Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Pateicoties modernajām tehnoloģijām, Rīgā siltums var kļūt lētāks

Lai dzīvojamo ēku apsaimniekotājiem vairs nenāktos regulāri kāpt māju pagrabos norakstīt siltumskaitītāju rādījumus un tos nogādāt uzņēmumam Rīgas siltums (RS), divu gadu laikā galvaspilsētā paredzēts ieviest automātisku skaitītāju nolasīšanas sistēmu. Tā izslēgs negodīgu siltuma deklarēšanas praksi, tādēļ arī kontrolierus algot nebūs nepieciešams. Šādi ietaupot līdzekļus, iedzīvotājiem maksa par siltumu ar laiku varētu samazināties, saka uzņēmumā.

Patlaban RS piegādā trīs ceturtdaļas no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama pilsētai, apkalpojot aptuveni astoņus tūkstošus namu. Katrā no tiem ir uzstādīts siltuma skaitītājs, pēc kura mērījumiem rēķini par enerģijas patēriņu tiek piestādīti iedzīvotājiem. RS preses sekretārs Andris Sproģis stāsta, ka jau no pirmajiem skaitītājiem, kurus uzstādīja pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū, ir iespējams rādījumus nolasīt elektroniski, piemēram, tiem var pieslēgt portatīvo datoru un veikt datu apstrādi. Tādēļ sistēmas automatizēšanai tikai "nepieciešams radīt datu pārraides kanālu," skaidro A.Sproģis, piebilstot, ka tam iespējami visdažādākie tehnoloģiskie risinājumi.

Pie tiem pilotprojekta ietvaros vairākos pilsētas namos jau sākušas strādāt četras kompānijas — Milltel no Izraēlas, Kamastrup no Dānijas, FAO no Latvijas un Katara no Lietuvas. Tai, kura nāks klajā ar izdevīgāko risinājumu, RS uzticēs sistēmas ieviešanu. "Mēs vēl nezinām, ko mums piedāvās," saka A.Sproģis, tādēļ arī precīzi izpildes termiņi un investīciju apjoms nav zināms. Taču tiek prognozēts, ka ieguldītie līdzekļi ātri atpelnīsies, iespējams, padarot lētāku arī siltumu patērētājiem.

Jāatgādina, ka augustā uzņēmums prasījis Rīgas sabiedrisko pakalpojumu regulatoram atļauju no 1.oktobra palielināt siltumenerģijas tarifu par 28,2%, tas ir no Ls 21,4 līdz Ls 27,5 par vienu megavatstundu.

Pagājušajā gadā RS strādāja ar 1,7 miljonu latu peļņu, kas ir par ceturto daļu mazāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma akcionāri ir Latvijas valsts, kam pieder 48,9% akciju, Rīgas dome ar 49%, Dalkia City Heat ar 2% un valsts uzņēmums Latvenergo ar 0,005%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas