu audzi pie Lielupes kapiem.

  • Z.Meierovica prospektā 43 un Ērgļu ielā 2a. Mainot zonējumu, grozījumi atļāva apbūvi Majoru kāpās.

JD neizskatīja septiņus no 12 iesniegumiem, kurus pēc grozījumu sabiedriskās apspriešanas tai nodeva. Dome norādīja, ka tie iesniegti pēc paredzētā termiņa. Atklājās, ka dome ņēma vērā nevis iedzīvotāju priekšlikumu nosūtīšanas, bet to reģistrēšanas datumu pašvaldībā. Tas ir pretrunā likumam. A.Štokenberga preses sekretāre Dace Kārkliņa Dienai teica, ka līdz ar grozījumu apturēšanu septiņās Jūrmalas teritorijās tajos paredzētais zonējums tiek mainīts uz sākotnējo dabas pamatni. "Lemjot ministrs ņēma vērā JD neuzklausīto sabiedrības viedokli un vides aizsardzības institūciju, sevišķi Vides ministrijas nostāju," skaidro D.Kārkliņa.

JD drīzumā jāsasauc domes sēde, kurā jālemj par tālāko rīcību saistībā ar A.Štokenberga rīkojumu, kas aptur daļu attīstības plāna grozījumu. Dome var vai nu akceptēt ministra rīkojumu, vai arī rīkojumu pārsūdzēt Satversmes tiesā. "Līdz JD lēmumam par turpmāko rīcību noteicošais būs ministra rīkojums," uzsver D.Kārkliņa.

JD priekšsēdētājs Raimonds Munkevics (Jūrmala — mūsu mājas) pirmdien pēcpusdienā, kad tapa zināms RAPLM lēmums, Dienai teica: "Ministrijas rīkojums skar niecīgu procenta daļu Jūrmalas teritorijas, tāpēc tas neatstās iespaidu uz Jūrmalas kopējo attīstību." R.Munkevics norādīja, ka Latvijas likumdošanā nav precizēta kārtība, kā pašvaldībai jāņem vērā sabiedriskajā apspriešanā izskanējušie viedokļi. "Ko darīt tad, ja šie viedokļi ir pretēji?" vaicā R.Munkevics. Viņš nedomā, ka JD pārsūdzēs A.Štokenberga rīkojumu, drīzāk izvērtēs ministra argumentāciju, lai to ņemtu vērā nākamā pilsētas attīstības plāna izstrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas